• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre boyutları ve risk analizi prosedürü ve risk analizi formu

hatice kaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ocak 2012
Merhaba..Ben çelik konstrüksiyon imalat ve montaj firmasında çalışıyorum..Bu sektörle ilgili çevre boyutları risk analizi formu ve prosedür örneğine ihtiyacım var..Bu konuda yardımcı olabilecek varsa sevinirim..
 
İkisini de aynı dokümanda inceleyebilirsin. Tesisinde yapılan işlemler sonucunda oluşabilecek tehlikeleri belirlemen gerekmektedir. Tehlike sonucunda; zararın gerçekleşme olasılığı, tehlikeye zaman içinde maruz kalma tekrarı, insan ve/veya çevre üzerinde yaratacağı tahmini zarar belirleyip birbiri le çarpmanız durumunda Çevresel Risk ortaya çıkmaktadır. (Kinney Metodu) Mevcut almış olduğun önlemler ve yasal dayanaklara göre alınması gereken önlemleri de koyduğunda dokümanın bütünü Çevre Boyutları olarak adlandırılmaktadır.
 
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemlerinde Çevre Boyutlar ve Çevresel Riskler ayrı ayrı ele alınmış. Belgelendirme kuruluşu tarafından geçirdiğimiz ISO 14001 denetimlerinde ayrı ayrı ele alınmasını istemişlerdi bizden. İki tabloda da 'Risk Seviyesi' sütunu var, oluşma olasılığı ve şiddetin çarpımından oluşan. Ancak ben Çevresel risk analizleri değerlendirmesini sorduğunu düşünerek cevapladım. Bizim formlarımızın taslağını örnek olarak atıyorum.

Çevre Boyut-Etki.jpgÇevresel Risk Analizi.jpg
 
@Beril Çataltepe biz de doküman hazırladık. bir önceki iş yerimde Çevre boyutları ve risk analizini aynı dokümanda inceledik ve danışman hazırladı. Şuan ki iş yerimde ayrı ayrı hazırladık fakat öyle bir şart yok. ekte koyduğum doküman ikisini iliştirdiğimiz doküman. Sizin koyduğunuz dokümanlarda arada çok fazla fark bulunmamakta.
 

Ekli dosyalar

  • çevre boyutu.PNG
    çevre boyutu.PNG
    22.1 KB · Görüntüleme: 134
@lizzie Tabii yapılabiliyorsa iki döküman birleştirilebilir, aşağı yukarı aynı şeyler zaten. Bize denetime gelen denetçiler ikisinin de ayrı döküman olmasını istemişlerdi ısrarla, ondan ayrı hazırladık. Attığımız dökümanlar da örnek olsun arkadaşa :)
 
@Beril Çataltepe denetimciler öyle isteyebiliyor ama açıklama yapılırsa sıkıntı çıkmıyor. Tehlike kaynakları belirtilmişse sorun çıkmıyor. tabi iyi izah etmek gerekir.
[automerge]1561474066[/automerge]
bizim hazırlamış olduğumuz çevre boyutu formu ekte. risk analizi ise sizinki ile kısmen aynı yöntem
 

Ekli dosyalar

  • çevre boyutu formu.PNG
    çevre boyutu formu.PNG
    16 KB · Görüntüleme: 164
Merhaba @lizzie , Yorumunuza kısmi olarak katılmamaktayım.

İkisinin tek dokümanda toplanması olası bir durum fakat komplike bir durum da aynı zamanda.
Standardı yorumladığımda, Her çevre risk ve fırsatına karşılık gelen bir çevre boyutu yoktur. Bu durumda da çevre boyutu ve risklerini tek konuda bağdaştırmak çokça zor olur.

Örnek vermek gerekirse; Çevre riski olarak personelin yemek molasında makineleri/ısıtıcıları/ışıklandırmayı vb. kapatmamaları sonucu elektrik tüketiminde artış veya yıllık belirlenen elektrik tüketim tasarruf oranlamasında hedefin altında kalma riski doğarken burada bir ekstra durum söz konusudur.
Bu riskin karşısına Çevre boyutunu elektrik tüketimi veya doğal kaynak tüketimi yazılması mantıksal sınamada çok doğru olmayacaktır. Çünkü burada çevre boyutunu değerlendirirken; hedefin tutturulması için alınan aksiyonları karşılama durumuna değil, personelin elektriği kullanma durumuna göre yazılması gerekmektedir.

Velhasıl; çevre risk ve fırsat değerlendirmesi maddelerinin karşılığına yasal değerlendirme ve ve önlemler maddeleri eklendiğinde (çevre boyut değerlendirmesi maksatlı) doküman içeriğinde eksiklikler olacağı kanaatindeyim. ( Çevre boyutlarında eksiklik olacaktır.)

**olabildiğince örnekli anlatmaya çalıştım fakat, soyut kavramları yazı ile somuta dökmek zor oluyor. Umarım anlatabilmişimdir. :)
 
Merhabalar, Çevresel Risk Değerlendirmesinde hangi risk değerlendirme metadolojisi kullanılır?
 
ASUMAN TAŞARStandart özellikle bir metodoloji belirtmiyor. Genel beklenti şirketlerin ISO 31000 kapsamında kendi risk değerlendirme metodunu belirleyerek çalışmalar yapması. Türkiye de ki iş güvenliği faaliyetlerinde genellikle fine kinney risk değerlendirme yöntemi kullanılıyor ve çevre analizleri içinde aynı yöntem kullanılıyor. Ama dediğim gibi ne yönetmelikler nede standartlar ille de X yöntemi kullanacaksınız demiyor. Faaliyetleriniz ve çevresel aktivitelerinizin karmaşıklığına göre doğru yöntemi seçmek şirketinizin görevi.
 
Üst