• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Zeytin isletmesindeki tehlikeli atiklar

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhaba,
Bir konu hakkinda bilgi almak istiyorum. Zeytin isleme tesisinden kaynakli cikabilecek tehlikeli atiklar nelerdir? Tehlikeli atik Alani yaptirmak gereklimidir?
 
Kesinlikle atık alanı yaptırmanız gerekli. kontamine atık (yağlı bez, eldiven vs), kontamine ambalaj (boya, tiner kutuları, atık yağ kesinlikle çıkacaktır. bunlar genel olarak her tesisten çıkan atıklar. daha spesifik atıklar için prosesi inceleyip ona göre muhtemel atıkları belirleyebilrisiniz.
 
@sagapoo
aynen @Serkan Çiçekay 'a ilave olarak kömür cürufu, atölye varsa talaş ve metal atığı (yağlı olup olmamasına göre irdelemek gerekir. oluşan atık miktarına göre belki 2-4 m2'lik alan bile yeterli olacak. ama mutlaka tehlikeli atık alanı yaptırın. denetimde rahat edersiniz.

aşağıdaki bakanlığın 01.04.2016 tarihli duyurusunda;
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
@Tarık Can tarık bey merhaba zeytin işleme tesisi salamura suyuyla ilgili arıtma bilginız varmı bana yardımcı olabilirmisiniz? salamura suyu kara su ile aynı olarak mı değerlendiriliyor?ardısık kesikli reaktörü olan salça fabrikasında zeytınde işleniyor oluşan salamura suyu için ne yapmam lazm .
 
kara su ve salamura suyu farklı şeyler. salamura suyu fermantasyon atığıdır. Kara su yağ üretiminde çıkan bir atık
 
@ Ahmet Doğan Bilgilendirmeniz için tesekkur ediyorum. Tesisimin ardısık kesikli reaktör tipi arıtma tesisi var. salamura suyumun ıcındeki tuz oranı ve kimyasallar nedniyle mikroorganzma yasantısına dolayısıyla arıtma tesisi verimine zarar verecektir diye düsünüyrm. bu salamura suyunu alan gerii dönüştüren biyer varmı bilginiz varmı bu konuda ne yapılabılır
 
tuzlu organikli suların arıtımında evaporasyon tercih edilir diye biliyorum ben. Alttan çıkan oldukça yoğun akımı (tuz, ölü bakteri ve laktik asit içeriyordur muhtemelen) naparsınız onu bilemem.

Ben olsam filtre edip tekrar kullanmayı denerdim. %8-13 civarı tuz var evaporasyon öncesi sonuçta. Laktik asit de değerli. Ama berrak bir hale getirebilinir mi bilemem ar-ge konusu biraz bu. Bunu da yüksek lisans tezi yapar yanına bir de diploma alırsın :)
 
aslında salça fabrikasını olduğu için evaparatörler var evaparasyonu salamura suyu içinde yaparlarmı uygunmu bilgi alayım. Bir tane daha problemim var sogutma kulelerinin yıkanması ve kazanlardan çıkan küllü siyah sular var bu sular çöktürme havuzuna giriyor ancak çökmesi için yeterli değil ek havuz yada başka nasıl bir uygulama var bu konuda bilginiz varmı?? çok büyük bi problem bu benım için arıtmaya gönderiliyor şuanda oda tesisi mafediyor nasıl bir yöntem izlemeliyim daha bulamadım.
 
En çok üzerine düşmeniz atıksu olması gerek diğer atıklarda önemli fakat zeytin karasuyu arıtımı bir hayli zor bir yöntemdir ve pirana olarak adlandırılır.
 
pirana değil de pirina diyelim :) pirina farklı bir madde aslında ve tekrar kullanılabiliyor farklı endüstrilerde. Hatta silah namlusu yağlama, sabun yapımı hatta ev ısıtması gibi bolca kullanıldığı yerler var.

Kara su yağ üretimi sırasında yağ çıkarmak için eklenen suyun daha sonradan çıkarılmasından kaynaklanan bir atık

Salamura suyu kahvaltılık zeytinin fermantasyonu sonrasında çıkan tuzlu ve az miktarda laktik asit içeren su. Genellikle sanayide bu su, ürün piyasaya çıkarılmadan önce yenilenir. Çünkü pis bir görüntüsü vardır.
 
Zeytin salamura suyunu çöktüren sıvı bir kimyasal varmıs bende yeni öğrendim. Küllü suyuda aynı şekilde polielektrolit dozlayıp bekletme sureside vererek arındırma yöntemi bulduk deneyeceğiz.
 
@emin2

eklenen su, zeytinin hamurlaşması sağlamak ve yağını salması için sıcaktır. örnek zeytinyağ ve salamura ptd ekledim. iş akım şeması ve proses özetinde belirtilmiştir.
 

Ekli dosyalar

  • SAKARYA ZEYN ZEYTÄ°NYAĞI-ptd1.pdf
    6.2 MB · Görüntüleme: 38
  • Ali Demirel Zeytinyağı Üretim Tesisi Proje Tanıtım Dosyası.pdf
    8.9 MB · Görüntüleme: 35
  • PTD aksıt gucuk.pdf
    9.8 MB · Görüntüleme: 30
@Gülce Somaklar

yanlış bilgi gülce hanım. arıtımı zor bir süreçtir. klasik arıtma yöntemlerinde kullanılacak bakterilere oldukça zarar verir ve arıtımı biyolojik olarak yapamazsınız. Salamura sularının arıtımında ilk olarak çöktürme klasik bir kaç arıtma yöntemi ve son olarak membran teknonojileri kullanılarak arıtım yapılır.

Zeytin ve zeytin atıklarından kaynaklanan atıksular ve bunların arıtımında en uygun entegre çözümlerle yapılmasıdır. bir çok yerden alınan bu atıklar tek bir tesiste arıtılıp enerji üretilmesi amaçlanıyor. artık bir çok ülke bu konuda araştırmalar yapıp tesisler kuruyor. bize hep söylenen KOİ içeriği çok yüksek o yüzden arıtımı yapılamaz ve benzeri durumlar. aslında kaçırdığımız nokta KOİ yüksek ise organik içerik yüksektir ve buda enerji anlamına gelir. bu açıdan değerlendirildiğinde entegre yönetim her zaman daha uygundur.
 
Üst