• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Enerji tüketim takibi hk.

A

Anonim (2ca9)

Herkese Merhaba,
Danışmanlığı yaptığım firmada elektrik, su, doğalgaz tüketimlerinin ay ay takibini yapmaktayız. Bunların takibini ne için yapıyoruz? Belli bir kullanım sınırı var mıdır? Takibini yapıyoruz ama tam olarak ne için yaptığımızı bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
 
Bizde takip ediyoruz. ISO 50001 için gerekli olduğunu düşünerek başladık ancak sonrasında tasarruf amaçlı net veri görmemizi sağladı. Yağmur suyu toplama sistemi ile su tasarrufu sağlandı. Yüksek Kwh harcayan yerler gezilerek tasarrufa yönelik yöntemler geliştirdik. Ay ay takip etmeniz birçok işe yarayabilir. Su ve karbon ayak izi hesaplama için kullanabilirsiniz de.
 
Anonim (2ca9)
Kalite sistemleri de bu soru üzerine oluşturuluyor; "neden" ve "ne için". Elektrik, doğalgaz tüketimleri ile enerji sarfiyatınızı kontrol eder, su tüketimi takibi ile doğal kaynağı ne kadar tükettiğinizi ölçersiniz. Bunları takip etmek yetmez, üretim bazlı hesap da yaparınız (kg üretim başına kwh elektrik, sm³ doğalgaz, m³ su). Bu tür hesapları yaptıktan sonra referans değer ve hedef değer belirleyerek geçmiş ile geleceği karşılaştırırsınız. @Dmt89 'un bahsettiği 50001 gayet başarılı bir örnektir.

Tüm bu takipleri başarı ile yaparsanız, ileride yapacağınız yatırımlara da karar vermeniz kolay olur.
Örnek ile açıklayacak olursak; A makinesi ile 1 kg kumaş boyamak için 0,13 m³ su kullanılıyorsa; B makinesi ile 1 kg kumaş boyamak için 0,11 m³ su kullanılıyorsa fayda/maliyet analizi yapılarak gelecek kaç yılda amorti edeceğini hesaplayarak B makinesine geçiş yapılabilir.

İlerleyen yıllarda bunu sadece yukarıdaki veriler ile kısıtlamanıza gerek yok. Şu an kg üretim başına oluşan KOI miktarı, kg üretim başına üretilen tehlikeli ve tehlikesiz atık miktarı, kg üretim başına üretilen atık miktarı (her tür için) gibi hesaplar da yapmaktayız. 2025-2030 arasında daha da yaratıcı birimler üzerinden araştırmaları sürdürmeyi planlamaktayız.
 
Elektrik ve yakıt verilerini enerji yöneticileri her yıl ilgili bakanlığa bildiriyor. Bu verileri enerji yönetim birimi istiyordur.
 
Üst