• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre danışman maaşları

@Melih Coşar
asgari ücret tarifesi yayınlamak kolay ben de yayinlarim yazarim bir yere gecerim. önemli olan onu uygulamak uygulatmak. odanin bu konuda kime nasil bir yaptirimi var ya da boyle bir hakki var mi? muhtemelen yok. gecen seneye kadar sgk ile anlasmali olmasina ragmen bile asgari ucretleri uygulatamiyorken o anlasma bozuldu artik nasil uygulatmayi dusunuyor. yazsin oraya cevre mühendisi asgari maasi 10bin TL. yani son tahvilde 1500 dolar :D

@Mahmut Cimşit
valla antalya da 5-10 mühendis çalıştırıp en tecrübelisinie 1800 tl maas verip 100-150 arasi tesise bakan firma var. haa para kazanmiyor sanilmasin, patronun altinda porş kayen var... hep ucuza is alip muhendise az maas veren patron hem calistigi firmanin nasil bir yer oldugunu dusunmeden ordaki mühendisi bir gidim sallamayan ve ucuza is bagladigi icin zafer kutlamasi yapan tesisler, yerin dibine batsın...
 
@Mahmut Cimşit
Okuduklarımdan tek anladığım şey sizin bir işveren olduğunuz. Benim çalıştığım şirkette bütün işleri ben yürütüyorum. Bütün işler bana bakıyor. Gerekirse şoförlük bile yapıyorum çevre ilçelere giderken ama bana kimse geçip de sen şöyle kıdemlisin böyle kendini kanıtladın al şu 5000 tl yi demiyor. Söylenen şey beğenmiyorsan çık piyasada aç gezen bir sürü insan var. Ayrıca çalıştığım şehirde iş olanağı kısıtlı. İnsanlar ev geçindiriyorlar ve sorumlulukları var. Yani iş imkanı olmayan bir bölgede yaşamak zorunda olan ve para kazanması gereken binlerce insan var. Yani öyle geçip de ya bana hakettiğimi ver ya da ben çıkıyorum diyemeyiz. O zaman ne okuduğumuz bölümün bir anlamı olur ne de diplomanın. Eğer okuyanla okumayan insan arasında bir fark yok ise o zaman devlet yönetmeliklerini kaldırsın. Bazı mesleklere değer verilirken bazı meslekler yerin dibine geçiriliyor.

Biz kendimizi bu bölümümüzü bitirip diplomamızı alarak ve sertifikalarımızı alarak yeterince kanıtladık. Olağan üstü çabalara girmeye lüzüm yok yönetmelik ne diyorsa biz çalışanlar onları zaten yapıyoruz. Gerekirse mesaiye de kalıyoruz. Firmalarımıza verdiğimiz akıllarla kar sağlatıyoruz ama işçi maaşı alıyoruz. El insaf diyorum.
 
Fikirler, tecrübeler, gelenler-gidenler, işverenler, çalışanlar kimse memnun değil? Bu düzenin sebebi insan olarak ahlaksızlığı bencilliğimiz ile birleştirip dayatmalar yapmamız yada dayatmalara karşı gelememizdir. 5 tane mühendis iş görüşmesinde arka arkaya ben bu maaşa çalışmam diyebilse, 5 tane danışman firma ben bu fiyata sizin işlerinizi yapmam diyebilse gerisi yavaş yavaş düzelecek gibi... Dirayetli durmakta zor ekonomik zorluklar, aile baskısı , iş bulamama korkusu vs. vs.
Kaos ve korkunun hakim olduğu zihinlerimiz bizi programlıyor bazen mecburiyetten bazen yaşam tarzımızdan bunların üzerinden gelemiyoruz.
Türkiye'de işlerin neredeyse tamamı siyasi dayatım ile yapıldığı için , çevre mühendisleri olarak siyasette kendimize aktif roller üstlenmeliyiz.

Asıl konuya gelecek olursak maaşlar belli karın tokluğundan hallice. Bu sadece danışman firmalarda çalışan olarak değil diğer sektörlerde de üç aşağı beş yukarı aynı.
Mühendis olarak gerekli seviyede ingilizce bilmeden ve gerekli iş tecrübesini sağlamadan iyi bir paraya çalışmak zor. Önce kendimizdeki eksiklileri giderip sonra maaşımızı sorgulamamız gerekmekte diye düşünüyorum. Eksik yönlerimizi tamamladıktan sonra yine gerekli seviyeye ulaşamıyorsak bu birazda bizim mesleğimizden dolayıdır. Örnek verecek olursak bir makine mühendisi başladığı bir iş yerinde genel müdürlüğe kadar yükselebilir ama bizim mesleğimiz için bu çok zor bir süreç. o yüzden daha öncede söylediğim gibi üretim sektöründe üretim mühendisi olarak giriş yapıp kendimizi bu yönde geliştirmemiz daha mantıklı olacaktır. Patronumun söylediği bir cümle ile yazıma son vereyim " Sen Çevre Mühendisi olarak geldin çevre mühendisi olarak gideceksin ne bir eksik ne bir fazla ".
 
Didem Hanım; boşuna kendinizi yormayın. Yukarıda daha önce belirtmiştim, burada yazılanlar tabi ki firma sahiplerini rahatsız edecek ve ukalaca ahkam kesecekler. Bu çok normal. Kendini çok başarılı ve zeki zanneden çalışan meslektaşlarımız da aynı şekilde burada muhalif görevlerini yerine getirecek tabi. Birilerine yalakalık yapma telaşı bu normal. Herkes gerçekleri biliyor. Mühendisin düz işçiden, güvenlik görevlisinden, kasiyerden hiç bir farkı yok malesef. Hatta bunlardan bazıları maaş konusunda bizden çok daha ileride. Demekki biz hiç çalışmıyoruz, tembeliz, verilen işi yapmıyoruz, başarısız kişileriz. Demekki sabahtan akşama kadar oturan ve gelen gideni not alan bir güvenlikçi bile bizden daha çalışkan ve başarılı oluyor ki maaşı bizden yüksek. Adam lise terk ama benden daha fazlasını hak ediyor demekki biz bu işi bilmiyoruz. O zaman karın tokluğuna çalışmaya devam. Hadi kolay gelsin.
 
Bu sektörü bu hale çevre mühendisleri olarak bizler getirdik. Asgari ücrete çalışan tüm çevre mühendisleri 1-2 sene asgari ücret alacağı başka bir iş yapsa piyasadaki dengeler değişir. Biz birlik olamıyoruz, risk alamıyoruz ama bir şeylerin düzelmesini bekliyoruz.
Bazı mesleklere değer veriliyor çünkü o bölümlerden mezun olan arkadaşlar asgari ücrete çalışmayı kabul etmiyorlar. Kendi değerlerini kendileri belirliyorlar. İşverenler çalıştırabilse onları da asgari ücrete çalıştırır.
 
2011 yılında mezun olduğumda asgari ücret 960-970 tl civarıydı. İlk iş görüşmem olan bir çevre danışmanlık firması hiç unutmam, autocad çizimlerden tutun da il dışına firma ziyaretlerine kadar iş yapacağımı söyleyip, sonra da dalga geçer gibi ilk iki ay 400 TL, sonra 800 TL, e teklif etmişti ( asgari ücreti ne kadar olduğunu başta belirtmiştim. 7 yıl geçti mezun olalı ve fazla iş yükü maaşsa hakedilmeyen bir değer olduğunda oradan kaçarak uzaklaşmak gerektiğini öğrendim. Bu tarz yerlerde zaten insana değer verilmediği için işe girsenizde 1 aya çıkarsınız.
 
@Zoransavic
Odanın belirlediği 3750TL brüt ücret, neti 2800TL civarı yapar. 10 yıldır çalışan mühendis bu parayı çok rahat alıyor diye düşünüyorum Türkiye şartlarında. Tabi tecrübesiz mühendisler genelde bu ücretlerle başlamıyorlar. Ayrıca oda olması gerekeni söylüyor ancak piyasa koşulları buna izin vermiyor. Çok sayıda iş arayan mühendis olduğu için fiyatlar düşüyor. Arz-talep dengesi.
 
Yazılanlardan anladığım kadarıyla herkesin kahrolsun patronlar demesini bekliyorsunuz. Önce öz eleştiri yapmaya gerek duyman sürekli suçlama yapmak işin en basit yolu. Devam edin.
Not: Bu arada işveren değilim.
 
Herkes kendini niyetlerine göre, karşısındaki davranışlarına göre değerlendirirmiş derler ya, patron çalışan ilişkisi biraz buna benziyor galiba. ( Ben de 4 yıllık Çevre Mühendisiyim bu arada, patron değilim.)

Çevre Mühendisi arkadaşlarımız diyorlar ki, ben o kadar okudum, dirsek çürüttüm, beni asgari ücretten bile daha azına layık görüyorlar. Kesinlikle bu şartlarda çalışılmaz, kahrolsun bu düzen batsın bu sistem. Çok haklılar.

Ama sizin ilk 6 ay doğru ( en iyi ihtimalle) düzgün bir katkıda bulunamayacağınız, hata yapmak ve öğrenmekle geçecek bir sürece karşılık ciddi maaşlar almayı beklemek bana çok da mantıklı bir istek gibi gelmiyor. Mezun olduktan sonra kendimizi çok yetkin, çok değerli hissediyoruz çünkü mühendisiz ama aslında öyle değiliz. Liseden mezun olmuş, üniversite okuyamamış ama aklı başında bir adamı alın, danışmanlık şirketine koyun ve aynı süreyi verin düzgün bir danışmanlık şirketinde, benzer yetkinlikleri o da kazanır. Yani farkınızı elinizin altındaki diploma değil siz yaratırsınız, o farkın anlaşılması için de biraz süre gerekir malum.

İdeal şartlar altında talepleriniz çok makul lütfen yanlış anlamayın ama yaşadığımız dünya ideal şartların üzerine kurulu değil. Dolayısıyla aynı yollardan benzer maaşlarla geçmiş biri olarak, maaştan önce iş öğrenmeye ve kendinizi piyasada yetkin ve değerli hale getirmeye bakın. Üzerinizdeki yeni mezun etiketini ancak özgeçmişinizde belli başlı şirketlerde, belli sürelerde çalışmış görünerek atabilirsiniz. Bu çok sağlam ve maalesef olumsuz bir etiket. İş hayatına girdiğinizde, okulda öğrendiklerinizden çok başka bir dünyayla karşılaşacaksınız. O zaman belki siz de hak verebilirsiniz.

Bu arada, keşke iş öğrenirken de bize yüksek maaşlar verilse o da bir temenni ama, günümüz dünyasında mümkün değil. Dolayısıyla bu deveyi kendi lehinize olacak şekilde gütmeniz gerekiyor. Hepimize Allah kolaylık versin.
 
SEVDİĞİNİZ İŞİ YAPIN PARA PEŞİNDEN GELECEKTİR ARKDAŞLAR,
Tuğçe hanım ellerinize sağlık güzel yazmışsınız, bende düşük ücretlerle başladım ve iş veren değilim. Kendime sordum;
İngilizce yok
Askerlik yok
Autocad profesyonel değil
Yönetmelik yasa kanun ne kadar bilinebilir okurken, (İş vereni savunmak için demiyorum)

Peki bunların yanındaki cezalar ve firmaya katabileceğim neler çalışmadan bilemem, tatbikî de Türkiye şartlarında ekonomik geçim zor asgariyle veya azıyla ama bu bir süreç sabredip emek vererekten bu aşılabilir. Moraliniz bozulmasın
 
yazılanlar çok kıymetlı çok değerli şeyler katmakta bizlere FAKAT !!!!YÜKSEK MAAŞLA çalışan çoğu insan da işini çok iyi yapıyor değil mi arkadaşlar!!!! Bizler aşağı doğru yürüyen bantta yukarı çıkmaya çalışanlarız. Günümüz şartları ortada maaşları çok üst sınırlarda kimse istemiyor!
 
Benzer konuda yazdım: Mesleğinizi iyi yapın, yan dallarını da öğrenin diye:

Adım adım anlatalım. Bir çevre görevlisi GFB alabilmek için hangi evraklara ihtiyaç duyuyor?

- Kapasite Raporu
- ÇED Belgesi
- Ticaret Sicil Gazetesi
- İş Akım Şeması ve Proses Özeti
- Uygunluk yazısı.

Sormaya başlayalım:

- Kapasite raporu nasıl alınır? Nereden alınır? Ne için alınır? Kapasite raporunu hangi firmalar alır.
- ÇED Belgesi (Kapsam dışı, gerekli değildir, olumlu) nasıl alınır? Ne için alınır?
- TSG nasıl alınır? Nereden alınır? Ne için alınır?
- İş Akım Şeması ve Proses Özeti nasıl hazırlanır? Ne için hazırlanır? Kim hazırlar?

bu soruları sorup yanıtlarını bulduğunuz zaman ve bu belgelerin birbirleri ile bağlantılarını da çözdüğünüz zaman iyi bir mühendis olmanın, yaptığınız işin bir adım ötesine geçmeye başlamışsınız diyebiliriz.
 
Kusura bakmayın ama işi öğretmek, yetiştirilmek üzere gibi laflar bir mühendise söylendiği zaman ben rahatsız oluyorum. Eğitimi zaten bakanlık veriyor. Hazırlıkla beraber tam 5 yıl üniversite okuyorsun, sonra diyorlar ki öğrenmen lazım, yetişmen lazım. Kapasite raporunun nereden alındığını öğrenmenin mühendislikle alakası yok kusura bakmayın.​
Tam 4 yılını bu işi öğrenmek için çalışmış, emek vermiş insanlara hakaret gibi bir söz. Gidin bir sanayiye 5 yıllık ustaya diyin "gel benim yanımda çalış ama işi bilmiyorsun o yüzden 6 ay sana işi öğretip asgari ücret vereceğim." adam kesin küfreder, biraz daha agresif olanı kafa göz dalar o derece. ama bu lafı söylediğiniz yeni mezun bir genç olunca hiç çekinmeden söyleyebiliyorsunuz.​
 
@Ali Şimşek

Ben de 5 yıl üniversite okuduktan sonra "her şeyi biliyorum" havalarından rahatsız oluyorum dostum. Üstüne alınma ama sektöre nereden girerseniz girin, katabileceğiniz şey oldukça kısıtlı. Teori ile pratik sandığınız gibi işlemiyor. İlanlara gelen başvurularda "3.000 TL istiyorum, araba istiyorum, kira yardımı istiyorum" gibi talepler oluyor. Firmanın sorusu basit, "bana ne verebileceksin?" oluyor. Genellikle bu tür adayların cevabı da "üniversite okudum ya, diplomam var işte".

Kişi okurken de kendini geliştirebilir ama imkanı kısıtlı. Teknik geziler bir yere kadar meslekte bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Şimdilerde üniversitelerimizde STE yani Sektörle Tümleşik Eğitim başladı. Bu sayede 1 dönem boyunca okulun yönlendirmesiyle bir firmada çalışıyorsunuz. 3 Gününüz firma bünyesinde geçerken, 2 gününüz okulda derslere girerek geçiyor. Böylece okul bitince yaşadığınız 6 aylık tecrübelenme safhasını okurken atlatmış oluyorsunuz.

Çok değil, forumda biraz araştırma yaparsanız neden böyle bir düşünce yapısına dönüştüğümü anlarsınız. Naylon staj yapmaya çalışanlar, staj defterini başkasından almaya çalışanlar, hazır belge isteyerek kendisine kopyala/yapıştır yapmaya çalışanlar, devlete kapağı atayım da gerisi önemli değil mantığıyla yaşayanlar... Maalesef hem sektör hem de aşağıdan gelen öğrenci neslimiz tamamen hazıra alışmaya geliyor. Gönül ister hepimiz 5.000 TL ile işe başlayalım ama imkansıza yakın. 6 Ay dişinizi sıkıp, işi öğrenmek için fedakarlık gösteremiyorsanız; değil 5 yıl, 35 yıl da okusanız birçok işverenin gözünde değeriniz olmamaya devam edecektir.

Not: Yazdıklarım şahsınıza değil, genel sitemimdir. Sizin geçtiğiniz yollardan kısa süre önce geçtim, düşüncelerinizin bazılarına hak veriyorum. Ama yanlış düşüncede olanlara da gereken cevabı vermek istiyordum.
 
İyi güzel diyorsunuz tamam tecrübe yoksa yüksek maaş da olmaz fakat çevre görevlisi olunca durum farklı. Üzerine 16 tane tesis atanıyor. Sen işi bilmesen bile çalıştığın yerde bilenler ve sana yol gösterecek insanlar var. 16 firmadan patrona bi ton para kazandırıyorsun. Senin diploman ve belgen durduğu yerde iş yapıyor. Ama sen 16 firmadan gelen paranın beşte birini bile maaş olarak alamıyorsun. Masrafları çıkınca sana 1 patrona 5 kalıyor. Bunun adı sömürü düzenidir.
 
Üst