• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yurtdışına Lisansüstü Eğitim için Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme Programı (YLSY)...

Olgaç Sürmelihindi

Mevzuat Grubu Lideri
Yönetim Grubu
Mevzuat Grubu
Katılım
11 Şubat 2013
Şehir
Gaziantep
Firma
-
1- YLSY NEDİR ?
Üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla mecburi hizmet karşılığında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen yurt dışı lisansüstü öğrenim bursluluk programıdır.

2-YLSY'YE BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR ?
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

-En az lisans mezunu olmak,

-Lisans mezuniyet notu en az 2.50 / 65 olmak,

-31 yaşından gün almamış olmak,

-ALES'ten en az 70 puan almış olmak (ALES puanları, sınavın açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir.),

-Yükseköğrenimi veya kamu görevi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak

-Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerlikten muaf olmak, askerliğini yapmış veya erteletebilecek durumda bulunmak),

-Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye ve Türkiye'nin her yerinde çalışmaya elverişli olmak (Kontenjanlara yerleştirilen adaylardan sağlık kurulu raporu istenir).

3-YLSY PROGRAMINA NASIL BAŞVURURUM ?
YLSY programına müracaat etmek isteyen adaylar geçerli ALES puanlarını kullanarak ÖSYM sistemi üzerinden başvurularını yaparlar (ALES puanları, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir.). İlan edilen kontenjan sayısının en fazla üç katı kadar aday, ALES puanı üstünlüğüne göre ÖSYM tarafından sözlü sınava çağrılır.

Sözlü sınavda ise adaylar, ALES puanı üstünlüğüne göre en fazla 3 (üç) katı aday arasına girdikleri öğrenim grubu için sözlü sınava girerler. Sözlü sınavda adaylar,

-Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi,

-Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü,

İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti,

Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

Akademik çalışmalara yatkınlığı yönlerinden Bakanlık personeli ve akademisyenlerden oluşan sözlü sınav komisyonları tarafından değerlendirilir.

4-HANGİ ÜLKELERDE ÖĞRENİM GÖRÜLEBİLİR ?
YLSY kapsamında dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde öğrenim görülebilmektedir. Öğrenim görülebilecek ülkeler her yıl yayımlanan YLSY Kılavuzları ile belirlenmektedir.

5-ÜNİVERSİTELERE TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR ?
Sözlü sınavdan sonra ALES puanının %40’ı, sözlü sınav puanının %40’ı ve lisans mezuniyet notunun %20’sinin hesaplanmasıyla belirlenen YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar kurum tercihi (adına öğrenim görülecek kurum ve yurt dışında öğrenim görülecek lisansüstü öğrenim alanı tercihi) yapmaya hak kazanırlar. Adaylar YLSY puanı üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda kurum kontenjanlarına yerleştirilirler.

6-BU PROGRAMDA YABANCI DİL EĞİTİMİ VAR MI ?
Yurt dışındaki üniversitelerden kabul alacak yeterli yabancı dil puanına sahip olmayan öğrenciler -istemeleri halinde- yurt içi veya yurt dışında Milli Eğitim Bakanlığınca finanse edilen dil kurslarına katılabilirler. Kurslar,

a. Yurt içinde en fazla 12 (on iki) ay süreli,

b. Yurt dışında en fazla 6 (altı) ay süreli,

c. Yurt içinde kurs açılmayan diller için yurt dışında en fazla 12 (on iki) ay süreli olarak düzenlenir.

Bu süre içerisinde esas öğrenim (yüksek lisans/doktora) için üniversitelerin istediği yeterli dil puanını alamayan öğrencilere en fazla 6 aya kadar resmi burslu statüde uzatım hakkı verilebilir.

7-YURTİÇİ VE YURTDIŞI BURS MİKTARLARI NE KADARDIR ?
Yurt içinde dil öğrenimi görülen süre boyunca ödenen aylık burs olup 1.000 TL olarak ödenmektedir. Burs miktarı Millî Eğitim Bakanlığının teklifi ve Maliye Bakanlığının kararı ile belirlenmektedir.

Yurt dışında dil, yüksek lisans ve doktora öğrenimleri boyunca ödenen aylık burs olup ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Burs miktarları Millî Eğitim Bakanlığının teklifi ve Maliye Bakanlığının kararı ile belirlenmektedir.

8-YLSY'DE HANGİ MALİ DESTEKLER VAR ?
Okul ödemeleri, aylık burslar, sağlık giderleri, ulaşım giderleri, yabancı dil sınav ücretleri ve kırtasiye yardımı gibi maddi destekleri kapsar.

9-ÖĞRENİM SÜRELERİ NE KADAR ?
Dil eğitimi için yurt içinde en fazla 12 ay, yurt dışında ise en fazla 6 ay; yüksek lisans öğrenimi için en fazla 2 yıl, doktora öğrenimi için ise en fazla 4 yıla kadar süre verilir. Fakat bu durum ülkelerin eğitim sistemlerine ve işleyişlerine göre farklılık gösterebilir. ( Örneğin; İngiltere’de yüksek lisans öğrenimi için 1 yıl, doktora öğrenimi için ise 3 yıla kadar süre verilir.)

10-YLSY KAPSAMINDA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM YAPTIKTAN SONRA HANGİ KADROLARA ATAMA YAPILIR ?
Yurt dışındaki lisansüstü öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler adına yurt dışına gönderildikleri kurumlarda uzman, uzman yardımcısı, araştırma görevlisi, mühendis, biyolog, veteriner, mimar, istatistikçi, matematikçi, kimyager, fizikçi, avukat, eczacı, araştırmacı gibi kadrolara atanırlar. Atama yapılan kadrolar her yıl yayımlanan YLSY Kılavuzlarında ilan edilir.
 
Döndükten sonraki süreç hakkında şuan pek bir şey diyemem çünkü henüz yurt içi dil kursu alıyorum. Şuan için internetteki bilgiler haricinde benim de pek bilgim yok. Sistem oldukça yavaş işliyor şöyle söyleyeyim 2018 ylsy için başvurular ve mülakatlar sonrasında resmi bursiyerlik şubat ayında açıklanmıştı ve nisan ayında dil kursuna başlamıştık. Eskiden ünv adına gönderilen kişilerin döndüklerinde okullarının kabul etmediği ve bu yüzden meb de devlet memuru olarak uzun yıllar çalıştıklarını yada yrd doç olacakları okulda araş görevlisi olarak başlayıp bekleyenler çok fazlaymış. Geçen seneki oryantasyonda böyle birşey olmayacağı söylendi.
 
Yurt içi dil eğitimi süresince ne kadar burs alınıyor? Üniversite ile görüşme ve kabul aşamasını sanırım aday yapıyor, bu durumda sizin fikirleriniz ve tercih sebeplerinizi merak ediyorum. Üniversiteyi nasıl seçmeyi planlıyorsunuz, bu aşamalarda yapılması gerekenler nelerdir?
 
Yurt içi dil eğitimi süresince aylık 1150 tl burs yatıyorlar ancak bir kısmı kesintiye uğradığı için 1141 küsür TL nakit olarak hesabınıza geçer.

Üniversite seçimi için meb sizden dünyadaki ilk 500 okul içinden seçim yapmanızı istiyor. Ben ülke olarak Almanya seçtim çünkü katı atıkçıyım. Okul konusunda değilde daha çok alanında uzman olan hocaları ve yaptıkları çalışmaları baz alıp başvurularımı ona göre yapmayı planlıyorum. Almanya da prosedür ve şartlar aslında okulların sitelerinde çok açık olarak belirlenmiş. Siz eğer İngiltere, Kanada, Amerika yada Avustralya gibi ülkeleri seçecek olursanız danışmanlık şirketleri hem okul bulma hemde kabul alma sürelerinde ücretsiz destek veriyorlar.
 
Son düzenleme:
Umarım, en azından yüksek yapıp doktora için gitmek isteyenlerde mutlaka aşağı çekmelidirler, genelde bu tarz başvrularda lisans ve y lisans ayrımı yaparak yaş standartlarını ayrı belirlerler.
 
@handeoo ylsy başvurularında yüksek lisans yapıp yapmadığına çok bakmıyorlar aslında. Lisans notun ve ales ile başvuru yapıyorsunuz. Aynı zamanda lisans sonrası doktora yapma şartı yurt dışındaki okulların hepsinde yok. Siz bu isteğinizi meb e iletin derim belki sizin gibi bu şekilde gitmeyi isteyip yaşa takılanlar da böyle bi istekte bulunursa çalışma yapabilirler. Umutsuz olmamak lazım :)
 
@Süheyla DURAN Aslında ylsy çok güzel bir fırsat ancak bazı şartları zorluyor. Örneğin yaş gibi. Yaş sınırını en az 40-45 arasına çekseler daha iyi olacak. Ayrıca yüksek lisans şartı koysalar daha iyi olur düşüncesindeyim.
 
@Olgaç Sürmelihindi yaşın bu denli yukarı çekilmesinin çok iyi bir fikir olduğunu sanmıyorum. Şöyle düşünün başvuracak adaylardan istenen yaş sınırı 30. Max süreleri dikkate alarak örnek verelim;

Kişinin programa kabul edildiği yaş : 30
Yurt içi dil eğitimi süresi : 1 yıl (süre sonunda ielts min 6 olmalı)
Yurt dışı dil eğitimi süresi : 6 ay (ielts 5,5 da kalıp yurt dışında eğitim almak isteyenler için)
Ünv kabul alma süresi : 6 ay (eğer hiç kabul alamazsan +6 ay kadar ek süre)
Esas öğrenim (yüksek lisans + doktora) : 2+4=6 yıl

Şimdi kişinin yurt içinde kaldığı sürenin 1, yurt dışında kaldığı sürenin 2 katı kadar zaman boyunca zorunlu hizmetini yapması gerektiği düşünüldüğünde sizin istediğiniz gibi 45 yaşında bir adamın emekli olması gereken zamanda zorunlu hizmetine başlaması gerekecek.

Yurt dışına gönderilen kişilerden devletin tek istediği orada eğitimlerini tamamlayıp geri geldiklerinde ülkelerine vefa borçlarını ödemesi.

Evet program çok avantajlı ama senelerini bağladığın milyarlarca liralık senetler imzaladığın bir anlaşma aynı zamanda. Yani demek istediğim şu ki her aşamayı düşünmek gerekir.
 
Son düzenleme:
@Süheyla DURAN
Merhabalar bu seneyi kaçırmış olduk.Farklı bir üniversitede yüksek lisans programına kayıt oldum.
Bu program senede 1 defa mı açılıyor yoksa yüksek lisansta olduğu gibi 2 defa açılabiliyor mu? Ayrıca yüksek lisansa başlamış olmam bir problem teşkil eder mi acaba?
 
@yenimezun senede bir kere açılıyor maalesef. Yüksek Lisans a başlamanız sorun teşkil etmez ben doktora yaparken başvuru yapmıştım mesela. Neden geldin zaten doktora yapıyorsun diye de sordular. Önemli olan kendinizi ifade gücünüz yani karşınızdaki jüri sizin yurt dışında hayatta kalabilecek ve her türlü şeye göğüs gerebilecek yapıda olmanıza bakıyor genel itibariyle. Tabi akademik bilgi birikiminiz ve bu programı ülkeden kaçış olarak görmediğinize de inandırmalısınız. Çünkü bir çok insan gidip tazminatı ödemeyi göze alarak gelmiyor
 
Üst