• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüzey sularında çözünmüş oksijen

Kübra Kurt

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ekim 2017
Firma
Osmangazi Üniversitesi
Yüzey sularında (göl,akarsu,baraj vb.) çözünmüş oksijenin ve çözünmüş oksijen doygununlugunun önemi nedir? Bu parametrenin hangi kirletici kaynaklara bağlı olarak düşüş gösterdiği ve diğer parametrelerle (ph,sıcaklık,bulanıklık,BOİ,KOİ vb) ilişkileri gibi bilgilere ihtiyacım var.
Vaktini ayırıp cevaplayan herkese şimdiden teşekkür ederim.
 
@Kübra Kurt

SKKY Tablo 2'de "Göller, Göletler, Bataklıklar ve Baraj Haznelerinin Ötrofikasyon Kontrolü Sınır Değerleri" isimli bölüm yer alıyor. Çözünmüş oksijen sınır değeri doğal aranı koruma ve rekreasyon amaçlı sularda 7,5 mg/L sınır değerini sağlamalı. Diğer amaçlar için ise 5 mg/L olarak sınır değer belirtilmiş.

Özellikle göllerin ve barajların yüzeyini kaplayabilen yağ gres parametresi nedeniyle su içerisindeki çözünmüş oksijen miktarı düşer. Çözünmüş oksijenin düşmesi, sudaki bakteri yaşamını etkileyip bulanıklık, AKM ve dolaylı yoldan KOİ, BOİ parametrelerinin artmasına sebep olur. pH ve sıcaklık ile bağlantı kuramadım maalesef.
 
Üst