• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık azaltımı hakkında

Hüseyin K.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ekim 2016
Şehir
Adana
Firma
İşsiz
Merhabalar;

Bir tekstil fabrikasında atık azaltımına yönelik ne gibi aksiyonlar alınabilir?
-Kontamine atık
-Varil-Bidon-Ibc
-Hidrolik yağlar
-Btikisel Yağlar
-Yağ filtreleri
-Floresan lambalar
-Basıçlı sprey kutuları
-Elektronik atıklar
-Kağıt- karton
-Plastik
-Metal atıklar
-Palet
 
Hüseyin K.Mehabalar hocam.
Kontamine atık derken kastettiğiniz kimyasal kapları ise eğer bu kimysalları sabit ıbc tankları kullanarak, dökme olarak kimyasal veren firmalar var bu firmalar ile anlaşarak kimysalları dökme olarak alırsınız. Bu firmalar kimysalları tanklar ile getirerek firmada bulunan sabit ıbc lere dolduruyorlar. Böylece firmada extra boş kontamine ıbc çıkmamış oluyor.
 
Hüseyin K.Üstadım Merhaba,

Gelen kimyasallar IBC ve benzeri kaplarda geliyorsa kimyasal madde depolama tankı yaptırabilirsiniz.

Hidrolik yağlar için ise bakım ve onarım işlemleri kendi içinizde yapılıyorsa dışarıdan hizmet alabilir ve atık yağ oluşumunu engelleyebilirsiniz. Eğer böyle bir imkan yoksa çıkan yağların biriktirilmesi için tanker yaptırarak kontamine olmuş ambalaj atığı oluşumunu engellersiniz.

Kendi içinizde yemek yapıyorsanız arta kalan yemekleri hayvan barınaklarına verebilirsiniz. Organik atıkları ise biyogaz ve kompost tesislerine vererek çöp miktarını azaltabilirsiniz.

Tekstil atıklarında ise üretilen bazı ürünler sonucunda çıkan atıkların geri dönüşümü olmuyor ve çoğu firma bertaraf tesislerine gönderiyor ya da çöpe atıyor. Geri dönüşümü mümkün olan hammaddeleri seçin ve çıkan tekstil atıklarını kendi içinizde geri dönüştürebilirsiniz.

Palet atıklarını tekrardan kendi içinizde tamir ederek tekrar kullanabilirsiniz.

Proses sonucu çıkan endüstriyel nitelikli atıksuları geri dönüşüm ile tekrar prosesinizde kullanabilirsiniz.

Kağıt atık oluşumunu engellemek için ise yazıcılardan gereksiz çıktı kullanımını azaltabilirsiniz.
 
Bence en önemlisi su. Su tüketimi deli gibi yüksek. Prosesin başındaki kişiler için önemli olan üretilen ürünün doğru olması. Bu sebeple riske girmeyip suyu bol bol kullanıyorlar. En önemli hedeflerden birisi su israfını azaltmak bence.
 
Üst