• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Zemin geçirimsizliği

Y.Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Temmuz 2012
Santralımıza yapacağımız atık barajı için zemin geçirimsizliği ile ilgili deney yapmak istiyoruz. Kül barajını yapacağımız alanın zemini doğal kil ve böyle olunca da bunun zemin geçirimlizliği için yeterli olduğunu düşünüp jeomembran yapmak istemiyoruz. permeabilite deneyi bunun için yeterli midir? Bir üniversiteye yaptıracağımız deney raporu çed için ve uygulama projesi için kullanılabilir mi?
 
merhaba,

yapmayı planladığınız atık barajı için zemin geçirimsizlik değeri 10 üstü -9 değerini sağlıyor ise tabana ilave doğal kil yapmaya gerek yok, ancak yönetmelik ve genelge taban kil olsada ( geçirimsizliği sağlasa bile) geçirimsizlik jeomembranla güçlendirilir diyor. Ayrıca atık barajınızın şev alanlarında doğal kil veya yapay kil kullanıp üzerine jeomembran uygulamanız tesisinizin faydasına olacaktır. arazide zaten doğal kil var diyorsunuz, o zaman şevlere de doğal kil uygulaması yaptırabilirsiniz, daha güvenli ve ekonomik olacaktır.

atık barajı yapacağınız alanda depo tabanınızın geleceği zeminin tamamında aynı geçirimsizlik değerini alabiliyor olmanız gerekecektir. bunun için sahanın belirli noktalarından deney için numune alıp, hepsinde uygun geçirimsizliği yakalayabiliyor olmanız gerekecek. ayrıca bu geçirimsizlik tabakasının kalınlığı ne kadardır bunuda öğrenmelisiniz. bu değerle atık barajı taban kazı derinliği ve kazı planlamasında mutlaka dikkate alınmalıdır.

Permeabilite deneylerini akredite bir lab yaptırmanız gerekecektir. üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümleri lab bu deneyleri yapabiliyor.
 
Veysel Bey, geçirimsizlik değeri 10 üstü -9 değerini sağlamalı diye bir ifade kullandınız. bu tam olarak nedir? Ayrıca bu değer deneysel olarak permeabilite deneyiyle mi hesaplanır?
 
merhaba,

permeabilite değeri deponi tabanlarında veya tüm geçirimsizlik sağlanması istenen zeminlerde kullanılacak olan doğal kilin sağlaması gereken değerdir. yönetmelik ve tüm litaretürde minimum 10 üstü -9 m/sn olması gerektiği belirtilir. permeabilite deneyi ile tespit edilebiliyor. doğal kilin permeabilitesi bu değerden daha büyük olursa kullanılması önerilmiyor, yönetmelikde izin vermiyor.

yapay olarak kullanılan bentonit esaslı geosentetik kil örtülerde bu değer minimum 10 üstü -11 m/sn kadar inebiliyor. ancak doğal kil bu değeri sağlıyorsa, doğal kilin kullanılması hem daha güvenli hemde daha ekonomiktir. arazi veya yakın çevresinde doğal kil bulunamadığı zamanlarda yapay kil kullanılabiliyor.

atık barajınızla ilgili projelendirme ve inşaat konularında her türlü konuda yardımcı olabiliriz. web sayfamızda tamamlanan projeleri incelemenizi tavsiye ederim. (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
) biraz reklam gibi oldu ama faydası olacaktır.

sağlıcakla.
 
Merhaba,
Yakın zamanda bizde küllerin depolanacağı bir DKDT projesini bakanlığa sunduk. Proje alanı zemini yaklaşık 180-200 m kil ile kaplı olduğundan jeomembran kullanmak istemedik. Depolama alanı zemini üzerinden dört farklı noktadan alınmış olan numunelere permeabilite testi yaptırdık (yetkili lab.) ve zemin etüt raporuyla zeminin kil olduğunu ve geçirimsizliğin yönetmelik şartlarını sağladığını ispatladık (ÇED raporunuzda zemin etüt raporu bulunabilir). Sizde aynı yolu izleyebilirsiniz.
Ayrıca düzenli depolama hakkında yönetmelik ve genelgeleri de okumanızı tavsiye ederim.

iyi çalışmalar.
 
@nilgün tayhan eski bir konuyu öne çıkarmış olduk ama mesaj ekine bazı kaynaklar koyorum. Ayrıca anahtar kelimeniz permeabilite deneyi
 

Ekli dosyalar

  • Permeabilite deneyi.pdf
    891.4 KB · Görüntüleme: 12
  • Geoteknik-Muhendisliginde-Saha-Deneyleri.pdf
    13.2 MB · Görüntüleme: 8
Üst