• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüzen çamur ve köpük

Mustafa Parlayıcı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Temmuz 2009
fabrikada 10m3/sa debiye sahip evsel bir atıksu arıtma tesisinde çökeltme havuzunda yüzen çamur problemim var benden önce tesisle kimse ilgilenmemiş ve gecen hafta çökeltme havuzunun yüzeyinden 50 cm kalınlığında çamur keki aldık. ben bu olay sonunda oksijen miktarını arttırdım bu kez havalandırma havuzunda kahverengi köpük oluşmaya başladı ve çökeltme havuzunda hala yüzeyde çamur var. tamamen temizlememize tekrar yüzeyde çamurlar birikmeye başlıyor. çıkış suyumda renk sarımtırak ph kontrolümde giriş 6,76 çıkış 7,12 değerlerinde ne yapabilirim. ilk aklıma gelen flamentli bakteriler oluyor ama tesisi nasıl kurtarırım bilmiyorum. yardım ederseniz sevinirim :confused:
 
Bugün aeratörlü havalandırma havuzu ve aeratörlünün bağlı olduğu biyoljik çökeltim havuzundan NH4-N baktım. 18 mg/lt aeratörlü hav. havuzda, 15 mg/lt aeratörlünün bağlı olduğu biyolojik çökeltim havuzunda çıktı. Ben aeratörlü havalandırma havuzunda nitrifikasyonun tam gerçekleşmediğini düşünüyorum. Bunun içinde geri devir oranını %100 e getirip hem akm hemde nitrifikasyona yardımcı olmak istedim. Bugun akm aeratörlüde 2450 mg/lt ye yükselmiş. çkm 510. NH4-N in havuzlarda bir anda yükselmesinin sizce başka bir sebebi olabilir mi? Blowerlı havuzlar normal. Şimdi toplam azot ve fosfor bakıyorum.
 
Kolay gelsin.

Öncelikle sıkıntınızı bu kadar ayrıntılı anlattığınız için tebrik ediyorum.Bazı arkadaşlarda format "çamurum yüzüyor,napayım şeklinde" oluyor.Aksak sorunun aksak çözümü oluyor.Yanlış anlamadıysam sıkıntı blowerlı havuzun çöktürme havuzunda gerçekleşiyor.İmhoffunuz biraz yüksek ama keyfe keder gibi duruyor."Aeratörlü hav. havuzunda NH4-N 20 mg/lt civarı ölçtüm. blowerli hav. havuzunda 0,5 mg/lt" ifadeniz uyarınca blowerlı havuzda güzel bir nitrifikasyon gerçekleşiyor,aeratörlü kısımda o kadar verimli gerçekleşmiyor gibi gözüküyor.

Tekstil atıksuyunda genelde özellikle N ve P giderimine dair üniteler bulunmuyor.Sizde de olmadığını düşünüyorum. N gideren sistemlerde özetle denitrifikasyon için havalandırma havuzunun bir bölümünde anoksik bir ortam teşkil edilir ya da ayrı bir anoksik bir havuz teşkil edilir. Siz nitrifikasyonla NH4-N'i NO3-N dönüştürüyorsunuz. NO3-N anoksik ortamda denitrifikasyonla N2 gazı olarak uçurulur.Eğer sisteminizde anoksik ortam yaratma imkanınız yoksa,son çöktürme havuzu verimsiz bir anoksik reaktör görevi görür.Denitrifikasyon sonucu açığa çıkan N2 gazı dipteki çamurunuzu su yüzeyine çıkarır.

Bu sıkıntıyı bertaraf etmek için eğer deşarj standartları ile sıkıntı olmayacaksa ya nitrifikasyonu engelleyeceksiniz.Bunun en sağlıklı yolu çamur yaşını düşürmektir.Hızlı ve sağlıksız yolu çözünmüş oksijen konsantrasyonunu KOİ giderimini engellemeyecek şekilde minimuma düşürmektir.Bildiğim kadarıyla tekstil atıksuyunda NH4-N standartı mevcut.Bir kere alışılagelmiş tekstil atıksularına göre TN değeriniz çok yüksek,bu durum çöktürme havuzunda keyfe keder bir denitrifikasyona izin vermez.Bu şartlar altında sisteme nitrifikasyonun yanında denitrifikasyon ünitesi de (içsel gerideviri de teşkil etmelisiniz) ilave etmelisiniz.Ya da havalandırma havuzları içinde anoksik ortamlar teşkil etmelisiniz.

İyi çalışmalar.
 
Çamurla ilgili epey bir problem oluyor, soruluyor ama yazan arkadaşlar acaba kitap ve internette geçen Standart sorunları kontrol ettikten sonra mı yazıyor? yurt dışında on binlerce tesis var, bizde sayı az ve 15-20 yıllık tecrübe mevcut. belki Bize has sorunlar çıkabilir, Ama standart sorunlar bilgi check-listindeki maddelerle çözülemiyor mu acaba?
 
Emin Bey,
Saha kitabı bozar.Benim yazdıklarımın hemen hemen hepsi tecrübeye dayalı şeyler.Arıtma işletmecisi arkadaşlar bazen öyle şeylerle karşılaşıyorlar ki hiçbir literatürde geçmez.Ama çözümü sunan arkadaşların çözümlerinin literatürle çatışan bir kısmı var mı kontrol etmekte fayda vardır.
 
Şimdi bazı mesajları (tekrar) okuyunca sorma ihtiyacı duydum :

- arıtma tesislerinde, bilhassa daha büyük olanlarda işletme mühendisi sorunlarını deneme-yanılma yöntemi ile mi öğrenir?

- laboratuvarda, Bu esnada daha çok deneyler mi yapar?

- belediye birlikleri, vs gibi gruplardan yardım alıp daha tecrübeli tesislerde belirli bir işletme eğitimden geçip tecrübe kazanarak mı işe başlar?

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

@MÇK

Bir de : önerilenler çözüm oldu mu ya da işletmedeki arkadaş neler yaptı, neler elde etti? bunları da paylaşan hemen hemen hiç yok
 
@MÇK

MÇK, Saha kitabı bozar. dedi. Siz ise, Batı ülkelerindeki tecrübelerle yazılan kitaplar dediniz.

Tecrübelilerden işletme eğitimi almak gibi bir uygulama hiç olmuyor mu?
 
@emin2 Emin bey, 1 nolu aeratörlü sistemde havuzda çamur gençleştirme işlemi yaptık. Amonyum azotları düşmeye başladı. Hem çamur atıp hemde %100 geri devir yapıyorum. Akm 1700 lere kadar indi. Havalandırma havuzunda Amonyum azotu değerleri 15 mg/lt değerlerine kadar indi. Blowerlı havuzum zaten stabil. Giriş debisinin çoğunu blowerlı havuzdan geçiriyorum. Akm miktarı artmaya başlayınca aeratörlü havuza atıksu girişini arttıracağım.
İşlerimizin yoğunluğu nedeniyle siteye girip cevap yazmaya zaman bulamadım. Sonraki süreçleri mutlaka yazarım. Sorun ile ilgili merak ettiğiniz birşey varsa yardımcı olalım. Hayırlı akşamlar
 
Son çökturme havuzunun yüzeyinde surekli yüzen çamur oluşuyor. Dekantöre camur gelmiyor Havuzu boşaltım havanlandırmayı arttırdım ancak bir işe yaradiğini söyleyemiyeceğim geri devir pompalarimdan biri bozuk. Tesis kağit üstünde evsel ama her türlü suyu kesikli olarak veriliyolar. Bu yüzen tabakayı nasil giderebiliriz.
 

Ekli dosyalar

  • 824E7BF6-F874-4D0E-805B-3A3555EF3EB0.jpeg
    824E7BF6-F874-4D0E-805B-3A3555EF3EB0.jpeg
    114.3 KB · Görüntüleme: 132
Çamur çökelmeme uzmanı değilde çamur sorunlarında deneyimli diyelim. Buyrun yardımcı olalım size...

@emin2

Merhabalar;
Uzun zamandır foruma bakmıyordum. Arıtma çamurları konusunda bir çok sorunlu tesisi çözüme kavuşturmuş biri olarak naçizane affınıza sığınarak bir şeyler yazmak istedim. Forumda verilen cevaplarda yanlış yönlendirmeler var. Kitaplardan makalelerden alıntılar yapılmış. Burada okul zamanındaki gibi hocalarımızı istediği teorik bilgileri değil işletmede yaşadığımız tecrübeleri paylaşmamız gerekir diye düşünüyorum. Tecrübelerini paylaşan arkadaşlarda olmuş lakin bazı arkadaşların daha çamur sorunu ile hiç karşılaşmadan süslü yazılarla copy paste yaptıkları net bir şekilde belli oluyor. Yardımcı olmak istiyorlar lakin yanlış yönlendiriyorlar. Okulun kantininde beyin fırtınası yapmıyoruz arkadaşlar yardım isteyen kişi milyonluk tesisin sorumlusu ve yanlış yönlendirmeler çok ciddi zararlara yol açabilir. Bunları tartışma konusu olsun diye yazmadım. Herkese iyi çalışmalar.
 
Merhaba, resimdeki canlıların 1 gün içinde aşırı üremesi ile ilgili havalandırmada köpük,çöktürmede de çamur kabarması sorunu yaşıyoruz, bunlar hareketsiz serbest halde kamçısız su damlacığı şeklindeler, bu canlıların üreme sebebi ne olabilir,daha önce böyle bir sorun ile karşılaşan olduysa bilgilendirilmek isterim,
 

Ekli dosyalar

  • 14494672-5723-4DCE-A986-6205201EA176.jpeg
    14494672-5723-4DCE-A986-6205201EA176.jpeg
    69.5 KB · Görüntüleme: 75
  • F299575F-2A7C-4F84-903F-1538EBEF848C.jpeg
    F299575F-2A7C-4F84-903F-1538EBEF848C.jpeg
    68.8 KB · Görüntüleme: 72
@Üzeyir Meral
Bende konunun cevabını merak ettim şöyle bir bilgi buldum;

Çamur Hacim İndeksi (ÇHİ) - Şişkin Çamur



Çamur geri çevrimin amacı, aktif çamur havalandırma havuzundaki mikroorganizma konsantrasyonunu belirli bir değerde tutmaktır. Geri çevrim oranını kontrol etmek için kullanılan yöntemlerden birisi amprik ölçüm yöntemi olan çamur hacim indeksidir.



ÇHİ, çamurun çökelme özelliklerinin bir ölçüsüdür ve bu nedenle geri çevrim oranını ve MLSS konsantrasyonunu etkiler. 2,000 ila 3,000 mg/L'lik MLSS konsantrasyonlarına sahip aktif çamur süreçlerinde sık rastlanan ÇHİ değerleri 80 ila 150 mL/g arasındadır. MLSS konsantrasyonu 3,000 ila 5,000 mg/L arasında ise çökeltme havuzuna daha fazla katı yüklemesi uygulanıyor demektir ve sonuçta mikroorganizmaların sistemden yıkanarak kaçmasını engellemek için daha düşük ÇHİ veya daha büyük çökeltme havuzu hacmi uygulanmalıdır.



Şişkin çamur, çökelme özellikleri kötü ve sıkışma yeteneği az olan çamur tipidir. Şişkin çamura neden olan iki etmen vardır; ipliksi bakterilerin gelişimi ve çamur yumakları içerisinde suyun hapis olması. İpliksi bakteriler nedeni ile oluşan şişkin çamura daha sık rastlanır. Bunlar organik maddeyi gidermekle beraber, çökelme özellikleri kötü olan yumak oluşumuna neden olurlar. Aktinomisetler ve bazı tip mantarlar da şişkin çamurun nedenleridir. Ham atıksuyun organik yükü fazla ise ve özellikle karbonhidratlar yüksek oranda ise, ipliksi bakteriler kısa sürede gelişir ve sonuçta şişkin çamur oluşur. Şişkin çamurun nedenleri arasında, yüksek organik yükleme hızında düşük amonyak konsantrasyonu, asitli ortamı seven mantarların üremesini hızlandıran düşük pH, ipliksi bakterilerin üremesini hızlandıran makro nutrientlerin eksikliği de sayılabilir. Azotun eksikliği, her ne kadar ipliksi olmasalar bile, yapışkan salgı üreten bakterilerin üremesini teşvik eder. Çok hücreli mantarlar, normal olarak, bakteriler ile rekabete giremezler. Bununla beraber, düşük pH, düşük azot, düşük oksijen ve yüksek karbonhidrat konsantrasyonları gibi bazı özel çevresel şartlar altında rekabete girebilirler. pH'ın 6.0'ın altına düşmesi, bakterileri mantarlara kıyasla daha fazla etkiler ve mantarlar baskın tür haline gelir. BOİ5 : N oranının 20 : 1'den daha düşük seviyelere düşmesi, bakteriler azot eksikliğine sahip protoplazma üretirken, bakterilere kıyasla daha az miktarda protein içeren mantarların normal seviyede protoplazma üretmelerine neden olur.



Düşük çözünmüş oksijen içeriği şişkin çamurun diğer bir nedenidir. Çözünmüş oksijen konsantrasyonu 0.2 ila 0.3 mg/L'nin altına düştüğünde, ipliksi bakteriler daha büyük yüzey alanına sahip olduklarından, diğer normal bakterilere kıyasla daha fazla oksijen kullanırlar. Diğer taraftan, ipliksi bakteriler anaerobik şartlara daha duyarlıdırlar.



Bazı F : M oranları da şişkin çamura neden olur. KAS ipliksi bakterilerin gelişimini teşvik eden 1 ila 3 gün gibi düşük mertebelere gelir.



İyi bir işletim için ÇHİ'nin 60 ila 80 mL/g arasında olması gerekir. ÇHİ'nin bu değerler arasında tutulması için, çok kademeli havalandırma havuzları uygulanabilir veya geri çevrim hattı klorlanabilir. Ayrıca havalandırma havuzuna yumak oluşturucu kimyasal maddeler de atılmaktadır. Düşük ÇHİ değeri de bazı sorunlara neden olur. Düşük ÇHİ hızlı çökelen çamurun ve/veya yüksek inorganik AKM'nin ve yetersiz biyokütlenin bir göstergesidir. Sonuçta, birbirleri ile birleşen ve yumak oluşturan çamur yerine hızla ve ayrık çökelme özelliğine sahip çamur oluşur ve üst sıvı oldukça bulanıktır.
 
@Üzeyir Meral

resimlerde de görüleceği üzere flamentli bakteri yoğunluğunuz çok az. size tavsiyem çamur hacim indeksinize ve imhoff analizinize göre çamur çekimini artırın. buna paralel olarak da geri devir oranını azaltın. muhtemelen geri devir oranınıza bağlı olarak bu tür bakteriler çoğalabilmektedir. iki parametrede yoğunlaşın.
 
Merhaba,havalandırma havuzu köpük ve çöktürme havuzundaki çamur kabarması sorununu,
biyolojik havuz ve geri devir akm'lerini %50 azaltarak 10 gün içinde çözmüş olduk, ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.
 
Merhabalar bulunduğum biyolojik atıksu arıtma tesisinde yaşadığımız bir sorun var ve uzunca süredir devam etmekte. burdan yapılan yorumlar doğrultusunda düzeltmeye çalıştık fakat sorun çözülmedi ne yazıkki. tekrar sizlerle paylaşmak istedim.havalandırma havuzu imhoff deneyinde organizma 500 ml civarında.Çamur yaşını uakm hesaplayamadığımız için (lab da fırın mevcut değil) tam olarak bilemiyoruz (bununla ilgili farklı metotlar deniyoruz). çamur alımı haftada 2 kez gerçekleştiriyoruz. çökeltme havuzu üzerinde ekte bulunan çamur kabarması söz konusu. geri terfi sürekli olarak çalışmakta,düşürdüğümüzde ya da kapattığımızda teleskopiklerimizde tıkanma söz konusu olup çökeltme havuz üzeri çamurlanıyor. yardımcı olursanız sevinirim :) iyi çalışmalar diliyorum
 

Ekli dosyalar

  • IMG_7964.JPG
    IMG_7964.JPG
    69.3 KB · Görüntüleme: 77
Geri devir sürekli olarak çalışıyor ama fazla çamur çekimi haftada 2 kez yapıyorsunuz. Şöyle yapın imhoff da değeriniz 400 ml olana kadar fazla çamur alın ondan sonra bir bakın.

Son Çöktürme havuzundaki çamur kabarmasının sebepleri;

Fazla bekletme süresi : Çamur Fazla bekliyor ve denitrifikasyon sonucu oluşan N2 gazı çamuru yukarıya çıkarıyor.
Çamur yaşının fazla olması
İpliksi bakteriler : Çamurun yumaklaşıp çökmesini engelliyor.
 
büyük ihtimal ile sorun geri devir yetersizliği ve çamurun havuzda fazla beklemesi gibi görünüyor. Kubilay Bey'in de söyledikleri de önemli.
Şayet mevcut değilse ve tabi mümkün olduğu taktirde geri devir hattı üzerine bir debimetre teşkil edilmesi ne kadar ger devir yaptığınızı da bilmeniz açısından önemlidir.
 
Üst