• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık cam geri dönüşüm

edadeniz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ekim 2019
Şehir
İstanbul
Firma
E
Herkese merhaba
Küçük ölçekli Atık cam geri dönüşüm tesisi kurmak istiyorum.
Bu konuda bilgisi olan var mı
Proses ekipman bilgisi
Nihai ürün fiyatları
Maliyet analizi vb bilgilere ihtiyacım var
 
Şöyle ki ,

Atık Cam geri dönüşümü hakkında bilgi istemişsiniz. Bilgi sahibi olmadan bir firma kurma kısmı bana garip geldi.
Proses ekipman bilgisi sormuşsunuz . Araştırmadan ne kullanacağınızı bilmeden bir firma kurma kısmı bana garip geldi.
Nihai ürün fiyatları bilgisi sormuşsunuz. Satacağınız şeyin daha fiyatını öğrenmeden (araştırmadan ) bir firma kurma kısmı bana garip geldi.
Maliyet analizi sormuşsunuz.Kuracağınız şeyin ne kadara maliyetini bilmeden bir firma kurma kısmı bana garip geldi.

Öğrenmek istediğim o kadar çok şey var ki :)
 
Anlamadım Fatih Bey, size garip gelen araştırmayı yapmak ve deneyimi olanlardan bilgi almak için buraya yazmış olmak mı? Sonuçta para benim param siz bu konuda bu kadar endişelenmeyin lütfen. Sadece İnternet üzerinden ilerleyeceğim bir proses değil bu.

İstanbul'da yaşıyorum, kendi doğduğum şehirde geri-dönüşümün eksik olduğunu tespit ettim ve bir süredir bu konuda çalışıyorum. Bu iş 500 bine de kurulabiliyor, 5 milyona da. Üç ekipman ile de kurulabiliyor, 8-10 ekipman ile de. Maliyetler de seçeceğiniz ekipmana işin büyüklüğüne vs göre değişiyor. Ben de tam da bütçemize göre yatırım ve işletme maliyetlerini çalışıyordum. Küçük ölçekli bir yatırım yapacak param ve motivasyonum var, teknik bilgiye illaki ulaşılır. Yarın kurmuyoruz zaten dosyamız ne zaman tamamlanırsa o zaman. Bu konuda bilgi sahibi kişilere buradan ulaşabileceğimi ve paylaşım yapılabileceğini düşündüm. Halihazırda ve 15 yıldır uluslararası projelerde mühendislik yapıyorum, bilgiye erişme ve sorun çözme konusunda tecrübeliyim.

Tartışmanın veya bu tür üslupların kimseye bir faydası yok. Bu işe ilgi duyan ve/veya aktif olarak bu işi yapan arkadaşlar yazarsa sevinirim. Katkı sağlayacak arkadaşlar var ise tanışmaktan memnun olurum.
 
Merhabalar tekrardan :)

Paranızı doya doya keyifle harcayın tabi ki :) Allah daha çok versin.
Uslübümda bi sıkıntı olduğunu düşünmüyorum ifade şeklinize ve kurduğunuz cümlelere göre gayet güzel ifade ettim kendimi.
Vaktiniz varsa da bilgilerinizi burada da paylaşın insanlar faydalansın 15 yıl az değil.
Ticari hayatınızda başarılar
Tartışma gibi bir duruma da girmedim öyle bir yapım yok
 
Eda hanım merhabalar cam geri dönüşümü konusunda, size şunları söyleyebilirim.
Cam geri dönüşüm sektöründe çalışmış birisi olarak,
Öncelikle hangi tür camların geri dönüşümünü ağırlıklı yapacaksanız ona göre ekipman seçimi değişmekte, üretim sonucunda oluşan cam kırığının ölçüsü, temizliği, vs. kullanacağınız ekipmanın cinsini ona göre belirlemeniz gerekmekte.
Camın fiyatının düşük olması ve buna bağlı olarak oluşan atığın değersiz olması ve pazarın diğer geri dönüşüm sektörlerine göre dar olması gibi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Her şehirde cam geri dönüşüm konusunda bir boşluk bulabilirsiniz nedeni de bahsettiğim konular olduğu kanaatindeyim. Bakın iyi demiyorum çok iyi bir araştırma yapılmalı cam geri dönüşümü açarsanız eğer bizde atık konusunda Ankaradan destek olmaya çalışırız.

Saygılarımla.
 
Fatih bey, İnşaat sektöründe Altyapı Proje mühendisiyim. Bu konuda bilgim dahilinde sorunuz olursa yanıtlamaya çalışırım.

Serhat Bey teşekkür ederim ilginiz için, cam ambalaj atıkları olacak, kumbaralarla toplanabilenler. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde, üretim yapanların kullandıkları ham maddenin (cam için) % 20 sini geri dönüştürülmüş malzemeden kullanma zorunluluğu yazıyor, uygulamada ne kadar geçerli bilmiyorum.
Ekipman bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim. Başlangıç için bir ayırıcı bant - bir kırıcı yeterli mi. Ön kırıcı ve ikincil kırıcı olarak gördüm tesislerde ikisi de gerekli mi ?. En az bir Pres makinası olma zorunluluğu yazmış yönetmelik bu konuda bilginiz var mı.


Araştıracak çok konu var, belediyeler sorumluluklarını ne kadar yerine getiriyor yönetmeliğe uyuyor mu onu da bilmiyorum.
 
Eda hanım merhaba, ambalaj atığı camın geridönüşümü sonrası oluşan ürünü bir kaç firma var alım yapan bunlardan birisi şişe cam firması ile bir görüşün derim. Kırıcı konusunda da dediğim gibi belli ölçüye getirebilmek amacıyla bir yada iki kırıcı kullanılabilir bu tamamen talep üzerine.Ekipman olarak ayırma bandı, kırıcı, mıknatıs gibi ekipmanlar kullanılabilir önemli olan hangi ekipmanı ne için kullandığınız örnek verecek olursak şişeleri renklerine göre ayıracaksanız (bal,şeffaf, yeşil) ona göre bir ayırma bandı seçmeniz gerekebilir.Pres makinası konusunda ilk defa sizden duydum toplama ayırma tesisi kurmayacaksanız gerek yok diye biliyorum. Toplanan atık miktarına gelecek toplama konusunda çok sıkıntı ile karşılaşabilirsiniz. Dediğim gibi satış miktarı çok düşük toplama maliyeti çok yüksek ve miktarı da az. Belediyeler konusunda yorum yapmıyorum.

Saygılarımla.
 
merhabalar bu konuda cam gerı donusumu ıcın beledıylerle bır calısma yapılabılır. ekıpman destegı konusunda buyuk cam tesıslerıyle sozlesme yapılarak cam kumbarası temını saglanabılır. ancak cam pıyasası uzun suredır hareketlenen bır sektor olmamakla beraber kagıt plastık vs tesısınıze getıren toplayıcılar cok az olacaktır fıyatı dusuk oldugu ıcın . yanı buyuk toplama ısını sız yapacaksınız. ayrıyeten sattıgınız cam fabrıkları bazen haftalık bellı tonajın ustunde cam kırıgı almıyor bu da paranın dongusunu etkıleyebılr. stok tutma alanınızın buyuk olması gerekır. bu konuları dıkkate alırsanız kurulabılr. ama kar elde etmesı kucuk caplı ısletmeler ıcın zaman alacaktır.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
edadenizMerhabalar Eda Hanım;
Atık cam geri dönüşümü konusunda naçizane biraz bilgim olmasından ötürü yazmak istedim. Atık cam maalesef ülkemizde yurt dışında ki kadar değer gören bir materyal değil. Özellikle mamul konusunda, yani piyasaya süren anlamında çok değerli olmasına karşın, geri kazanım anlamında hak ettiği yerde değil. Bu konuda şimdilik herhangi kurumsal ve siyasi bir adım atılmamış olmasına rağmen, yakın zamanda ben daha çok vitrinde yer alacağını düşünmekteyim. Gelelim soru yada sorularınız kısmen olsa cevabına;

Öncelikle atık cam geri dönüşüm tesisini küçük ölçekli kurmanız mümkün değil. Çünkü ticari olarak değerlendirildiğinde, sektörde bu konuda çok fazla oyuncu olmamasından ötürü, olanlarında büyük ölçekli olmasından, rekabet edebilme anlamında en azından mantıksal çerçevede küçük ölçekli yatırıma pek müsait bir alan değil maalesef. Ölçeğin dışında atık materyali olarak değerli olmamasından dolayı ve geri kazanımda kullanacağınız proses adımlarında ki mekanik yatırımlarında mali yükünün çok yüksek ve size geri dönüşünün de çok uzun vadeli olması dolayısıyla çok akılcı olduğunu söylemek pek mümkün değil. Ayrıca işçilik yükünü de maliyetin içerisine kattığımız da ortaya gider kalemlerinin gitgide arttığı bir denge ile karşı karşıya kalacaksınız. Ayrıca gelir gider dengesinde kar marjının, sürüme paralel tonajla birlikte ilerlediğini gördüğümüz Atık Cam için, yatırım alanınızın bir hayli büyük ölçekli olmasının gerekliliği konusunda sizi uyarmam gerekecek. Birde üzerine hem atık cam toplama araçlarının ve nihai ürün sevk araçlarınızın hem tedarik hemde yakıt yükü eklendiğinde ortaya ciddi bir yatırım maliyeti çıkacaktır. Bunu artıya çevireceğiniz camın değeri ise maalesef sizi tatmin eden düzeyde olmayacaktır.

Bu yatırımda ki tek dengeyi sağlayan unsur, aldığınız ve geri dönüştürerek yarı mamul olarak piyasaya sürdüğünüz ürünün yetkilendirilmiş kuruluşlar kısmında ki belgelendirme bedelidir ki, bu cam da diğer artıklara nazaran daha bir önemlidir. Çünkü bu işi yapan firmaları ayakta tutan bedel budur ve bu bedel olmadığı taktirde bu işi yapmak pek mümkün değildir. Çünkü Atık Cam, diğer geri kazanılabilen metal, plastik, kağıt vs. gibi atıklara nazaran kıyaslandığında çeşidi ve içeriği çok kısıtlı ve bellidir. Ayrıca mamul olarak satıldığında -yani Bardak, Şişe, Kavanoz gibi- değeri, diğer ürünlere nazaran -yani pet şişe, plastik ambalajlar, karton koliler gibi- çok yüksek olan, ancak atık olduğunda değersiz olan bir materyaldir.

Ve son olarak; tesis lokasyonu, diğer atıklara nazaran cam atık ta çok daha fazla önemlidir. Çünkü kütle olarak malumunuz ki ağır bir materyaldir ve kum, taş nasıl zor ve meşakkatli bir lojistik yönetimi gerektiriyorsa, cam da benzer unsurları gerektirir.

Karamsar olmak istemem ama umarım sizi aydınlatmışımdır. Daha detaylı görüşmek isterseniz, eğer görülmüyorsa iletişim bilgilerimi paylaşabilirim.

Kolay gelsin...
 
Üst