Cam bardak mı plastik bardak mı

Üyeler Görebilir
Merhabalar Arkadaşlar

Fabrikamızın yemekhanesin kapalı ayran yerine açık ayran sistemine dönüldü. Bu kapsamda plastik bardak veya cam bardak kullanımında ikilem içerisindeyiz. Hangi bardak çeşidini kullansak çevre için daha avantajlı olur?
Sıfır atık kapsamında tekrar kullanılan ürün tercih edilmesi diyoe ancak cam bardağın yıkanması için elektrik, su, deterjan gibi doğal kaynak kullanımlaro olucaktır.
Konuyla alakalı değerli görüşlerinizi bekliyorum veya konuyla ilgili makale yazı gibi birşey varsa ise paylaşır mısınız?

Üyeler Görebilir
Mehmet Ali AYDINGerçekten benim içinde geçmişten beri ikilem olmuş bir konu. Hangisinin daha çevresel bir çözüm olduğuna bende kanaat edemedim. İlk algı olarak insanda cam bardak daha önde daha çevreselmiş diye düşündürse de sizin de belirttiğiniz gibi elektrik, su ve deterjan gibi faktörler göz önüne alınınca sanki plastik bardağın kullanılması ve onun da uygun atık yönetimiyle (uygundan kastım sadece mevzuata uygun değil aynı zamanda gerçekten çevre etkileri düşünülerek bir bertaraf şekliyle) yönetilmesi belki plastik bardağı öne geçirse de, naçizane benim kişisel görüşüm tek kullanımlık plastik yerine cam bardak kullanımından yana oy kullanmaktan yana. @Mehmet Ali AYDIN size tavsiyem bu konuyu açmışken bunu bir anket çalışması olarak genişletebilirseniz. Tabii konuyla ilgili makale yazı gibi bir şey varsa ise paylaşılması halinde incelemek ve öğrenmek beni de sevindirecektir.

Üyeler Görebilir
Bence cam bardak kullanımı daha mantıklı. Tek kullanımlık plastik bardak atıkları kullanıldığında belki deterjan, su tüketimi azaltılabilir ama sonuçta bir atık oluşumu söz konusu olacak. Bu atık geri kazanılsa dahi bir enerji tüketimi olacak. Burada bence 1 adet plastik bardak atığının geri dönüşümünde kullanılan ortalama tüketim ile 1 adet cam bardağın yıkanarak temizlenmesi sonucu ortalama tüketim verisi çıkarılarak değerlendirme yapılabilir. Ayrıca tek kullanımlık plastik bardaklar kompozit atık olarak değerlendirildiğinden ve geri kazanım işlemi de biraz sıkıntılı olduğundan bunun da göz önünde bulundurulması gerekir. Sanki her yol cam bardağa çıkıyor ama neyse :)

Üyeler Görebilir
Plastik bardağın üretimi, ambalajlanması, kim bilir nereden size kadar gelmesi için harcanan elektrik, su, enerji, insan gücü de düşünüldüğünde oy hakkımı cam bardaktan yana kullanıyorum. Üstelik camın geri dönüşüm sürecinde de en az kayıplı malzeme olduğu da düşünüldüğünde atık konusunda her türlü önde.

Üyeler Görebilir
Yemekhaneler, yemek saatlerinde kalabalık olduklarından hem mutfak içinde hem yemek alanlarında yere düşme olasılığını da düşünürsek dayanıklı plastik bardaklar kullanılabilir ( kullan at plastiklerin kullanılmasına karşıyım). Cam bardaklar kırıldığında yenisini temin etmeniz gerekecek. Geri dönüşüm olarak düşünürseniz plastikte camda sonuçta geri dönüşüme giden malzemeler. Daha sürdürülebilir yaklaşımlar için LCA değerlendirmesi yapabilirsiniz ya da yaptırırsınız.