• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çed gerekli değildir ve çed olumlu belgesinin devrinin yapılışı

Arkadaşlar Merhaba,

Bugün sizlere ÇED Gerekli Değildir Belgesi ile ÇED Olumlu Belgesinin devrinin nasıl ve hangi durumlarda yapılması hakkında bahsedeceğim.

Öncelikle bu devir neden ve hangi durumlarda yapılır bunlardan bahsedeyim...

Örnek verecek olursak tesisinize zamanında Proje Tanıtım Dosyası(PTD) veya Çevresel Etki Değerlendirme Dosyası (ÇED) hazırlandığını varsayalım. Eğer tesisiniz ilgili adresten taşınmadığı, kapasite artırımına gitmediği ve proje sahibinin değişmediği sürece tesisin ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesi geçerliliğini koruyacaktır.

Eğer tesisiniz de satış/devir işlemi olacak veya oldu ise mevcut ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesi geçerliliğini kaybedecektir. Mevcut ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesinin geçerliliğinin kaybedilmemesi ve tekrardan proje hazırlanılarak maddi ve vakit kaybının yaşanmaması için Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği ;

"Madde 21 - (1) Proje sahibinin herhangi bir nedenle değişmesi durumunda; projenin yeni sahibi, devirle ilgili bilgi ve belgelerin tasdikli suretini, taahhütnamesini ve imza sirkülerini Valiliğe sunmakla yükümlü olup, projenin önceki sahibinin taahhüt ve yükümlülüklerini, devir tarihinden itibaren, başka bir işleme gerek kalmaksızın üstlenmiş sayılır."


hükmü yer almaktadır.

Yani tesisinizin devrini alacak firma hazırlanmış olan PTD veya ÇED dosyasındaki taahhütleri kabul edeceğini taahhüt eder ise tekrardan proje hazırlıklarına gerek kalmadan eski tesisinin ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesini kendi unvanına devrini alabilir.

Unutulmamalı ki ÇED Devri dediğimiz olay sadece Proje Sahibinin Değişmesi durumunda gerçekleşebilir.
Herhangi bir taşınma veya en ufak bir kapasite artışının söz konusu olduğu durumlarda ÇED Devir İşlemi gerçekleşememektedir.

Peki ÇED Devrini nasıl yapılmakta;


Öncelikle yukarıda da ilgili yönetmelik maddesinde yazdığım gibi devir ile ilgili belgelerin elimizde olması gerekmektedir. (Satış Sözleşmesi, Devir Sözleşmesi vb.)

Akabinde ilgili İl Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvuru yaparak ÇED Devrini yapabilirsiniz.
(Sunduğunuz dilekçenin eki ilgili İl Müdürlüğü'ne göre değişkenlik gösterebilir. İşletmeniz ile ilgisi olmayan ekleri dilekçeden çıkarabilirsiniz.)

ÇED Devri ile ilgili örnek dilekçe (ek listesi dilekçede yazmakta) ve örnek taahhütname makalenin ekindedir. (Ekteki dilekçe arsası/binası kiralanan bir işletme için örnek olarak hazırlanmış olup bundan dolayı kira sözleşmesi eke konulmuştur. Dilerseniz sizde kendiniz bir dilekçe hazırlayabilirsiniz.)

NOT-1: Tesisiniz ÇED Devri gerçekleştikten sonra eski tesise ait ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesi kaybedilmemelidir. İl Müdürlükleri ÇED Devrine ilişkin devri alan firma adına tekrardan ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesi basmamaktadır. Sadece ilgili ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu Belgesinin devir alan firma adına geçerli olduğuna dair yazı vermektedir.

NOT-2: ÇED Kapsam Dışı yazısı veya ÇED Muafiyet yazılarının devir işlemleri çalıştığım İl Müdürlüklerinde yapıldığını görmedim. Bundan dolayı bu yazıların devir işleminden sonra devri alan firma adına tekrar hazırlanıp ilgili İl Müdürlüğü'ne sunulmasını tavsiye ederim.​
 
A

Anonim (6c81)

Oğuzhan Keskin

Kahramanmaraş İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
16 Ara 2013
Konular
15
Mesajlar
760
Tepki puanı
1,735
Şehir
Kahramanmaraş
Firma
ANKARA-İZMİR YÜKSEK HIZLI TREN HATTI PROJESİ
Anonymous (6c81)Merhabalar,
Örnek dilekçe ve taahhütname ektedir. Firmanın sahipleri aynı olup sadece unvanı değişecek/değişmiş ise dilekçeyi unvan değişikliği olduğuna dair düzenlemeniz gerekmektedir. Ayrıca ÇED Devrine ilişkin taahhütnameyi il müdürlüğü noter onaylı isteyebilir. Bundan dolayı dilekçenizi vermeden il müdürlüğü ile görüşmenizi tavsiye ederim.
 

Ekli dosyalar

  • ÇED DEVİR Taahhütnamesi.doc
    26 KB · Görüntüleme: 28
  • ÇED Devri Başvuru Yazısı.docx
    16.3 KB · Görüntüleme: 28
Önceki cevapları görüntüle…

Oğuzhan Keskin

Kahramanmaraş İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
16 Ara 2013
Konular
15
Mesajlar
760
Tepki puanı
1,735
Şehir
Kahramanmaraş
Firma
ANKARA-İZMİR YÜKSEK HIZLI TREN HATTI PROJESİ

Oğuzhan Keskin

Kahramanmaraş İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
16 Ara 2013
Konular
15
Mesajlar
760
Tepki puanı
1,735
Şehir
Kahramanmaraş
Firma
ANKARA-İZMİR YÜKSEK HIZLI TREN HATTI PROJESİ
Üst