• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Anaerobik selektor (bio-p)

Murat Dobrucali

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Nisan 2017
Firma
WWTP
Merhaba

Bir projede biyolojik fosfor giderimi yapilmasi isteniyor. Havalandirma havuzu (nitrifikasyon+denitrifikasyon) 6800 m3, anaerobik selektor hacmi ise 135 m3 cikiyor. Havuz tasariminda nasil bir havuz mimarisi olusturmam gerektiginden emin degilim. Bu tarz sistemlerde tecrubesi olan bir arkadasimiz varmi acaba?

- Denitrifikasyon orani 0,224 ( denitrifikasyon = 1523 m3, nitrifikasyon = 5277 m3, su derinligi = 5 mt)
 
Merhaba atıksu debisi ve geri devir oranı nedir ?
 
Alper SelimSeçilen proses modifikasyonu önemli olmakla birlikte mimari açıdan Johannesburg prosesine olanak sağlayacak iki eş hacimden oluşan (ki ihtiyaç olan hacimler hesaplanmalıdır) CSTR tipi tank tasarlanabilir. Jonannesburg'un gerekliliklerini yerine getirebilecek borulama yapmak önemli. Bu sayede A2O olarak tasarlanan proseste dönemsel olarak geri devir nitratından dolayından fosfor giderim sıkıntısının önüne geçilebilir.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ender USEnder Bey, JHB Process den kastiniz anaerobic selector oncesinde anoxic bir tank koymak ise, boyle bir uygulama yapma niyetimiz yok. Sistem su sekilde calisacak:

-- > Anaerobic > Anoxic > Aerobic > Dairesel son Cokturme.

Dairesel son cokturmeden gelen camur Anaerobic tanka aktarilacak.

Anoxic+Aerobic toplam hacim 13.600 m3. Toplamda herbiri 6800 m3 olan iki tank olacak. Toplam Anaerobic selector hacmi ise 270 m3 ve bunu gene herbiri 135 m3 olan 2 tanka bolecegiz.

Biolojik fosfor giderimi ile alakali cok fazla tecrubem yok ve bu acidan nasil bir havuz mimarisi yapmaliyim (geometrik yerlesim) onu merak ediyorum. Ekteki gibi bir layout uygun olur mu acaba?
 

Ekli dosyalar

  • layout-Model.pdf
    26.4 KB · Görüntüleme: 32
Alper Bey,

Tasarımınızda öncelikle verimli denitrifikasyona odaklanmalısınız. Denitrifikasyon oranı ifadesinden denitrifikasyon kapasitesini anlıyorum. ATV standartlarına göre %50 anoksik hacime karşılık gelen denitrifikasyon kapasitesi 0,15 tir. Sizin kapasiteniz 0,224 çıkıyor. Yani nitrifikasyon sonucu oluşan nitratı denitfikasyona uğratacak kadar organik maddeniz yok demek. Bu sıkıntıyı çözmek için anoksik hacimi %50 ninde üzerine çıkarmanız yada sisteme organik madde ilave etmeniz gerekiyor.

Aşağı yukarı sizin denitrifikasyon kapasitesinizde tek anaerobik havuzlu simultane nitrifikasyon-denitrifikasyon prosesi bir tesis işletmiştim.Tesiste hesaplamalara göre nitirifikasyon+denitrifikasyon için hatırladığım kadarıyla 10 gün civarında çamur yaşı yetiyordu. Çamur stabilizasyonu için bu değer 20 gün civarı alınmış. O 20 günün ekmeğini çok yedik.20 güne göre tasarlanan büyük havuz bize kısmen de olsa nitrifikasyonu bozmadan ilave anoksik ortam sağladı. Kısmen diyorum çünkü organik maddenin düşük olduğu sistemlerde anoksik ortam oluşturmak oldukça zordur, her yer aerobik olur. Biz nitrifikasyonu bozmayacak şekilde mininum difüzör adasını kullandık. Bunun yanı sıra oksijen seviyesini 0.5-0.8 mg/lt aralığında tuttuk ve düşük debide sürekli oksijen verdik. Bu tedbilerle azot standartlarını yakaladık ama fosforda hala sıkıntı vardı. Bunun nedeni geridevirle beraber anaerobik havuza nitratın girişim yapmasıydı. Bu durum anaerobik havuzu anoksik havuza dönüştürdü. Fosfor gideren bakterilerin kullanacağı kolay ayrışabilir organik maddeler,denitrifikasyon bakterileri tarafından kullanılmaktaydı. Onun içinde geridevirin debisinin yarısını direk havalandırma havuzuna diğer yarısını anaerobik havuza yönlendirdik fosfor sıkıntısıda çözüldü.

Vaka analizi yapmak için lafı çok uzattım. Öncelikle çiziminize baktım. Tam karışımlı reaktörle bu denitrifikasyon kapasitesiyle bu işi yapamazsınız. Anaerobik, anoksik ve aerobik havuzlarda geometriniz oksidasyon hendeği şeklinde olmalıdır. Yani ince uzun kanallarla piston akışı sağlamalısınız. Havuza koyacağınız dalgıç mikseri zora sokmadan olabildiğince ince uzun yapmalısınız.2 adet anaerobik havuzunuzu şu senaryolara göre tasarlamalısınız:
-Bir havuza sadece geridevir çamurunu alarak denitrifikasyona tabi tuttuktan sonra diğer havuzda ham atıksuyla buluşturmak,
-Geridevir çamurunun bir kısmını direk havalandırma havuzuna kalan kısmını anaerobik havuza yönlendirebilmelisiniz.

İyi çalışmalar.
 
MÇağrıKMerhaba Cagri Bey,

Ben ATV 131 2016 ya gore yaptim hesaplamalari. Sizin bahsettiginiz denitrifikasyon orani yaklasimi sanirim ATV 131 - 2000 e gore (Tablo 3). Burada 0,224 ten kastim denitrifikasyon havuzununun toplam havuza oranidir.

Ilginiz icin tesekkur ederim.

Bu arada yaptigim hesaplamalari excel dokumani olarak ekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • neysis_export_20220314_1030.xlsx
    19.5 KB · Görüntüleme: 22
Merhabalar,
Ben sanki Alper Bey'in ilk yazdıklarından VD/VT oranının 0,224 olarak hesaplandığını(1523/6800) dolayısıyla buna bağlı olarak denitrifikasyon için yeterli karbon varmış gibi anlıyorum. Belki de ben yanlış anlıyorum:). Tasarıma esas konsantrasyonları bilmiş olsaydık bununla ilgili net bir yorum yapabilirdik. Eğer durum gerçekten Çağrı Bey'in dediği gibi ise zaten tasarımı daha uygun proses modifikasyonuna göre yeniden hesaplamak gerekir. Çünkü Çağrı Bey'in de belirttiği gibi modifikasyon değişimine bağlı olarak karbon tüketim eğilimi ve buna bağlı olarak denitrifikasyon potansiyeli değişir. Bu da hacimlerin yeniden hesaplanmasını ve/veya ilave karbon dozlama sistemi ihtiyacı doğurabilir.
Tank geometrisi olarak ben her zaman daha basit olan dikdörtgen tipi tanklardan yanayım. Hem imalatı daha kolay, hem de carousell tipi tanklardaki gibi hidrodinamik karmaşa daha düşük. Bu nedenle iyi bir mikser ile donatılmış CSTR tipi bir tank bio-p için yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Nacizane JHB prosesinde de ısrarcıyım. Çift girişler ve ilave kapaklar ile elinizde iki modifikasyona sahip bir sistem elde edebilirsiniz.
 
Proje detaylarini asagidaki linktede gorebilirsiniz

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Alper SelimAlper Bey merhaba,
25 çamur yaşı stabilize çamur istenmiyorsa yüksek bir çamur yaşı, bu konsantrasyonlar ile ilgili sıcaklıkta nitrifikasyon/denitrifikasyon için bu kadar yüksek çamur yaşına ihtiyacınız yok. Hacimler de büyüyor. Bu çamur yaşlarında fosfor konsantrasyonunun beklediğinizden yüksek çıkması olası fakat siz zaten kimyasal destekli fosfor giderimi yapmak zorunda kalacaksınız galiba(çıkış limitlerini bilmiyorum ama gerekecek gibi). Bu da kimyasal sarfiyatlarına ve benzer şekilde fazla çamur miktarındaki artışa neden olacaktır diye tahmin ediyorum. Bir de işin çöktürme ünitesi boyutu var ama çamur çökelebilirliği ile ilgili detaylı bilgi olmadığından buna yorum yapmak biraz zor. Ama simultane denitrifikasyon ihtiyacı yok gibi duruyor. Fosfor gideriminde ATV biraz ezber çalışır, dolayısıyla giderimler biraz daha iyi olabilir. Yalnız giriş konsantrasyonunuzun fraksiyonu çok önemli.
 
Üst