• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Zımpara atıkları

Selma Akdoğan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Aralık 2010
Firma
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
şerit zımparaları hangi sınıfta değerlendirebiliriz yorumlayabilir misiniz arkadaşlar.Atık yönetimi genel esaslarına ilişkin yönetmelik ile tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliğini inceledim.Benzer bir şeye rastlayamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.
 
ne tür bir işlem detaylandırır mısınız? atık kodunu belirlemede proses ayrıntısı önemlidir çünkü
 
demirden yapılan malzemeler boyama işlemi öncesinde zımpara makinesinde düzleştiriliyor. Zımpara ile kaynak parçaları ,pürüzler vb. giderilmiş oluyor.Makinedeki şeritler de belli aralıklar değiştiriliyor.Şerit zımpara yerine bant zımpara da diyebiliriz.
 
merhabalar, şerit zımpara ve bant zımparayla ilgili bir sınıflandırma ben de bulamadım. nasıl sınıflandırılır ayrıca bu atıkları verdiğiniz firmalar var mı?
 
bence zımparanın ana maddesı nedir diyerek bir çözüm yoluna gidilebilir.yani zımpara neyden elde ediliyor?
 
kağıt veya sıkı dokunmuş bez üzerine reçine ile aşındırıcı malzeme yapıştırılıyor.Uzun şeritler halindeki zımpara bantları makineye takılarak kullanılıyor.Aşındırıcı malzeme olarak alüminyum oksit,zirkonyum oksit veya silisyum karbür kullanılıyor.
 
12 01 20/21 kodu adı altında kullanılmış zımparaların bertarafı için bir firmadan teklif aldım. İzaydaş bertaraf yeri.
'12 01 20 Tehlikeli maddeler içeren öğütme parçaları ve öğütme maddeleri.' şeklinde tanımlı. Bana bu atık kodunda olmazmış gibi geldi. '12 01 99 Başka bir şekilde tanımlanmamış atıklar' adı altında kodlanabilir mi ne dersiniz?
 
Öğütme maddeleri daha çok partikül halinde olanları kapsıyor gibi.12 01 99 daha uygun bence.
 
@seelma

Konu içerisinde hiç geçmediği için atık kodu 99'la bittiğinden dolayı bakanlıktan atık kodunun uygunluğuna dair görüş yazısını almanız gerektiğini hatırlatmak isterim...

Çok uzakta olsa konuya farklı bir bakış getirmek de gerekirse bu zımpara atıklarını bir ürün olarak düşünüp artık kullanılmadığı için standart dışı gruplar ve kullanılmamış ürünler olarakta değerlendirilebilir.

Saygılarımla

Oğuz DEDEHAYIR
 
kırık, hatalı üretim olan zımpara taşları nasıl değerlendirilebilir, bu taşların erime sıcaklığı çok yüksek olduğu için geri kazanılmıyor. bu zımpara taşları tehlikeli atık mıdır yoksa tehlikesiz atık mıdır? zımpara taşları ile ilgili konu açmayı düşünüyordum bende böyle bir konuya görünce yazmak istedim.
 
Arkadaşlar bu konuyla ilgili güncel bilgisi olan var mı?

Zımpara kağıdı atıkları ve zımparalama işlemi sonucu çıkan zımpara tozunun bertarafını nasıl sağlayabiliriz? Zımpara tozunu hurdacılar almıyor...
 
@Selma Akdoğan
Merhaba,
Bahsedilen atığınız yukarıda belirtilen nitelikte ise "16 03 03: Tehlikeli Maddeler İçeren Anorganik Atıklar" atık kodu ile bertaraf edilebilir. Bu atığı alabilen lisanslı firmalara da Bakanlık sayfasından ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar.
 
Üst