• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 2017

@anlsay
MADDE 20 – (1) Piyasaya sürenler geri dönüşüm/geri kazanım hedefini yerine getirmek amacıyla piyasaya sürdüğü ürünlerin ambalajlarına depozito/iade sistemi uygulayabilir veya yetkilendirilmiş kuruluşa sorumluluklarını devredebilir. Bakanlıkça yetkilendirilmiş bir kuruluş bulunmaması durumunda piyasaya sürenler münferit olarak geri dönüşüm/geri kazanım hedeflerini yerine getirirler.
 
@Gülşah Albayrak

Ancak bu söyledikleri yönetmeliğe aykırı genel ilkeler ğ bendinde açık net yazıyor lisanssız toplama olamaz.
 
'''01.01.2018 tarihi itibari ile 27.12.2017 tarih ve 30283 sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereği; Piyasaya sürenler geri kazanım sorumluluklarını yerine getirmek için belediyeler ile münferit sözleşme yapamamakta olup, bu sorumluluklarını yetkilendirilmiş kuruluşa üye olarak ve/veya ürünlerinin ambalajlarına depozito uygulayarak yerine getirmelidirler. Bu kapsamda; daha önce sisteme yüklenmiş olan ve süresi devam eden Belediye - Piyasaya Süren sözleşmelerinin sistem üzerindeki "Sözleşme Bitiş Tarihi" 31.12.2017 olarak düzenlenmiştir.'''
Arkadaşlar dün itibariyle piyasaya süren atık ambalaj sisteminde bu şekilde bilgilendirme var.Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.
 
@Büşra Keyis

Sadece satış noktalarındaki atık getirme merkezleri hakkında konuşma oldu. atık getirme merkezi olan satış noktaları da bağlı bulundukları belediye toplama sistemine atıklarını verecekler dediler.

@serhanmaden
bu konu zaten tartışma oluşturdu Serhan bey bilemiyorum sonuç ne olur zamanla göreceğiz. usul ve esaslar yayınlanacakmış zaten beklemedeyiz.
 
1-merhabalar acaba atık getırme merkezı teblıgı 2014 yılında yayınlanan mı gecerlı yoksa yenı atık getırme merkezı yayınlanmasını mı beklıcegız. ?
bazı kaynaklar atık getırme merkezı durumunun danıstayda oldugunu soyledı bununla alakalı bır bılgınız varmıdır. il mudurluklerı son yonetmelıge ıstınaden atık getırme merkezı kurulumuna ızın verıyor mu ?
2- son yonetmelık yayınlanmadan önce lisans almıs bir fırma tekrar beledıye ıle calısma kosullarında o ılın nufus krıterlerı göz onunde bulundurularak mı tesıs krıterlerınde degısıklıge gıdecek mı bu konuda bılgısı olan varmıdır ıyı calısmalar.
 
Son sorunu benim değerlendirmem de bulabilirsin. Diğer atık getirme merkezi ile ilgili mevcut yönetmelik ve tebliğler kapsamında sorumluluklar devam ediyor. son tebliğe göre hareket edebilirsiniz.
 
merhaba serhan bey ; bu duruma ıl mudurlugu danıstayda oldugundan dolayı atık getırme merkezı ıcın herhangı bı calısma yapmayacagını belırttı. eskı yonetmelıkte alan hak kazanmıstır denıldı. yenı atık getırme merkezı teblıgını beklemek mantıksız olacaktır .
 
@serhanmaden

Sizin çalışmalarınız raporlarınız vardı galiba?

çöpten nasıl geri kazanılan maddeler en fazla hangi ülkeler kazanabiliyor ve nasıl yapıyor?

Ayrıca sadece İstanbul mu çöp analizi yapıyor? diğer şehirler de yapıyordur. evlerden ya da şehirden çıkan miktarlar ile çöp depo sahasına giden miktarlar hiç analiz edilip karşılaştırılmış mı, max. Potensiyel nedir, ne kadarı kazaniliyor, vs gibi….
 
Bununla ilgili bir proje başladık boğaziçi universitesi ve 5 üniversite daha 5 büyükşehirde deponi sahasında direk çöpe gömülecek atıklar üzerinde karakterizasyon yapılacak tahminimce bu yaz sonuçları açıklarız. diğer şehirlerde şu an için bu şekilde yapılmış çalışmalar ya yok yada paylaşılmıyor.
 
@gyogunlu

Bu konuda bakanlıktan yazılı görüş isterseniz bununla birlikte tekrar başvurursanız sonuç alabilirsiniz. Her ilçevrenin işleyişi değişiklik gösterebilmektedir.
 
@Gülin Ç.

Bu konuyu bakanlığa sordum. Tanımlarda da net bir şekilde yazıyor, "Ambalaj atığı işleme tesisi: Ambalaj atıklarını toplayıp ayıran, geri dönüştüren ya da geri kazanan tesisleri" o yüzden fabrikalardan direkt olarak geri kazanım firmalarının almasında bir sakınca yok dediler.
 
Merhabalar bir sorum olacaktı. Yeni yönetmeliğe göre tat firmalarında çalışan çevre görevlisi sgk bildirim kaldırmıştır değil mi?
Çünkü yeni yönemelikte sgk bildirimi ile ilgi konudan bahsetmiyor.
Benim sorum ise ben 2017 yılında ekim kasım aralık ve 2018 ocak ayları için normalde sgk bildirimi yapmam gerek şimdi yeni yönetmeliğe göre bildirimi yapmıyacak mıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
merhaba avm ler belediye sınırları içindeyse çıkan ambalaj atıklarını belediye ile çalışan firmaya mı vermek zorunda ? Yoksa lisanslı başka firmaya bedelli verebilir mi ?
 
Merhabalar bir sorum olacaktı. Yeni yönetmeliğe göre tat firmalarında çalışan çevre görevlisi sgk bildirim kaldırmıştır değil mi?
Çünkü yeni yönemelikte sgk bildirimi ile ilgi konudan bahsetmiyor.
Benim sorum ise ben 2017 yılında ekim kasım aralık ve 2018 ocak ayları için normalde sgk bildirimi yapmam gerek şimdi yeni yönetmeliğe göre bildirimi yapmıyacak mıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
eski yönetmelikte acıkca ambalaj atıgı aktarma merkezlerıyle alakalı presleme faaliyetı yapılamaz denılmişti.

27 aralık yönetmeliğinde presleme faaliyetinden bahsetmemekte sadece ayırma faaliyeti gerçekleştiremez deniliyor .sizce bu durum nasıl olmalıdır. aktarma merkezlerinde presleme faaliyeti olur mu ?
 
tat fırmasında calısıyorum kapasıte raporuyla alakalı olarak bısey sormak ıstıyorum uretım kapasıtesı kısmında t/yıl olarak raporumuzu agustos 2017 de yenıletmıstım . suan kı yonetmelıge gore m^3/yıl olarak degıstırmem mı gerekıyor?
 
evet bende Tat fırmasında calısıyorm . Bakanlık yetkılılerı kapasıte raporlarınızı guncelleyın dedı m^3 olarak tıcaret odasına yapacagınız dılekce de duzeltme saglıyorlar .

lısans konusunu da aslında degıstırmek lazım . sehır nufusu beledıye ıle calısma kosullarında tesıs alanı ıle baglantılı olarak ;

Ambalaj atıgı toplama ayırma tıp-1 ,2,3 olarak degıstırmek gerekmektedır.

aslında tumuyle baglantılı olan kapasıte kısmı tesıs ayırma toplama kapasıylerıyle alaklaı olarak makıne ekıpmanlarında uzerunde degısıklık yapmak anlamına gelıyor . Bununla ılgılı bakalım ılerıde ne tarz bır degısım ısteyeceklerdır.
 
merhabalar arkadaslar ;

TAT tesisleriyle alakalı bakanlıga sorulan bazı konularda Taşra bırımlerıne yazılan yazıya ek de ulasabılırsınız.
Kafanızdakı bazı soru ısaretlerıne cevap olacagını umuyorum.
 

Ekli dosyalar

  • ÇEV-BAK-AAKY YAZISI.pdf
    131.9 KB · Görüntüleme: 129
Üst