• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Suyunun Çim Sulama Amaçlı Kullanılması Projesi

Çevreseli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2009
Firma
ZF Sachs Süspansiyon Sistemleri San. ve Tic. A.S.
Merhabalar;
İşletmemizde yağlı ve boyalı sular olmak üzere iki ayrı karakteristikteki atıksu arıtımını yaptığımız arıtma tesisimiz (Kesikli sistem) mevcuttur. 2 farklı havuzda biriktirilen bu sular ayrı ayrı reaksiyon tankında işleme tabi tutularak içinde yer aldığımız OSB'nin kanal kabul kriterlerine düşürülmekte ve kanala deşarj edilmektedir. Mevcutta süreci ifade ettiğim şekilde olan sistemimizin çıkış suyunu çim sulama amaçlı değerlendirebilir miyiz bunu araştırmaktayız?
Bu benzeri bir projeyi hayata geçirmiş olan birileri var mıdır aramızda?
Teşekkürler;
 
Merhabalar.
Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliğinin Madde 22'sinde gerekli açıklamalar var. Analiz yaptırmanız gereken parametrelere göre çevre ve şehircilik il müdürlüğünden izin almanız gerekecek.
 
@Onur Altun
Merhaba Onur Bey;
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.
Bende bir çevre mühendisiyim ve belirttiğiniz tebliğin farkındayım, ancak maalesef ilgili madde ve yönlendirdiği ekler yapılacak analizlerde bakılacak parametreler ve çim sulama için kabul parametrelerini kapsamaktadır. Ki suyumuzu her hangi bir analiz firmasına da ilettiğimizde zaten direk bu kapsamda ben hangi parametrelere bakmasını söylemeden analizleri beklentimize göre de gerçekleştiriyorlar.

Benim sorum analizler sonrasında fiili yapılacaklar, kurulabilecek ilave tesisler vb ile ilgili. Yani gerçekten bu projeye emek harcamış birine ulaşmak hedefim.

Tekrardan teşekkürler;
 
Bu konuda çalışan biri olarak önerilerim şu şekildedir.
1. Günlük ne kadar çim alanı sulanacak ve ne kadar su ihtiyacı olacak.
2. muhtemelen tesis çıkış suyunun tamamı günlük çim suyu ihtiyacından fazla olacaktır. (debi ??) eğer öyle ise depolama alanı belirlemeniz gerekecek. bu depolama alanı membran kaplı sızdırmaz alan olması gerekecek. depolama hacmi ve mebran maliyet kalemlerinizden biri.
3. depolama alanı yapıldıktan sonra suyun bekleme süresine göre ötrofikasyona engel olacak bütün parametrelerin giderimi olmak zorunda.(Azot ve Fosfor giderimi). eğer tesisiniz bu parametreleri gidermiyor ise ikinci bir maliyet kalemi daha ortaya çıkacaktır.
4. Tebliğdeki parametreleri arıtmanız için tesis çıkışına ekstra ileri arıtma üniteleri gerekecek. ultrafiltrasyon, Mikrofiltrasyon, ters ozmos, kumfiltre veya disk filtre (giderilecek parametrelere göre fizibilite yapılmalı ve ona göre uygun arıtma yöntemi seçilmeli) ve dezenfeksiyon üniteleri. üçüncü maliyet kalemi.
5. çim sulaması yapılırken sulama yöntemi olarak damlatmalı sulama kullanılması daha uygun olacaktır. buna göre borulama ve damlatmalı sistemin uzunluğu seçilmeli. dördüncü maliyet kalemi.
6. tüm bunlar için ayrıca işletme maliyeti hesaplanmalı. beşinci maliyet kalemi.

aklıma gelenler bunlar. sözün kısası bütün kalemler için maliyet hesabı çıkarılacak olursa maliyeti çok yüksek bir proses olacaktır. ve bunu hiç bir firma yapacağını düşünmüyorum. sizin tesis OSB deşarj standartlarına kadar arıtım yapabiliyor ise bence OSB kanalına verilmesi ve OSB'de arıtılması daha uygun olur diye düşünüyorum.

Teşekkürler.

İyi çalışmalar...
 
@Onur Altun


Onur Bey Merhaba;

Detaylı bilginiz için çok teşekkür ederim. Bir firma sizin dediğiniz gibi kaba taslak 20 bin euro yu gözden çıkarın dedi. Sizin de fikriniz bu yönde mi?
Birde özel olmaz ise siz hangi firmada görev almaktasınız acaba, Yönetime bilgi vermem gerekecek sizin bu açıklayıcı fikirlerinizin firmanızın ünvanı ile kullanmak isterim sizin için uygun olur ise?

Tekrar teşekkürler;
 
merhaba
genelde arıtma tesislerinden çıkan atık su, cevre sulamaya yatkın pek değildir suyun karakterist özelliği değişkenliği söz konusu olduguda bir gercek, yapacagınız maaliyet yatırımını su sondaj kuyusu açılabiliyorsa kuyu suyundan yararlanabilirsiniz diye düşünüyorum. diğer maliyetlere gerek kalmadan bu işi çözersiniz fikrimce.
 
@Çevreseli

İlk öncelikle debiniz ne kadar? ilk iki kalemi yapacak mısınız bunlara bakmak lazım. bu fiyata yapılacağını hiç zannetmiyorum. Ben kurumda çalışıyorum firma değil benim.
 
Merhabalar,

Atıksuyu arıtıp tekrardan sulama suyu olarak kullanmak günümüz teknolojisi ile zor değildir ve ileri arıtım teknolojileri ile sizin de suyunuzun geri kazanımı mümkün olabilir.
Orhan Bey'in de yukarıda belirttiği gibi maliyetin belirttiğiniz değerlerde olması pek mümkün değildir (Daha kesin konuşmak için atıksu karakteri ve debisi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.).
Atıksu geri kazanımı yüksek yatırım ve işletme maliyetleri gerektirir. Atıksu geri kazanımı yapmak için belirli başlı kriterler gereklidir. Eğer bu kriterleri sağlamıyorsanız atıksu geri kazanımı pek mantıklı olmayabilir (Çevrenin korunmasını düşünmeyip yalnızca maliyete bakanlar ve prestiji düşünmeyenler için).

Konu ile ilgili 0 212 671 91 58 'i arayarak veya oguz@okotek.com.tr adresine mail atarak bana ulaşabilirsiniz.
 
Üst