• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği öğrencisiyim yardımcı olurmusunuz?

Doğuş Aytekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Haziran 2012
iyi geceler ben akdeniz üniversitesinde okuyorum 2. sınıfı bitirdim.Bir kaç sorum olucak yardım ve tecrubelerinizi aktarmanızı istiyorum.Öncelikle ben yandal inşaat mühendisliği ve acıköğretim işletme okuyorum.Yandal inşaat müh. ve işletmenin ileride iş hayatımda bir faydası olur mu?olursada ne gibi faydaları olur?yüksek lisans için ne önerirsiniz? ortalamam 3,00 yakını dahada yükseltmelimiyim yüksek lisans için yurt dışıda düşünüyorum...3 ve 4. sınıfta daha çok mesleki eğitim alıcağım için hangi derslere yoğunlaşmalıyım pek bir fikrim yok ÇED şirketi kurabilirsin gibi öneriler geldi mezun olunca ÇED raporu ne için yazılır ?İş güvenliği nedir,ne tür eğitimler alınmalı? İleride şirket kurmayı düşünüyorum ne tür şirket kurarsam ileriyi görebilicek bir şirket olur?çevre mühendisi nerelerde çalışabilir aklımda daha bir sürü soru var aklıma geldikçe sorabilirim...teşekkürler..
 
Merhabalar,

Öncelikle hayatını planlamaya şimdiden başlaman ve çalışmanı taktir ediyorum. Fakat şunuda göz ardı ediyorsun. Yürümeye başlamadan koşmaya çalışıyorsun. Öncelikle birkaç şirkette çalışarak deneyim kazan derim, bu sırada ufkunda genişlemiş ve hangi alana yöneleceğini anlamış olursun. hangi alan konusu herkese göre değişecektir çünkü. Bence ÇED yapan şirket sayısı çok fazla bu alana yönelme derim ama başkası da geleceğin sektörü diye yaklaşabilir.

iş güvenliği için iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almalısın. nedir kısmını google 'da yazarsan onlarca yazı bulabilirsin. Bu konuda tek şey söyleyeyim iş güvenliği gerçekten stresli bir iş, birilerinin hayatından yada emniyetinden sorumlu olmak gerçekten zor..
 
İş hayatına yeni atılmış bir çevre mühendisi olarak planlarım doğrultusunda hareket edemedim. İlan az talep çok tecrübe yok. Dolayısıyla okul zamanımda hava kirliliği ile ilgili planlarım varken şartlar beni atıksu arıtma sektörüne yönlendirdi. Benim tavsiyem tek bir konuya yoğunlaşmadan her konuda bilgi sahibi olman yönünde.. okul bittikten sonra ne olacağını bilemezsin
 
@Fatih Özcan
cevapladığınız için teşekkür ederm..Siz nerede ne iş yapıyorsunuz ?benim fikrim 5 yıl tecrübe kazanıp aklıma ve mantığıma göre bi şirket kurmak yada daha iyi bi şirkette çalışmak..iş güvenliğinin risk ve zorluklarını daha önceden duymuştum bu işi yapanla iletişime geçmek gerekli..ÇED için ise araştırdım ancak ne için ÇED gerekli hala anlamış değilim..
 
@MustafaKaptan
cevapladığınız için teşekkürler...Şu an ne işle mesgulsünüz?her konuda nasıl bilgi sahibi olurum yani olursamda bilgi kısmı az olmaz mı? okul bitmeden tabikide bilemeyiz şartları belki başka işte yapabilirim..
 
Ben atıksu arıtma tesisi projelendirme ve işletilmesi alanında görev yapıyorum. Her konuda bilgi sahibi olmak için teknik seçmeli derslerinizi mesela sadece su arıtımıyla ilgili değilde hem toprak kirliliği, hava kirliliği, çed raporu vs. gibi çeşitlendrebilirsiniz. Hatta derslerinizin yoğunluğuna göre alamadığınız ama merak ettiğiniz derslerede misafir olarak katılabilirsiniz. Anladığım kadarıyla istekli çalışkan birisiniz. İlginizi her branşa dağıtarak bütün alanlarda maksimum bilgi birikimi kazanabilirsiniz
 
@MustafaKaptan

anladığım kadarıyla 3 ve 4. sınıfta secmeli teknik derslerim olucak bunlara elimden geldiğince katılıp öğrenmeliyim..hangi üniversite mezunusunuz?
 
@doguss

Öncelikle iş hayatında veya diğer ortamlarda başarılı olmak için gereken en önemli etken istemektir. Bunun da sende olduğu net bir şekilde belli oluyor, o yüzden seni tebrik ediyorum. İnşaat mühendisliği ve işletme mutlaka işine fazlası ile yarayacaktır bu konuda şüphen olmasın, gerek büyük ölçekli arıtma tesisi inşaatlarında, hatta gerekirse belki bir ambalaj atığı ayrıştırma tesisi inşaatında bile sana faydası dokunacaktır. İşletmeye gelince aslında her mühendis iyi bir işletmeci olmalıdır.
Konunun diğer kısıma gelince benim sana tavsiyem çevre ve çevre mühendisliği piyasası ile ilgili yayınları takip et ve bir an önce piyasaya girmeye çalış. Çevre konusunda faaliyet gösteren bir firmada belki cumartesi öğleden sonraları çalışabilirsin diye düşünüyorum. Bunu tabi maaş almadan ve gönüllülük esasında yapman gerekebilir.Bu sana çok şey katacaktır okulda gördüğün bilgilerin gerçek hayatta nasıl gerçekleştiğini gördükçe okul hayatında değişecektir. Ayrıca mühendislik nosyonuna ve derslerine katkısı çok olacaktır. Böylece yukarıdaki sorularının daha sağlıklı cevaplarını sen kendinde bulabileceksin diye ümit ediyorum.
 
@CMNet Okuru
teşekkür ederim vakit ayırıp cevap yazdığınız için..benim fikrim elimden geldiğim kadar kendimi geliştirip mesleğime adamak ve kariyer yapmak..benim fikrim esnaf olup 5milyar kazanacağıma 3 milyar alıp kariyer yapmak( esnafları kötülemiyorum esnaf bir ailenin cocuğuyum..ne kadar stresli olduğumu bildiğim için)dediğiniz gibi hafta sonuları bir çevre müh şirketine girip gönüllü çalışmayı düşünüyorum ben antalyada okuyorum ama ankaralıyım bildiğiniz bu tip şirketler var mi? teşekkürler tekrardan :)
 
@doguss
Antalya da bildiğim firma yok ama bu konuda çekingen olma internetten araştır Antalyada'ki firmaları ve iletişim bilgilerinden durumunu özetleyen bir mail gönder bence. Hiç bir şey olmazsa bile elinden geleni yapmış olursun :)
 
@CMNet Okuru
peki teşekkür ederim :) bir sorum daha olucak genel olarak çevre mühendisleri ne iş yapar örneğin;
arıtma tesisi , çed raporu vs yani proje olarak neler yapar iş olarak neler yapar
 
Geri dönüşüm firmaları (Kağıt Karton, Cam, Amabalaj vs..) İSG, Çevre Danışmanlığı (Çevre Görevlisi, Raporlama, Ölçüm Elemanı vs..) Arıtma tesisi projelendirme - işletme, Atıksu Analiz Laboratuvarları, Çevre Danışmanlığı yapan firmalarda sahada ölçüm elemanı olarak, Ekipman imalatı yapan firmalarda yada çevreyle ilgili olabilecek bütün firmalarda Satış Mühendisliği, Otomobil fabrikalarında taşıt emisyonları ile ilgili, Fabrikalarda Hava kalitesiyle ilgili.. vs birçok alan sayabiliriz.
 
Merhaba arkadaşım bende 3. sınıfı bitirdim,Sana tavsiye vermek bana düşmez ama küçük bir deneyim paylaşımı diyelim bizimkisine,,buda büro stajını çevre danışmanlık firmasında yapman dır. Eğer iyi bir firmada yaparsan sana katacağı şey çok olur. Çevre görevlisi, ölçüm hizmetleri, Çed gibi konularda bilgi sahibi olur, az çok piyasayı öğrenirsin. Bende 2. sınıfta meslek deyimiyle ''Çedçi'' olmayı düşünmüştüm, Fatih abininde dediği gibi çed yapan çok firma var ve eskisi kadar getirisi kalmadıgı kanatindeyim. Benim şahsı fikrim, birçok konu üzerinde bilgi sahibi olmak yerine bir konuda uzman olmak, fakat bunu belirlemek için birçok konuda bilgi sahibi olman gerektiği, ileride hangi iş dalının gelişeceğini kestirmek zor.Ben 3. sınıfta birçok meslek dalında bilgi sahibi oldum.Forumda faydalı birçok konu var göz atmanı öneririm.
 
Üst