• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Zeytin karasuyu lagünde bekletme süresi

OlcayErkul

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Kasım 2012
Şehir
Aydın
Firma
BATISÖKE SÖKE ÇİMENTO SANAYİİ TÜRK A.Ş.
Merhaba değerli CMNet üyeleri.. Sizlerden bir konuda yardım isteyeceğim ve tecrübeli arkadaşlarımızın bana yardımcı olacağını umuyorum. danışmanlığını yaptığım osb müdürlüğüne bağlı bir zeytinyağı üretim tesisi mevcuttur. atıksu arıtma tesisi katılım payları hesaplandı fakat firma atıksuyunu(zeytin karasuyu) kendi lagünlerinde biriktirip kalan çamuru kendi imkanlarıyla bertaraf ettiklerini ve bu paya ortak olmayacaklarını söylediler. bende ilgili osb uygulama yönetmeliğini inceledim ve lagünlerinin yeterli olup olmadığını düşündüm. senede maksimum 120 gün faaliyette olan bu işletme 30 m3/gün atıksuyu 1560 m3 lük betonarme lagünde biriktiriliyor. işletmenin faaliyet süreci boyunca yaklaşık 3500 - 4000 m3 atıksu oluşuyor. analiz yapamadık çünkü firma şu an faaliyette değil. benim asıl sorum bu sürede ve tek lagünde istenilen şartlar sağlanır mı?
 
@OlcayE
lagünün derinliği mi fazla olacak uzunluğu mu (yüzey alanı açısın önemli) ve buharlaştırmada fıskıye gibi birşeyde eklenecek mi, sonuçta bunlarda buharlaştırmayı etkileyecektir. birde bulunduğunuz bölgenin hava sıcaklığıda önemli etken olur.
 
İlginiz için öncelikle teşekkür ederim Emine Hanım:) lagün derinliği 2,5 - 3 m arası olduğunu düşünürsek yaklaşık 500 -700 m2 lik bir alana sahip. buharlaştırma için herhangi bir ekipman kullanılmamış. bulunduğu bölge Aydın ve burada havalar gerçekten çok sıcak ve nemli:)
 
firmadan, atıksu tesisinin planlanan çıkış parametrelerini iste. fabrika çalışmaya başlayınca da analizini yaparsın. arıtma tesisleri için riskli bir su. eğer sistemi çalıştırmazlarsa ya da onların deşarj parametreleri senin giriş parametrelerini tutmuyorsa çok büyük sıkıntı yaşarsın. belki firma çalıştıracam diyecek ama çok elektrik tükettiği için bloweri çalıştırmayacak. dikkat etmek lazım. varsayımla hareket etmemekte fayda var.
 
@orcunskl
Evet haklısınız Orçun Bey diğer firmalara göre düşünüldüğünde arıtma tesisi için kirlilik yükü epey fazla. biz sorunu çözdük yatırım maliyetinde paylarına düşeni ödeyip sadece evsel atıksularını arıtma tesisine verecekler. endüstriyel atıksudan OSB sorumlu olmayacak. onlar taahhütname imzalamışlar zaten sadece evsel atıksunun verileceği endüstriyel atıksuyun kendi imkanlarıyla bertaraf edileceğine dair. burada biz üzerimize düşeni yaptık gerisi onları ilgilendirir. sonuçta onlarında kendi çevre danışmanlık firmaları var ve arıtma sorumluluğu aldılarsa bu onların görevi olur.
 
Fabrikalar ekim- kasım gibi üretime başlıyorlar genelde ve bu aylarda sıcaklık azaldığı için buharlaşma düşer. Zeytinyağ fabrikası 2 aydan fazla çalışıyor ise 1560 m3'lük lagünün yeterli olmayacağı kanaatindeyim. Lagünlerin yeterli olmadığı durumlarda fabrikalar ya en yakınında bulunan dereye boşaltıyorlar atıksularını ya da atıksuyu vidanjör ile çektirip gerisine karışmıyorlar. Vidanjörler nereye boşaltırsa...
 
@OlcayE


Yerinizde olsam bu firmanın evsel atıksuyunu arıtma tesisime göndereceği hat üzerinde online takip sistemi kurmasını zorunlu kılarım. Tesisten çıkan endüstriyel atıksuyun arıtılması için harcanan para fazla gelince evsel atıksu ile birlikte arıtmanıza gönderebilirler (Böylece vidanjör ile de uğraşmamış olurlar). Ve siz bu hattı izlemiyorsanız bu deşarjı kanıtlayıp yaptırımda bulunamazsınız, elinizde her ne kadar taahhütname olsa da.

Birde size sorum olacak. Katılım paylarını hesaplarken debiyi mi baz aldınız acaba?
 
@odasdemir

Öneriniz çok mantıklı bende osb müdürlüğü ile yaptığımız toplantılarda böyle bir çalışmayı dile getirmeyi düşünüyordum zaten. umarım bir yaptırım söz konusu olur:)
sorunuza gelince; katılım payları parseller baz alınarak yapıldı. kirlilik yükleri veya debi hesaba katılmadı çünkü yeni bir oluşum içerisindeler. firmalar bunun farkında ama onlarda bu projenin o bölge için çok gerekli ve önemli olduğunu biliyor ve birlik içinde hareket ediyorlar.

@Gülce Somaklar
bencede yeterli olmayacak ama firma sahipleri herşeyi daha iyi bildikleri için bize kendi işimize bakmak düşüyor:)
 
Üst