• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Okul hayatı

Nasıldır derken zannediyorum içerikleri ile alakalı sordunuz. Temel derslerden başlayıp, ilerlemek istediğiniz alana göre spesifikleşen seçmeli derslerle devam eder. Temel mühendislik dersleri (akışkanlar mekaniği, termodinamik, teknik çizim gibi) okula göre değişmekle birlikte ilk 2 senede tamamlarsınız. Sonrasında ise çalışmak istediğiniz alan (su, toprak, hava, atıksu vb.) hangisi ise seçmeli ders tercihlerinizi ona göre yaparsınız. Çevre mühendisliği okumak bana sorarsanız 5 senede bitirmiş olmama rağmen zor değil. Sadece o an okuduğunuz ve sonrasında da artık mesleğiniz haline gelecek bu dalı sevmenizle doğru orantılı. Ha derseniz ki mezun olanlar su, toprak, hava hangi alanda çalışır; o kişinin kendini yetiştirmesine göre değişir. İş hayatında ise forumdaki arkadaşlarımda bana katılacaktır, birçoğumuz Çevre Danışmanlık alanında iş bulmakta. Tabiki tek sektör bu değil; arıtma tesisleri, ÇED, Geri dönüşüm ve Toplama ayırma tesisleri, projelendirme, üniversitede kalıp öğretim görevliliği ve daha birçok alanda iş imkanı var.

Esas mesele okumak değil de mezun olduktan sonra çalışma hayatıyla başlıyor. Okurken kendinizi yetiştirmek sizin elinizde. Herşey okulda öğrenilen bilgiler ile bitmiyor. Yönetmelik takibi (özellikle okuduğunu anlamak) her sektörde çok önemli. Kısacası okul dönemi su gibi akıp geçiyor. Geride ne biriktirdiğiniz çok önemli.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Önceki cevapları görüntüle…
SİNAN ERGÜVENAnonim cevap verme seçeneğinin getirilme sebebi, bazen kurum çalışanlarının bazı sorulara cevap verirken isim belirtmek istemeyebilirler. Anlayışla karşılamak lazım. Anonim olarak gelen sorulara da cevap verip vermemek sizin tasarrufunuz @SİNAN ERGÜVEN bey. Yardımcı olmak isteyen, tecrübelerini paylaşmak isteyenlere engel olmamak lazım diye düşünüyorum.
 
ben adımı burada haşmet haşmetoğlu desem kim ne diyebilecek?
 
Anonim (d96b)
Okuluna göre değişir.

Bazı okullarda örnek vereyim, Termodinamik vardır, bazılarında yoktur. Bazılarının Proje dersleri fazladır, bazılarının daha azdır. Bazıları Atıksu üzerine eğilir, bazıları daha farklı konulara yönelir, bu da tamamıyla okuldaki Akademisyenlerin çalıştığı alanlara ve elbette mezuniyetlerine bağlıdır.

İlk yılda Matematik, Fizik ve Kimya dersleri yanında Lineer Cebir, Bilgisayar dersleri olabilir. Bunlar her Mühendislik Bölümünde standarttır.
İkinci yılda yine Akışkanlar Mekaniği, Hidrolik gibi (Sakarya'da saydıklarım birleşiktir) derslerin yanında Çevre Kimyası gibi daha fazla meslek dersi görürsünüz.
Üçüncü sene istisnalar hariç komple Meslek Dersleri. Katı Atık, Atıksu, Su Temini, Su Arıtma (İçme ve Kullanma Suyu), Temel İşlemler gibi dersler mevcuttur.
Dördüncü Sınıf Modelleme, Bitirme ve Seçmelidir çoğu okulda.

Yaşınızın 44 olduğunu düşünerek bazı masraflarınız olacaktır. Bizim alanda teknik kitaplar biraz pahalıdır, Teknik Resim hiç görmediyseniz o biraz zorlayabilir, biraz da masraf çıkarır, bir de önlük almanız gerekecek malumunuz bizim bölümde çok fazla Laboratuvar dersi var.
 
Üst