• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Peki geri kazanım katkı payları için beyanları hangi tarih itibariyle yapmaya başlayacağız 2019 mu ? Bir de bu beyanla birlikte yetkilendirilmiş kuruluşlar artık faaliyet dışı mı kalacak ? Çünkü baktığınız zaman geri kazanım katkı payı bedelleri belgelendirmeyle aşağı yukarı aynı ücrete gelecek gibi sanki.
 
hala merak ediyorum ürün cinsi olarak pet şişe cam şişe vermiş diğer plastikler giriyor mu içine :/
 
@Emre Kurt plastik ambalaj ton fiyatı 400 tl kağıt karton ambalaj 200 tl metal ambalaj 500 tl olacak geri kazanım katlı payı fiyat listesi bunlar.(Ton Fiyatları)
ve tonaja göre indirim olup olmayacağı belli değil sabit bir ücret de olabilir.

@Murat ÇELEBİ geri kazanım fiyat listesinde tüm ambalajlar için fiyatlar bulunmakta.
 
Dediğiniz gibi daha fazla artı herhangi bir yüzdesi de yok. Bu Belgelendirme kuruluşlarını sanırım saf dışı bırakacak gibi ya da önümüzdeki günlerde yeni yönetmeliklerle bunun farkına varacağız.
 
Ürünün Piyasaya süründüğü tarihi takip eden ayın 15 ine kadar bakanlığa beyan edilir denilmektedir.
Online sistem mi gelecek acaba?
Beyan ve Bildirim için Bakanlık Kontrol altına almaya çalışmış belli ki, Çoğu firma eksik ve yanlış bilgi verip, belgelendirmeden kaçmaya çalışıyorlar. Bunun önüne geçmek içinde Merkez Saymanlık Müdürlüğüne topu atmışlar. Hayırlı olsun...
 
Kanun çıktı ancak bizimde gördüğümüz gibi çoğu insanın aklında soru işaretleri kalmış.
Dolayısıyla ne olacak uygulama eklenecek mi ? , beyanlar nasıl olacak , e doğal olarak bunları firmalara açıklarken çekeceğimiz sıkıntılar da cabası.

Tek çözüm biraz daha beklemek gibi duruyor...
 
söylenen belgelendirme firmaları 1 yıl daha bu işi yapacak daha sonrasında aylık olarak firmalar kendileri miktarları hesaplayıp aylık olarak ücret yatıracaklar. Lakin sıkıntı önceden toplam miktarın %56 sı gibi rakamlardan hesaplanıyordu şimdi direk piyasaya sürülen miktar üzerinden hesaplanacak deniliyor. Fakat yönetmelik çıkmadan kesin konuşmak doğru olmaz
 
@Murat ÇELEBİ ambalaj atıkları kontrol yönetmeliğinde geçen oranlar sabit kalır geri toplatma oranları 2020 ye kadar belirlenmiş oranlar var çünkü o listede.
eski sistemde de piyasaya sürülen miktarlar üzerinden hesaplanıyordu piyasaya sürülen ambalaj miktarının 54 ünü geri toplatma zorunluluğu vardı.
Bu oran artış gösterecek 2020 yılına kadar.Fakat 2019 yılında firmalar hem 2018 yılının belgelendirmesini hemde 2019 yılının belgelendirmesini yapacaklarsa bu büyük bir maddi zorluk çıkartır piyasaya süren firmalara.
 
Merhaba,
Toplama ayırma ve geri kazanım tesisinde yeni işe başladım. Benim sorum değişen yönetmelikle birlikte "diğer ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan bu listede belirtilen tutarda geri kazanım katılım payı tahsil edilir" ibaresine göre bizim herhangi bir ücret ödememiz gerekecek mi?
 
Merhabalar,

Uygulamada şuan için beklemedeyiz sanırım. Amirlerimiz bizlere bu durumu soruyorlar ama biz de ortada kaldık diyoruz.

Kaçırdığım, ekstra bir duyuru vs var mıdır ?
 
Merhabalar,

Bu konu ile ilgili bir gelişme duyan / gören birileri var mıdır? Konu çok muallakta kaldı.

Ocak ayında piyasaya sürülen ürünlerin bildirimi yapılacak mı bir yere?
 
Şu an sadece "POŞET BEYANI" olayı başladı. PSB 'de bir değişiklik yok. Poşet Beyanı için EÇBS değil de, direkt olarak E-DEVLET kullanılacakmış.

Link:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Firmanın EÇBS hesabında yetkili olmanız, bu sistemi kullanabileceğiniz anlamına gelmiyormuş maalesef. :rolleyes: Muhtemelen firma muhasebecisi, mali müşaviri erişebiliyor şimdilik. Videosu da aşağıda:

 
27 Aralık 2018'de "Bu kapsamda, Çevre Kanunu’nun Ekli (1) Sayılı Listesinde yer alan plastik poşet hariç diğer kalemlerden geri kazanım katılım payı alınmasına ilişkin uygulamaya söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile başlanacaktır." diye bir duyuru yayımlandı, bişey yapılmayacak diye anladım ben.
 
Bu duyurudan haberim yoktu, evet demek ki yönetmelik yayınlanana kadar bu konuda yapılacak bir şey yok şimdilik. Teşekkür ederim bilgilendirme için. :)
 
Merhaba;
Poşet kullanıcıları bildirimlerini bu sisteme yapacak tamam:harika: . Poşet üreticilerinin beyan yapacağı sistemi henüz göremedim konuyla ilgili bilgisi olan var mıdır?
 
@esra esra Sanırım poşet üreticileri hâlâ atikambalaj.csb.gov.tr/ adresinden yıllık EK-4 beyanı yapıyor. Çünkü o konuyla ilgili başka bir beyan sistemi açılmamış.
 
@Cem Yılmaz yani evet şuan öyle görünüyor. Fakat usul ve esaslarda üreticiler tarafından yapılacak beyanlarda poşet adedi ,ağırlık ,kalınlık ,boyut ...vb bilgilerin girilmesi gerektiği yazıyor. Ek -4 beyanında o şekilde beyan sistemi yok.
 
@Beril Çataltepe Orada bahsedilen şey geri kazanım katılım payı uygulaması. İlgili Kanunda çeşitli ürün grupları için uygulanacak olan husus. O uygulama için Yönetmelik hazırlanacak diyor.
Ancak bildirim yükümlülükleri yürürlükteki mevzuat kapsamında yapılıyor.
 
Çevre Kanunu kapsamında "geri kazanım katılım" payları, ürünün piyasaya sürüldüğü tarihi takip eden ayın 24'üncü gününün sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek vergi dairesine beyan edilerek aynı ayın sonuna kadar ödenecek.

diye haber yapıldı arkadaşlar bilgisi olan var mı ?
 
Üst