Eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
BOİ zaten gereken oksijenin miktarıdır. 1 kg BOİ diye bir şey olamaz.
BOİ= Biyokimyasal oksijen ihtiyacıdır. Bir su örneğinden numune alıp BOİ değerine bakarsanız sallıyorum 350 mg/L gibi bir sonuç bulursunuz. Bu şu demektir: O suyun 1 litresinde biyolojik olarak parçalanabilen organik maddeleri parçalamak için mikroorganizmalar 350 mg oksijen kullanıyor demektir.
BOİ ile suyun kirliliği hakkındaki yorumu bu şekilde yaparız. BOİ 1000 mg/L çıkan su BOİ 250 mg/L çıkan sudan daha kirlidir diyebiliriz. O sudaki organikleri parçalamak için çok daha fazla oksijen gerekiyor diye düşünmelisiniz.
1 kg BOİ diye bir şey aslında yoktur. BOİ sonucunu 1 kg/m3 ( 1000 mg/L eder) bulmuşsunuzdur belki. Evsel bir atık suda bu kadar yüksek BOİ pek olmaz zaten.
pirimidinArkadaş Debi ile çarpıp bu sonucu bulmuştur belki. Tesis yükünü belirlemek için BOİx Q yaparız ya onunda birimi kg/gün dür. Soruda bekli şudur Kirlilik yüküm 1 kg BOİ/gün ve ne kadar oksijene ihtiyacım var ?
pirimidinAslında öyle değil Sıcaklık ve çamur yaşı gibi etkenleri de işin içine sokman lazım formülü paylaştım.. Örneğin gerekli kirlilik yükü 2572,5 kgBOİ/gün iken bunu gidermek için gerekli oksijen ihtiyacı 3472 KgO2/gün
KubilayDuman"Arıtma tesisleri böyle projelendirilemez" derken onu demek istedim zaten. "BOİ ya da KOİ ihtiyacı budur ona göre blower koyalım" gibi bir şey yok. Aslında etkileyen bir çok şey var. Teorik, okullarda öğretilen parametrelerin çok daha fazlası hesaba katılıyor. Büyük, gerçekten büyük ve bir kentsel atık su arıtma tesisinin gerçek blower hesabı sayfalarını incelemiştim. Gerçekten kapsamlı bir iş.
Basit düşündüğümüzde, "Biyolojik prosesler" dersi sınavındaysam ve 5 puanlık soruda şöyle diyorsa: Günlük kirlilik yükü 1 kg BOİ olan bir su örneğinde günlük ne kadar oksijene ihtiyaç vardır sorusunun cevabı 1'dir. Cevap kısmına "1 kg" yazarım
Bu site, içeriği kişiselleştirmek, deneyiminize uyarlamak ve kayıt olmanız durumunda giriş yapmanızı sağlamak için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımına izin veriyorsunuz.