Çökeltme havuzunda çamur

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (9435)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
IMG_2027.webp
Çökeltim havuzu bu şekilde oluyor. Geri devir debisi giriş debisinin 2.5 katı, çamur yaşı küçük olduğunda bu şekilde tepki verir mi ? Amonyum değerimiz çok düşük , nitrat değeri yüksek çıkıyor? Ne önerirsiniz ?

Üyeler Görebilir
Bu çamur miktarı bayağı bir fazla. Çöktürme havuzunda çamur fazla olabilir. Geri devir debisi giriş debisinin 2,5 bu değer neden bu kadar yüksek.

SVI değerine de bakabilir misiniz ? Eğer SVI yi bakarsanız ve normal çıkarsa (100-150 arası) sistemde fazla çamur var. Eğer SVI fazla çıkarsa sistemde şişkin çamurdan söz edebiliriz.

Ama ilk olarak sistemde 2,5 katı geri devir olduğu için aşırı çamur var. Fazla çamur birikmiş sistemde kademeli artırılarak çamur çekimi yapınız.

Üyeler Görebilir
Kubilay DumanGeri devir debisi 3,5 katı idi onu 2,5 indirdim, kademeli olarak azaltacağım. Benden önce o şekilde ayarlanmış, tesisi yeni devraldım. çamur fazla idi evet imhofflar 900e bile gelmiyordu çamur çektikçe 700-800leri gördük.

SVI değeri havalandırma 200'lerde, geri devir 150'lerde.

Çamur çekimi yapınca yüzey daha da çamur oluyor, birde çamur yaşı hesapladım 4 gün geliyor, normali 8-20 gün biliyorum .

bu durumda geri deviri bir tık daha düşürüp çamur yaşını yükseltsem sorunu çözer miyim sizce?

Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
Anonim (9435)Geri devir düşürünce çamur yaşı yükselmez. Çamur hacim indeksinin olması gerekenden fazla ? Bunun bir çok sebebi olabilir. Flamenteli bakteri fazla oksijen, yüksek çamur yaşı vb. Buna ayrıca bakarsınız. Fakat geri devir oranı daha önceden 3,5 kat uygulanmış siz 2,5 kat uyguluyorsunuz ve çamur yaşını nasıl 4 çıkıyor. Yanlış hesaplanmış olabilir mi ?

Üyeler Görebilir
Verdiğinin 2,5 kat geri devir 4 gün çamur yaşı İmhoff deneyindeki görüntü ile havalandırma havuzundaki 3800 mlss değeriniz tamamen birbiri ile çelişkili.

Sizde bir tık bakarsanız verdiğiniz toplu bilgilerin birbiri ile zıt olduğunu görürsünüz.

Ben konu başlığınızdaki ilk çıkış nitrat değerim yüksek ibaresini ve imhoff da gördüğüm görüntüyü baz alarak;

Çöktürme çıkışında nitrat değeri yüksek çıkıyorsa çamur kabarması denitrifikasyondan dolayı değil.

Sisteminde fazla çamur var ayrıca bu çamurun 150 gibi çökme özelliği hiç iyi olmayan bir çamurunuz var.

Yapılacaklar;

-HH de çözünmüş oksijeni kontrol et 1,5-4 arasında olmasına dikkat et. Çözünmüş oksijen azlığı filametli bakteri çoğaltır.

- Geri devir çamuruna düşük dozda Klor dozajı yapabilirsin. Ama SVI değerini 80-120 aralığına çekmek.
- Çamur yaşını tekrar kontrol et.
- C/N/P oranını kontrol et 100/5/1 standartına yaklaştır.

Birde bu tip sorunlar için daha detaylı bilgi edinmek istersen. Aşağıdaki linkten kitabı indirebilirsin,

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Üyeler Görebilir
@Kubilay Duman her bilgi için teşekkür ederim, kitap elimde mevcut, sorunum kümelenme, dediğiniz gibi çamur yaşını yanlış hesaplamışım şuan 35 buluyorum. yaşlı çamurum var, bir an önce çekmem gerekiyor.

Çözüm