• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Danışmanlık Firmasına Gönüllü Stajyer

F. KAM

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Kasım 2016
Firma
Koü
Çevre Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim Kocaeli'de danışmanlık firmasında gönüllü stajyer olarak çalışmak istiyorum. Yardımcı olabilicek biri var mı?
 
Merhaba Feyza, ben de Bursa Teknik Üniversitesi 2.sınıf öğrencisiyim. Gönüllü stajyer olmak için çalışmak istediğin yerde sigortanı üniversitenin ödemesi gerekiyor. Üniversitenin öğrenci işlerine gidip gönüllü stajyerlik için sigortanın yatırılıp yatıralamayacağını öğrenmelisin. Benim durumum şöyleydi. İski gibi bir devlet kurumunda bu yaz tatilinde gönüllü staj yapmak için başvurdum. Başvurum kabul edildi fakat evrakları tamamlarken öğrenci işlerinde üniversitenin sadece zorunlu staj için sigorta girişimi yapıp sigortamı yatıracağını söylediler. Eğer bu sene gönüllü staj yapsaydım 3 ve 4 üncü sınıfta yapacağım stajlarda primimi yatıramayacaklarını söylediler. Çok istekliydim İski gibi bir devlet kurumunda iyi bir tecrübe yaşayacaktım fakat sigortasız çalışamıyoruz stajyer maaşı aldığımız için okul ve danışman hocamla çok görüştüm. Danışman hocam ileri de zorunlu stajımı riske atmamam gerektiğini söyledi.Çok istekliydim ama gönüllü staj işi hakkında çok kafa karışıklığı yaşadım okuldan dolayı .Umarım sorun yaşamazsın ve staj yeri bulabilirsin. Bol şans
 
Sigorta sıkıntı olmaması için gönüllü diye belirttim zaten, zorunlu stajlarım bitti benim. Danışmanlık firmalarından ve çalışanlarından cevap bekliyorum aslında ben ama yine de teşekkür ederim
 
Sevgili Feyza,
Danışmanlık firmalarında yapılan işi öğrenmen mesleki olarak sana herhangi bir fayda sağlamayacaktır. (buradaki iş yönetmelikler doğrultusunda firmaları bilgilendirmekten ibaret başka bir olayı yok). Bu düşüncem pek çok meslektaşım tarafından kabul edilmeyebilir ama bu durum gerçeği değiştirmez. Hemen hemen tüm çevre danışmanlık firmaları çevre mühendisliği yapmıyor. ne yapıyor evrak takibi yapıyor. Bunu da öğrenmen sana mesleki anlamda bir fayda sağlamayacaktır.(bunu öğrenmek için yani yönetmelik okumayı koskoca emek verip okuduğun çevre mühendisliği mesleğini bir işletmeciye kullandırtmanda toplumsal fayda görmüyorum) Aksine mesleğine zarar verecektir. Seni stajer olarak çalıştıran kurum her yıl belirli oranda stajer çalıştıracak ve mühendis maliyetini büyük ölçüde düşürecektir. buda mesleğini eline aldığında iş bulmanda çok büyük sıkıntı yaşatacaktır sana ve senin nezdinde tüm çevre mühendislerine.
Ben staj yapacam diyorsan bir arıtma tesisi olan işletme, arıtma sistemi satan işletmeler, laboratuvar, fabrikalar, üniversitelerin çevre bölümleri(aynı şekilde araştırmaları), geri dönüşüm tesisleri(göreceli olmakla birlikte tesisten tesise değişir hurdacı mantığı bir şey katmaz sana) gibi gibi yerler tercih etmelisin.
Özetle gerçekten çevre mühendisliği yapılan bir yer seçmelisin çevre mühendislerinin zorunlu eğitimle görevlendirildiği yerler sana bir şey kazandırmaz aksine senin ve senin nezdinde çevre mühendislerinin fiyatını düşürür.
saygılarımla
 
@Mesut Güngör

Mesut Bey Selamlar,

Size 8 senedir danışmanlık yapan birisi olarak ne yazık ki katılmıyorum. Danışmanlık, size her şeyden öte sektör bilgisi ile farklı sektörlerde oluşabilecek sorunlara farklı bakış açıları ile çözüm üretmenizi sağlar. Danışmanlık, size tümevarım ve tümdengelim'i doğrudan sahada öğretir. Gerçek demişsiniz ancak söylediğiniz şey sizin gerçeğiniz ve bu gerçeğe uymayan, benim gerçeğim gibi gerçeklere sahip bir sürü danışman arkadaşım var. Bu sizi haklı mı kılar? Neredeyse tüm danışmanlık firmaları evrak takibi yapıyor demişsiniz. Kısmen doğru olmakla birlikte eksik bir önermedir. Sadece evrak takibi yaparak yaptığınız iş danışmanlık olmaz. Zira bağladığınız veya bağlayacağınız müşterileriniz size evrak takibiniz için değil sorunlarını çözmeniz için, danışmanlık-mühendislik yaptığınız için bir ücret ödüyor. Evrak takibi bu işin bir parçasıdır, işin kendisi değildir. Şu anda bizimle beraber çalışan bir stajyer arkadaşımız var, sahalara bir ölçüde gelebiliyor. İşin nasıl yapıldığını, özünü anlatıyoruz kendisine. Belki şu anda konumu ve tecrübesi itibariyle bir şey söyleyemeyecektir ancak ilerleyen yıllarda burada öğrendikleri kendisine anahtar olacaktır.

Danışmanları veya danışmanlığı ezmeyiniz. Zira meslek grubumuzun yüzde çoğunluğu buradan ekmek yiyor. İşini evrak takibi olarak gören mutlaka vardır o da kişilerin kendilerine ve yaptıkları işe biçtikleri değerdir.

Stajyer arkadaşlarıma, yeni mezun kardeşlerime ve bu mesleği halen yapmakta olan meslektaşlarıma naçizane tavsiyemdir: Kişinin ölçüsünü kendisi belirler. Kendinizi ne olarak görüyorsanız en nihayetinde o olursunuz. O yüzden başkasına değil kendinize bakın. Başkasını hedef değil kendinizi aşılması gereken hedef olarak görün. Değişime kendinizden başlayın başka türlü karşınızdakini değiştiremezsiniz. Bu meslek ancak öz saygısı, öz disiplini, öz güveni olan bireyler ile yükselir.

Saygılarımla,
 
@Melih Coşar

Merhaba Melih Bey,
Tabiki gerçeklikler bulunduğumuz konuma göre farklılıklar göstermektedir. Dünyadaki gerçekliklerimiz evrene uymuyor. Bu durum dünyadaki fizik yasalarının gerçekliğinin yalnızca bir kısmını hükümsüz kılabilir. Sizler 8 yıllık mesleki tecrübenizle formülize ettiğiniz gerçeklik elbette ki 2 yıllık tecrübesi olan birinin formülize ettiği gerçeklikle uyuşmaz. Bu durumda tabiki söylediğinize kısmen katılıyorum. Benim stajla öğrenilmez dediğim iş bu değil evrak işi. Elbette danışmanlık evraktan da ibaret değil. Bahsettiğim şey tam olarak şu piyasada kaç işletme sahibi zorunlu olmadığı halde karşılaştığı tüm çevre problemlerini çözümlendirmek için danışmanlık ile anlaşma yapar ? Ya da yapsa hangi danışmanları ya da danışmanlıkları tercih eder.
Sölemlerimde meslektaşlarıma hakaret etmiyorum aşağılamıyorum eğer yazdıklarımdan böyle bir anlam çıktıysa kusura bakmayın. Sizinde söylediğiniz gibi kesinlikle genelleme yapmadım.
Bu durumda her ikimizinde haklı yanlarımız var.
Ben yeni mezun olduğum zamanı hatırlayacak kadar anılarım taze bu anlamda arkadaş kendisini kullandırtmasın demek istedim. Sonuçta hepimiz para için çalışıyoruz.
 
Üst