Co2 emisyon ölçümü

Üyeler Görebilir
Merhaba dostlar.
Bir fabrikanın ısınma için kullandığı doğalgaz miktarı ile yıllık CO2 emisyonu hesaplamasında;
Emisyon = FV × EF × NKD × YF formülünü kullanıyoruz(basit ölçüm). Yanlış ise düzeltin lütfen.

FV: Faaliyet verisine doğalgaz faturasındaki kullanılan toplam m^3 doğalgaz miktarını nM^3 çevirip yazıyoruz.

EF: Emisyon faktörüne IPCC 2006 klavuzundaki doğalgaz değerini giriyoruz. (veri tCO2/TJ olarak var ki bunu nM^3 e çevirmeyi bilmiyorum. bu konuda yardım istiyorum)

NKD: Net kalorifik değer aynı klavuzda TJ/gG olarak veriliyor o değeri yazıyoruz

YF: Yükseltgenme dönüşüm faktörü nedir bunuda tam bilmiyorum

Bana bu konuda yardım edebilirmisiniz?

Teşekkürler

Üyeler Görebilir
Bu iki dosyaya bakmıştım daha önce formülleride oradan edindim. orada YF yi 1 almam gerektiği yazıyor orası tamam ancak Emisyon faktöründe İ&R nin verdiği veri tCO2/TJ ve bu değeri tCO2/nM^3 e nasıl çevireceğim yazmıyor malesef. bunun cevabını bulursam sıkıntı kalmıyor

Üyeler Görebilir
Bu konuda tCO2/Nm^3 diye bir birim hatırlamıyorum. Genel hatları ile ilgili hesap;
Emisyon = FV × EF × NKD × YF formülü ile hesaplanmaktadır. Burda FV değerin Nm^3 yakıtın yoğunluk değeri ile çarpılır, daha sonra EF ve NKD leri S.G.İ tebliğ Ek-5 listesinden belirlenir. Bu değerlerin birimleri ise sırası ile tCO2/Tj, Tj/Gg olarak verilmektedir. İlgili hesapta çaprazlama yapıldığında birimlerin birbirini götürdüğünü görebilirsin. Sonuç tCO2 olarak belirlenir. (Gg-g dönüşümü için; Gg/10^9 gdeğerini kullanmalısın)