• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇED - Çevre İzni ve Emisyon İzni

gülçinş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Şubat 2018
Şehir
Bursa
Firma
özel sektör
Herkese merhaba;
Sorum şu; daha önce çed ve çevre izni muafiyeti alınmış bir tesis, muafiyet yazısı sonrasında kapasite artışı oluyor.
1- çed ve çevre izni muafiyeti yeniden alınmalı mı ?
2- bu tesiste kapalı üretim alanı dışında (ancak tesisin alanı dahilinde) bir oda mevcut burada lehim işlemi ve kalay daldırma yapılıyor. Lehim işlemi bildiğimiz küçük bir alet ile yapılan işlem. Bu işlemlerin sıklığı süreklilik arz etmiyor. Odada baca mevcut , kullanılan bir yakıt yok. Emisyon izni alınmalı mı ? Eğer ÇED ve çevre izninden muafiyet yazısı yeniden gelse de emisyon ölçümü yapılmalı mı yani ?
Nasıl bir yol izlenmeli adım adım yardımcı olabilir misiniz ?
Yardımcı olan herkese teşekkürler şimdiden 🙏🏻
 
Merhaba,

1- ÇED Muafiyeti alınırken kapasite artışından bahsedilmedi ise, kapasite artışında da bu görüşün yenilenmesi gerekmektedir. İzin konusunda eğer kapsama girmiyorsanız yenileme yapmanıza gerek yok ama içim rahat etsin diyorsanız onu da yeniletebilirsiniz.

2- Odadaki baca, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine göre bir emisyon kaynağı mı sayılıyor? Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinin 17. maddesinin 3. fıkrası der ki:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yani siz izin kapsamında olmasanız dahi, SKHKKY gereğince o bacanın ölçümünü yaptırmak durumundasınız. Tabi ki en doğru bilgiyi, bağlı bulunduğunuz İl Müdürlüğünü arayarak ya da ziyaret ederek almanızı öneririm.
 
Cem Bey Merhaba,
Benimde benzer konuda bir sorum olacak.
Tesisimin ÇED muaf belgesi ve Emisyon konulu izin lisansı mevcuttur. Üretim kapasitem arttığı ve yeni emisyon kaynaklarım (fırın ve davlumbaz) olduğu için ÇED muaf yazımı yeniledim. Bacalarım bittikten sonra İzin Lisans anlamında izlemem gereken yol nedir?
(yakıt türüm aynı : doğalgaz)
 
Merhaba Cansu Hanım,

Emisyon kaynaklarınız arttığı için izin lisans aşamasında yapmanız gereken bir işlem bulunmamaktadır. Yeni eklenen her bacanın ölçümünü yaptırmanız yeterli olacaktır. İzin yenileme döneminde Valilik Tespit Raporu alırken bu bacaları da ekletmeniz ve emisyon raporunu izin dosyaları arasında yükleyebilmeniz gerekmektedir.

Çevre İzin ve Lisans Belgesinin güncellenmesi için aşağıdakilerden birinin olması gerek:
- Kapasitenin 1/3 oranının üzerinde artış göstermesi
- Faaliyet yeri değişikliği
- Unvan&Vergi no değişikliği
- Yakıt veya yakma sisteminin değişmesi
 
Cem YılmazCem Bey Merhaba,
Daha önce konu ile ilgili sizinle görüşmüştük ama durumlar farklılaştı tekrar danışmak istedim.
Kapasitemde 1/3 oranında bir artış olduğu ve yeni bir yakıt türü ilavesi gerçekleşti.
Kapasite artışı ile ilgili süreci EÇBS üzerinden başlattım. ancak İl Müdürlüğü gelmeden zaman kazanmak için emisyon ölçümü yaptırmalı mıyım? sorduğumda yaptırın kümülatif olarak değerlendireceğiz dendi.
Yeni bacama ait kullanılan yakıt talaş, sistem tamamen odun sobası mantığı ile çalışıyor. Bu konumda ölçüm parametrelerini nasıl belirlemeliyim?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
CANSUB.Merhaba,

Emisyon ölçümlerini ne kadar erken başlatırsanız o kadar iyi olur. Çünkü ölçümü, ödemesi, raporlanması derken yine en az 1,5-2 ay gidiyor. Parametre olarak yanma gazı ve toz ölçülmesi gerekiyor. Ancak ekstra bir şey varsa, ölçüm için atanan laboratuvar tespit sırasında size ileteceklerdir.
 
merhaba arkadaşlar,
pirina yakıt kullanmakta olan bir işletmem yakıt olarak talaş kullanmak istiyor. kazan ısıl gücü gereği pirina yakıt kullanırken emisyon konulu çevre izni kapsamına girmemektedir. bununla ilgili il müdürlüğünün uygunluk görüşü mevcuttur. peki talaş kullanımına geçerse ve kazan ısıl gücü değişmez ise yine emisyon konulu izinden muafiyet devam eder mi? bununla ilgili bir işlem yapmamız gerekir mi? işletmenin aynı zamanda atık su konulu çevre izni mevcut bulunmaktadır.
 
Üst