• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüzen çamur ve köpük

Mustafa Parlayıcı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Temmuz 2009
fabrikada 10m3/sa debiye sahip evsel bir atıksu arıtma tesisinde çökeltme havuzunda yüzen çamur problemim var benden önce tesisle kimse ilgilenmemiş ve gecen hafta çökeltme havuzunun yüzeyinden 50 cm kalınlığında çamur keki aldık. ben bu olay sonunda oksijen miktarını arttırdım bu kez havalandırma havuzunda kahverengi köpük oluşmaya başladı ve çökeltme havuzunda hala yüzeyde çamur var. tamamen temizlememize tekrar yüzeyde çamurlar birikmeye başlıyor. çıkış suyumda renk sarımtırak ph kontrolümde giriş 6,76 çıkış 7,12 değerlerinde ne yapabilirim. ilk aklıma gelen flamentli bakteriler oluyor ama tesisi nasıl kurtarırım bilmiyorum. yardım ederseniz sevinirim :confused:
 


Sülfit miktarım SKKY'nin sınır değerinin biraz üstünde olduğu için o yüzden konuyu araştırıyorum.
Laboratuvar şartlarım tavsiye ettiğiniz analizleri yapmama malesef engel fakat bi süre gözlemlemem gerekecek.
Teşekkür ederim,iyi çalışmalar arkadaşlar..
 


meraba;
ben bi özel şirkette stajyerim,tesiste ardışık kesikli reaktör sistemi kullanılıyor..AKM 1500 1600 civarlarında ama imhoff hunisiyle çökelme 900 civarında,çamur atımı belirli bi sistemle yapılmıyor,bi tankın üzeri köpüklü ipliksi yapılardan dolayı,nasıl bi çamur atımı izlemeliyim?? bide bakterilere üre atılıyor besin maddesi için,onun hesabı nasıl yapılıyor??bilen biri varsa yardımcı olursa sevinirim..iyi günler..
 


SVI değerin yaklaşık olarak 600 ml/lt. bu değerde çamurun çökelme özelleiğinin kötü olduğunu gösteriyor. Seninde bahsettiğin gibi sistemde flamentli m.o, bu probleme neden olur. Flmanetli m.o üremesinin önüne geçmen gerekiyor. F/M oranı kontrolü, oksijen değerleri bu anlamda önemli. üre için, giriş atıksuyunda azot eksiliğin varsa dozlama yapabilirsin. C/N/P oranını 100/5/1 olacak şekilde ayarlaman gerekli.analizlerin varsa yardımcı olabiliriz.
 


ilgilendiğiniz için teşekkürler:)evet çamur çökme problemi var ama benm burda yapabildiğim deneyler kısıtlı,KOİ, fenol bide AKM deneyi yapabiliorum,oksijenmetre bile çalışmıyor bi firmayla anlaşılmış bu dediğim deneylerde orda yapılıyor bide renk ve PH ölçümü yapılıyor haftalık elimde sonuçları oluyor.aslında sorunun debinin sabit kalmamasıyla alakası olduğunu düşünüyorum bazen su az geliyor bazen çok, bi kapak sistemi yok,ardışık kesikli reaktör sistemi kullanılıyor. 5 tank kullanılıyor 1 tank boşta,o tankı kullanıp suyu oraya toplasak sonra sabit debiyle sisteme göndersem, dolma çökme deşarj saatleride bi düzene girer böylelikle bakterilerin yaşama koşulları daha iyi hale gelmez mi??
 


tesisinde fazla çamur olduğu görüşüne katılıyorum.organik çamuru zaman zaman dışarı atmak gerekli Benim tafsiyem tesisi tamamen boşaltıp yeniden bakteri aşılaman ve devreye alman yönünde

Selamlar
 
Merhabalar arkadaşlar,

Evsel ve endüstriyel atıksuların beraber toplandığı arıtma tesisimizin havalandırma havuzunda çamur jelleşmesi meydana gelmektedir. Jelleşmeden dolayı oksijen miktarı düşmekte ve çökme işlemi çok az gerçekleşmekte. Giriş COD Değeri 6000 civarında. Problemin sebeplerini tartışabilir miyiz?
 
Yüzeysel aeratör ile havalandırılan havuzda kalıcı köpük oluştu. Çözünmüş oksijeni 2-3 arasında tutuyorum. SVI değerini 143 ölçdüm. Imhoff sonucu 620 ve çamur çıkarmada sıkıntı çekiyorum nedeni ise analiz edilen katyonik polinin gecikmesi. En son çare olarak belediyeden vidanjör çağırarak basınçlı su ile dağıtcam ama öncesinde başka seçenek varsa bilmek istedim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • IMG_3493.JPG
    IMG_3493.JPG
    126.6 KB · Görüntüleme: 116
  • IMG_3496.JPG
    IMG_3496.JPG
    100.9 KB · Görüntüleme: 109
Merhaba,
Çamuru alıp MLSS'yi düşürene kadar köpük kesici kimyasal kullanabilirsiniz. Bu süreçte geri deviri kapatın. Çamuru son çökeltim ya da çamur yoğunlaştırmada tutmaya çalışın.Fakat çok uzun tutulursa bu defa da başka problemlere yol açabilir bilginiz olsun.

Bir de garanti iş olsun oksijenmetrenin doğru ölçtüğünden emin olun.
 
çamur yaşını hızlı bir şekilde düşürmelisin. giriş suyunu düşürme gibi bir imkanın varsa çok iyi olur. oksijen oranın 2-3 arası normal
 
İyi günler sayın meslektaşlarım, aeratör ile çalışan havalandırma havuzumuzda böyle bi köpük meydana geliyor ve sistemden atamıyorum sizce bu problemi nasıl çözerim. Şimdiden teşekkürler.
İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_4097.JPG
    IMG_4097.JPG
    194.2 KB · Görüntüleme: 185
  • IMG_4098.JPG
    IMG_4098.JPG
    235 KB · Görüntüleme: 177
Aşağıda yazmış olduklarımı incele seninkisi ilk sorun ama diğerlerinede bak kolay gelsin,

Sorun : Havalandırma havuzunda taze beyaz sabunumsu köpük oluşumu
Sebep: Mikrorganizma konsantrasyonunun az olması sebebiyle çok yükselmiş genç çamur
Çözüm: Sistemden çamur uzaklaştırılmamalı ve F/M oranıyla A.K.M. konsantrasyonları kontrol edilmelidir. Mümkünse demir tuzları ve inert maddeler ilave edilmeli veya çamur gelişimi sağlanmalıdır. Geri devir oranı tedrici olarak artırılmalıdır.

Sorun: Havalandırma havuzunda parlak koyu kahverengi yağlı köpük oluşumu
Sebep:Sistemin F/M oranı, yeterli miktarda çamurun uzaklaştırılmaması nedeniyle düşüktür.
Çözüm:Günlük fazla çamur atımı %10’dan fazla olmamak kaydıyla arttırılmamalıdır. Bu işlem sistem düzelinceye kadar sürdürülmelidir.

Sorun:Havalandırma havuzunda kalın,koyu kahverengi köpük oluşumu
Sebep:Düzensiz çamur atılması nedeniyle F/M kritik olacak şekilde azalmıştır.
Çözüm:Günlük çamur atımı %10’dan fazla olmamak kaydıyla artırılmalıdır. Bu işlem sistem düzelinceye kadar sürdürülmelidir.

Sorun: Çöktürme havuzunun üstünde yağlı, koyu renkli köpük
Sebep: Nokardia türünde flamentli organizmaların varlığıdır.
Çözüm: Girişte ve geri devir hattında yağ gres bakılmalı havalandırma ve çöktürme tankından fiziksel olarak bu köpük alınmalıdır. Bu köpük geri devirle yada başka bir şekilde sistemde tutulmamalıdır.

Sorun: Koyu kahverengi yada siyah köpük ve çürük yumurta kokusunun varlığı
Sebep :Havalandırma havuzunda çözünmüş O2 konsantrasyonu azalmış ve septik şartlar oluşmuştur
Çözüm :Havalandırma sistemi kontrol edilmeli, arıza varsa giderilmeli sistemden çamur uzaklaştırılmalı eğer varsa paralel havalandırma sistemi devreye alınmalıdır.
 
@ehli_vatan Fotoğraflardan atıksuyun rengi oldukça koyu görünüyor. Havalandırma yetersizliği durumu mecut gibi. Ya aeratörlerin verimsiz ya da havuzdaki BOİ veya MLSS veya her ikisi birden yüksek. Bunları kontrol et. Köpüğü alabiliyorsanız manuel alın. MLSS i kontrol et. Yüksekse fazlasını gönder. Havalandırma problemi çözülürse düzelir diye tahmin ediyorum. Düzelmezse buraya tekrar durumu belirtirseniz üzerinde tekrar düşünelim.
 
Bahsettiğin problemin aynısı bende de var Kubilay bey güzel açıklamış ama ben ilkinden kaynaklandığını düşünmüyorum sonucu buraya yazarsan sevinirim
 
Arkadaşlar merhaba; Tekstil atık su arıtma tesisinde çalışmaktayım. Kimyasal ve biyolojik arıtma mevcut. Son zamanlarda son çökeltim havuzunda dipten yükselen çamur flokları görüyorum. Son çökeltim havuzu yüzeyini kaplıyor. difüzörlü 1 ve aeratörlü 1 adet havalandırma havuzu var. çökeltim havuzları iki havuzun ayrı. Tesis kimyasal sonra biyolojik arıtma olarak tasarlanmış. Tesiste çözünmüş oksijen iki hav. havuzundada 2-2,5 mg/lt civarında. Giriş KOİ yükü 1900, kimyasal çıkış(hav. girişi) 1300 civarı. Toplam azot hav. giriş 60-70 mg/lt, Toplam P hav. girişi 3,2 mg/lt. AKM aeratörlü hav. 1800-2000 mg/lt, blowerlı hav. 2300 mg/lt civarı. Aeratörlü hav. havuzunda NH4-N 20 mg/lt civarı ölçtüm. blowerli hav. havuzunda 0,5 mg/lt. KOİ yükü belirli dönemler 2000 mg/lt değerine çıkmakta bazen 1000 mg/lt civarına inmektedir. Dengeleme havuzu hacmi yeterli kapasiteye sahip değil. Dün öğleden sonra bir anda blowerlıya bağlı son çökeltim havuzunda dipten çamur yükselmesi oldu ve 1-2 saate üstü kaplandı. Ben akm değerlerini 3000 mg/lt üzerine çıkarmak için %100 geri devir yapıyordum. Çamur atma az miktarda açık. Kabarma Problemi son dönemlerde sık sık olmaya başladı. Düzelmesi bir kaç hafta alıyor. Nasıl önüne geçebilirim? fikirleriniz nelerdir? Bu arada imhoff ÇKM 30 dk aeratörlü 520 blowerlı 670. Sonra herhangi bir ımhoffta kalkma olmuyor. Yağ arıtma ünitemiz yok. geçen giriş suyunda 53 mg/lt yağ gres tespit ettim. Çıkışta 7 mg/lt civarı idi. Yağ gres giriş değeri yüksek olabilir mi? sizce kaça kaça kadar havalandırma havuzlarımı etkiliyordur?
 
Merhaba,
Bu verilere göre svi değeriniz yüksek. Yani elinizde çökelme hızı düşük ve muhtemelen çok yaşlı bir çamurunuz var.
Çökeltimde yüzeyde çamur birikmesi problemi genelde çamurun havuzun dip kısımlarında çamurun uzun süre beklemesi ve denitrifikasyonla oluşan azot gazının çamuru yüzeye sürüklemesi nedeniyle oluşur.
%100 geri devir yaptığınızı belirtmiş olmasına rağmen çamuru verimli çekememe ihtimalini düşünmeniz gerekli. Havuzda sıyırıcı varsa dipte verimli sıyıramıyor olabilir. Sıyırıcı yoksa ve sadece pompa vasıtasıyla çekim yapıyorsanız pompa çamuru verimli çekemiyor olabilir. Eğim yeterli değilse çamur havuzun duvarlarına takılıyor olabilir. Bu ihtimalleri kontrol edip ona göre önlem almanız gerekecektir.
Bu ihtimaller haricinde yüksek svi nedeniyle ve pik debi gelmesi durumlarında çamur çökelecek zaman bulamadığı için yukarı çıkıyor olabilir.
Yağ gres konsantrasyonunuz zaten düşük ve belirttiğiniz durumu açıklamıyor.
Her halukarda çamur yaşınızı yavaş yavaş düşürmenizi olmuyorsa yeniden bakteri yetiştirmenizi öneririm.
Ayrıca çıkış suyunuz standartları sağlıyorsa MLSS'i illa 3000 mg/L ye çıkarmaya çalışmamıza gerek yok. Çamur yaşınızı kontrol ederek 1500-2000 ve hatta daha düşük konsantrasyonlarda da calıştırabilirsiniz.
 
Üst