• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüzen çamur ve köpük

Mustafa Parlayıcı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Temmuz 2009
fabrikada 10m3/sa debiye sahip evsel bir atıksu arıtma tesisinde çökeltme havuzunda yüzen çamur problemim var benden önce tesisle kimse ilgilenmemiş ve gecen hafta çökeltme havuzunun yüzeyinden 50 cm kalınlığında çamur keki aldık. ben bu olay sonunda oksijen miktarını arttırdım bu kez havalandırma havuzunda kahverengi köpük oluşmaya başladı ve çökeltme havuzunda hala yüzeyde çamur var. tamamen temizlememize tekrar yüzeyde çamurlar birikmeye başlıyor. çıkış suyumda renk sarımtırak ph kontrolümde giriş 6,76 çıkış 7,12 değerlerinde ne yapabilirim. ilk aklıma gelen flamentli bakteriler oluyor ama tesisi nasıl kurtarırım bilmiyorum. yardım ederseniz sevinirim :confused:
 
Tesisin MLSS konsantrasyonunu biliyormusun? Tesisle ilgilenilmediğinden bahsetmişsin, büyük ihtimalle tesisten fazla çamur alınmamıştır. Problemin fazla çamurdan kaynaklandığını düşünüyorum. İmhoff hunin varsa, ordan çamurun çöklemesiyle ilgili yorumlar yapabiliriz. Yoksa da 1 lt.lik bir pet şişeye havalandırma hazundan numune doldur. Yarım saat bekledikten sonra ki çöken çamur miktarını buraya yazarsan yapman gerekenleri detaylı olarak paylaşırız. Tabi oksijen değerlerini ve başka analiz sonuçların varsa eklemeyi unutma. Son çökeltme havuzunda denitrifikasyonda olmuş olabilir.
 


köpük oluşumuna sebep olan bakterinin türünü araştırablirsin. bunlar filamentli olabilir yada olmayabilir.
filamentli değilse; yani zoogleal türdür, bahsettiğin kütlesellik nadir olur. F/M oranı düşürürsün ve geri devir çamurunu klorlarsın bu şekilde giderim yapabilirsin
filamentli ise; çamur yumağının içinde mantar ya da tüylü bakteriler çok sayıd avar demektir. bunları mikroskop altında hemen görürsün eğer numune alıp bakarsan. yada biyolog falan varsa çalıştığın yerde o yardımcı olur sana.
en kısa çözüm kimyasal kullanma gibi geliyor bana şu anda. yanlız kimyasalı kullanırken prosesi bozmamalısınız, ve en az 2 -3 hafta devam etmelisiniz.
ya da kimyasal kullanmadan önce çamur hacim indeksi, MLSS, geri devir çamur konst., filamentlerin konst., ait bilgiler edinirsen daha iyi olur.

çamur hacim indeksi düşebilir ve filament konst., azalırsa sistemin iyileşiyor anlamına gelir.

kimyasallar demiştim yukarda bunun için : ozon, klor gibi dezenfektan, hidrojenperoksit gibi oksijen kaynakları kullanabilirsin.

kimyasal oranını jar testiyle bulursun.

kimyasal kullanacaksan ani yüklemeden kaçın bence. SVI değeri uygun aralıklarda düşünceye kadar devam et.
10 ve 20 mg/lt arasında klorin dozlamaları çok etkili olabilir. 100 mg/lt kadar da hidrojenperoksit dozlayabilirsin gibi geliyor.

suyu analiz ettir eğer mantar varsa endüstriyel su karışımı vardır. buna çözüm ara.
senin SVI değerin tahminimce 150 mg/L üzerinde. yapıcağın ilk iş
1- mikroorganizmaları incelet. filamentli yada değil öğren.
2- filamentsiz ise geri devir çamuru 5-10 mg/l dozla.
3- filamentli ise ve bakteriyse organizma türünü tespit et.
4-suda mı ve geri devir suyunda mı bu bakteriler onu bul.
5- filamentli bakteriler eğer çamurun içindeyse şunları yapmalısın.
5-1-çamuru öldür,yeniden çamur üret.
5-2-geri devir çamurunu dezenfekte et
5-3-SVI azaltmak amacıyla ağırlık versin diye flokülant kullan.


uzun sürede bu işi çözmek için;
çamur yaşını artır
azt ve fosfor gibi besi maddesi kullan
geri devir çamur debisini artır
hava debisini artır



kabarma probleminin nedenleride şunlar olabilir;
ani yükleme
az havalandırma
dengesiz besi
çok düşük çamur yaşı
uygun olmayan işletme.


Şimdilik bunları söyleyebilirim.Kolay gelsin umarım çözersin :)
 


Literatürde bunun çeşitli sebepleri ve açıklamaları mevcut, göz gezdirmenizde fayda var. Bir tesisimizde benzer bir sorunla ben de karşılaşmıştım. Çökeltme havuzunda çamur yüzeye doğru yükseliyordu. Çamur çökmediği için çıkış suyuna m.o flokları katılıyor ve bu da BOI yüksek çıkmasına neden oluyordu. Bahsettiğiniz sorun muhtemelen ölü çamurdan kaynaklanıyordur bence. Geri devirin fazla olduğu durumlarda genellikle bu sorun ortaya çıkıyor. Havalandırma havuzu ve çökeltme tankı arasında ölü mikroorganizma dolaşımı söz konusu. Çökeltme tankından zaman zaman çamur atımı yapılmalıdır. Uzun süre sistemden çamur atımı yapılmamış olmalı. (Çöktürme tankını boşalttığınızı söylemişsiniz zaten)Geri devir miktarınızı azaltın, besi maddesi ekleyebiliyorsanız giriş suyuna eklemenizde faydalı olabılır. Yani m.o konsantrasyonunuzu arttırma yoluna gitmelisiniz. Çağatay Bey in söylediği gibi havalandırma havuzunuzdan 1Lt lik pet şişeye numune alınız. Bu bilinen basit ve etkili bir analiz yöntemidir. Sonucunu bildirirseniz daha doğru çözüm yolları sunulabilir.
 


MLSS konsantrasyonunu, tam net ölçüm olmadığı için bilemesekte, verdiğin sonuç bize konsantrasyonun az olduğu yorumunu çıkartabilir. Burdan yola çıkarak, MLSS konsantrasyonunu arttırmak gereklidir. Tesisin sürekli çalıştığını düşünerek, giriş atıksuyu debisi kadar geri devir yapman ve oksijeni 2,00 mg/lt de tutman gerekiyor. Tesisten çamur uzaklaştırma. Çökelme deneyini geri devirden aldığın numuneden de yapman gerekiyor. Evsel atıksuyun olduğu için C/N/P oranında herhangi sorun olduğunu düşünmüyorum.
Senden önce tesisle ilgilenilmediği için, tesisin daha önce verimli çalışıp çalışmadığını da bilmiyoruz. Çalışmalar devam ederken, tesis proses ve hidrolik hesaplarını da kontrol etmelisin. Eğer yanlış hesap varsa belkide farklı işletme koşulları oluşturmak gerekebilir tabi ki tesisin cevap verebildiği ölçüde.
 


Yukarıda yazmış olduğum bir kaç cümleye istinaden, bir düzeltme yapmak istiyorum ; Çökeltme tankınızı boşaltmamış olsaydınız yüzen çamur için geri devir miktarınızı azaltma yolunu seçebilirdiniz. Ancak çöktürme tankında artık ölü çamur bulunmadığına göre geri devir yapmanızda bir mahzur kalmamış demektir. Bunu neden atladım bilemiyorum :islik: ve bahsettiğiniz ölçüme göre m.o miktarınız oldukça düşük. Arttırma yollarını ise Çağatay Bey yukarıda açıklamış zaten. Kolay gelsin.
 


yardımlarınız için sağolun . deneyde çökelen çamur sonradan yükselmiyor vede çökelmesinde bir problem olmadı hemen hemen 20 dakikada çökelme tamamlandı sayılır. bugün blower da bir problem çıktı havuzunda havalandırma yapamadık hemen hemen 5 saat tesis havalandırılmadı şimdi arızayı giderdik ve tekrar havalandırmaya aldık. ben geri beslemeyi kapattım ve şimdi şeker ilave ettim 1 saat geri beslemesiz çalıştıracağım sonra tekrar geri beslemeye alacağım.
 


Geri deviri kapatmaman gerekiyor. Zaten çamur konsantrasyonun az ve uzun sürede havasız kalmış bir de geri deviri kapatım oksijensiz süreyi arttırma. Elinde olan M.O da kaybedeceksin. Atıksuyun evsel zaten Şekere gerek yok. Bir önceki mesajımda ki çalışmaları yaprasan işi büyük ölçüde halledersin.
 


İÇOM dan gelen heyet neye göre bunu söylemiş. Giriş suyundan numune alıp C/N/P oranına mı bakmışlar :) böyle bir ihtimal oldugunu düşünmüyırum. Ben ilk defa İÇOM dan gelen bir heyetin teknik yorumunu duydum sayende. Peki ozman neden sadece şeker ilave ediyorsun. Belki de Azot problemin vardır, ki ozman azotlu gübre takviye etmen lazım, belkide fosfor problemin vardır, ki ozaman da fosforlu gübre takviye etmen.
İşler biraz sarpa sarıyor sanırım.
 


blowerlar tam kapasite çalışıyor çıkış suyumun renginde berraklaşma var tesisin yakınında koku problemi kalktı ama hala yüzeyde çamur yüzüyor biraz daha zamana ihtiyacımızın olduğuna inanıyorum pazartesi günü giriş ve çıkış numuneleri laboratuara gidecek sonuçları hep birlikte göreceğiz. yardım eden arkadaşlara çok teşekkür ederim :alkis:
 

Ekli dosyalar

  • ÇAMUR KABARMASI MİCRO SUNUM.ppt
    2.2 MB · Görüntüleme: 742
  • AKTİF ÇAMUR.ppt
    442.5 KB · Görüntüleme: 554


dün saat 18:00 civarın da çökeltme havuzundki çamurda kabarma olduğunu gözlemledim nasıl bir olay anlamıyorum sistemde çamur kalmaması gerekiyor fakat gel gelelim çökeltme havuzunda çamur kabarması sorunum oluyor.
 


Daha önce söylenmişti, şöylemiştik ama tekrarlayayım;
İşletim açısından
Ç.O
F/M oranı
Nütrient miktarı
Bu parametreler genel olarak sağlanıyorsa çamur kabarması olmayacaktır. Bunları sağlayabiliyor iseniz ve hala çamur kabarması mevcut ise tesisin dizaynında bir problem olabilir. Sizden önce çöktürme havuzunda çamur kabarması problemi oluyor muymuş bilginiz var mı? Düşük yükle dizayn edilen tam karışımlı aktif çamur tesislerinde çamur kabarması problemi oluşmaktadır. Debinizi, giriş suyunuzun BOI sini analiz ettirip projelendirmedeki verilerle kıyaslayın. Filamentli m.o ların flok yapan m.o lara baskın gelmesi ile çamur kabarması oluşur. Koku probleminizden bahsediyordunuz; giriş suyunun septik şartlarda olması ve hidrojen sülfür varlığı filamentli m.o ların gelişimine yol açar.
Geri devir ve atılan çamur miktarınızı kontrol ediniz. İmkanınız varsa MLSS nizi analiz ettirip m.o lara ve sudaki C/N/P oranına baktırınız. Baktıramıyorsanız suyunuzu ön klorlama yaptırabilirsiniz.

Atıksu ve arıtma tesisi işletilmesi kitaplarda okuduğumuz teroik bilgiler kadar net ve keskin sınırlarla çizilmiş değil. Bazı durumlarda literatür bilgileri size sadece fikir verir. Öyle bir zaman gelir ki atıksuyun sadece rengine, kokusuna, çamuruna bakarak bile dilinden anlıyor hale gelirsiniz. Kendinize ve sisteme keskin sınırlar çizmeyin. (Mesela havalandırma havuzunda ç.o değeri 2 mg/l nın altına düşmemelidir der literatür. Ancak 1,2-1,1 mg/L ile bile muazzam çalışan tesisler gördüm. Biraz deneme yanılma yoluna gitmek lazım. Çekinmemek lazım. Tesisinizin iyi haberlerini bekliyoruz. :) Kolay gelsin.
 
Üst