• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Eğitim

Esra G.Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Ağustos 2017
Firma
Otomotiv
Arkadaşlar Merhaba,
Size bir sorum var. Çalıştığım firmada yeni bir eğitim salonu yapıldı ve eğitim sorumlusu yaptı genel müdürümüz beni. Bugün bir toplantı yaptık ve başlangıç olarak benden Eğitim nedir? Nasıl bir eğitim politikası oluşturabiliriz? Bunu çalışanlar üzerinde nasıl uygulayabiliriz? Eğitim ve eğitimci sorumluluğu ? Var olan eğitim politikamızı silip her şeye sıfırdan başlamamı istedi ve 15 Mayıs ta bir sunum yapmamı istedi. Aslında çok fazla kasmayı düşünmüyordum tabii olayı ne kadar ciddiye aldığını görünce fikrim değişti. (Eğitimci bir aileden geldiğini hafife almamam gerektiğini belirtti :) )
Sizden istediğim, çalıştığınız firmada uyguladığınız eğitim metodları - işleyişi ya da bildiğiniz öğrenme yolları?
Sizce neler yapılabilir?
( Hedef kitle mavi ve beyaz yaka çalışan )
( Aklınıza gelebilecek her konuda eğitim verilebilir )
 
Merhaba Esra Hanım,

Genel olarak firmalarda farklı eğitimler düzenlesem de, son zamanlarda bir firmanın tutumunu ve planını çok beğendim onu paylaşmak isterim. Yılda 4 kez (3 ayda bir) eğitim veriyorum:
-Ocak Ayı eğitimlerini, "Yenilenen Çevre Cezaları" ve varsa yeni uygulamalara ayırdım (bu sene parayla satılan poşet uygulamasını anlattık, detaylı bilgilendirme sağladık).
-Nisan Ayı eğitimlerini, beyan dönemini yeni atlattığımız için "Atıklar, Beyanlar, Bir Önceki Yıl Firmadan Kaynaklanan Atıklar" gibi nispeten genel konulara ayırdım.
-Temmuz Ayı eğitimlerinde, "Çevre Kazaları" başlığı altında ülkemizde yakın zamanda meydana gelen ve dünyada da uzun zaman içerisinde meydana gelen çevre kazalarından bahsetmeyi planlıyorum.
-Ekim Ayı eğitimlerine ise "Firmanın Çevresel Açıdan Mevcut Durumu" başlığı altında herkesin yükümlülüklerinden kısaca bahsetmeyi ve bu yükümlülüklere neden uymamız gerektiği konusunda çalışmayı planlıyorum.

Düzenlediğimiz eğitimlerde en büyük sıkıntı, haliyle insanların bilinç düzeyi. Piyasada +10 yıldır aynı işi yapan insanların çoğu "bana ne anlatırsan anlat benim görüşüm aynı kalacak" mantığıyla çalıştığından; bu tür insanların ilgisini çekebilmek adına gündelik hayattan örnekler vermek nispeten iyi bir çözüm oluyor. Diğer bir çözüm de video ve görseller ile sunumu desteklemek. Çünkü sadece yazı olan bir eğitim sunumunda sıkılıyorlar. Bunun yerine ekranda bir resim bile olsa; siz anlatırken en azından göz ucuyla o resmi de inceleme fırsatı buluyorlar.

Değinilecek daha çok konu vardır belki de, oturup da eğitimlerimi videoya çekip sonradan üzerine düşünsem tonla şey çıkar. Ama genel olarak olayın özeti budur :)
Yeni görevinizde bol şans dilerim.
 
Merhaba, @Esra G.Ö. yeni pozisyonunuz hayırlı olsun. Kocaelide bir firma İSG eğitimlerini farklı bir boyuta taşıdı ve takip ettiğim kadarı ile baya takdir görüyor. Baştan aşağı bir yenilenme ve eğitim politikası oluşturacaksanız bu tekniklerden yararlanmalısınız. Klasik eğitimler önceden de ilgi görmüyordu, şimdi de görmüyor, ilerde de görmeyecek.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


EĞİTİM MODÜLLERİ
  • Tiyatro ile Eğitim ;
Tiyatro-ile-e%C4%9Fitim-2k-endustriyel-300x224.png
Tiyatronun iletişimdeki üstün gücünü kullanarak başta iş güvenliği kapsamına giren konular olmak üzere, etkinlik ve eğitimler düzenlemekteyiz. İnteraktif tiyatro oyunumuz, oyunculuk dışında, ayrıca tecrübe gerektiren tür olan tiyatro sporu/doğaçlama metodunu kullanmaktadır. Böylelikle izleyiciler oyuna sürekli dahil olup, iş güvenliği kurallarını dinleyen değil, gösteren ve uygulayan taraf olmaktadır. Bu etkin eğitim modelimiz, firmanızın iş güvenliği kültürüne olumlu yönde katkı sağlayacaktır.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Tiyatro-ile-e%C4%9Fitim-2k-endustriyel-e%C4%9Fitim-tiyatro-300x169.png

İnteraktif tiyatro oyunumuzda, firmanızın iş güvenliği ve kurum kültürü bakımından, hassasiyet gösterdiği spesifik konuları da dahil edebilmekteyiz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
  • Yaratıcı Drama ile Eğitim ;
yarat%C4%B1c%C4%B1-drama-ile-e%C4%9Fitim-2k-endustriyel-300x167.png
Davranış değişikliğine dönüşmesini istediğimiz her konuyu yaratıcı drama metodu ile aktarabilmekteyiz. “Yaşayarak Öğrenme” olarak tanımlanan yaratıcı drama yöntemi ile sunduğumuz eğitimlerimizin içeriği, hedef kitleye ve amacına göre belirlenir.
Örneğin; iletişim sorunu yaşayan departmanlarda çalışan personeller, stresi yönetemeyen bakım onarım birimi, takım çalışmasında zorluk yaşayan ekipler vb. gibi, sorunun belirlendiği gruplara yönelik eğitimlerde, olumlu davranış değişikliği sağlanabilmektedir.
Yaratıcı drama metodu; iletişim, takım kurma, birlikte çalışma, uyum, motivasyon, konsantrasyon, stres yönetimi, müşteri ilişkileri vb. gibi kişisel gelişim konularının yanı sıra iş güvenliği kültürü eğitimi de yaratıcı drama metodu ile etkin olarak verilebilmektedir.
Yaratıcı drama metodu ile eğitimin amacını gerçekleştirmek için minimum iki buçuk saatlik atölyeler yapılmakta olup, katılımcı sayısı 12-24 arası tutulmaktadır. Bu eğitim yalnızca yaratıcı drama liderliği eğitimi almış eğitmenler tarafından verilebilmektedir.
  • Ritm Drama ile Eğitim ;
ritm-drama-ile-e%C4%9Fitim-2k-endustriyel.png
Yaratıcı dramanın alt konularından olan ritm drama yöntemi, birlikte çalışmanın uyum ve ahengini hissettiren, en eğlenceli ve en verimli yöntemdir. Bedenimiz,
müzik aletleri veya kullandığınız herhangi bir malzeme bu modülde kullanılmaktadır. Katılımcı sayısı ve eğitim süresi yaratıcı drama metodu ile aynıdır. Bu metod ile eğitim ayrıca verilebileceği gibi, yaratıcı drama metodu ile verilen eğitim içinde de uygulanabilmektedir.
  • Müzik/Ritm Etkinlikleri;
Kullandığınız makine veya malzemeler, ürettiğiniz ürünler, atıklarınız veya artıklarınızdan, personeliniz tarafından bilinen bir şarkının çalınması ve seslendirmesini ve hatta firmanızın şarkısı
ürettiğinizi düşünün. Şirket aidiyeti, bütünleşme ve takım çalışması açısından somut katkı sağlayan bu çalışma, yalnızca firmanıza özel gerçekleştirilmektedir.
  • Uygulamalı Eğitim;
İş başı eğitimleri, ergonomi, deprem, yangın, yüksekte çalışma vb. gibi pratik kazanılması gereken konularda uygulanan eğitim yöntemidir. Örneğin fizyoterapist eğitmenimiz tarafından ergonomi eğitimi verilmektedir. Hareket tarzı uygulamalı olarak verilirken, her katılımcının aktif olarak dahil olması ile refleksin de gelişmesi hedeflenmektedir.
  • Klasik Eğitim;
klasik-e%C4%9Fitim-2k-endustriyel-300x186.png
İletişim, stres kriz yönetimi, problem çözme, müşteri ilişkileri, konsantrasyon, takım kurma/bir olma vb. gibi kişisel gelişim konuları ile, çevre, enerji, iş güvenliği konularını içeren görsel ve işitsel sunum tekniklerinin uygulandığı eğitim yöntemidir.
  • Sanatsal Etkinlikler;
sanatsal-etkinlikler-2k-endustriyel-e1550100471958-300x248.png
Kurumsal günlerinizde, örneğin; AİLE, İSG, ÇEVRE gibi özel günlerde, uygun içerikle farklı ve keyifli vakit geçirecekleri resim, kolaj, el sanatları gibi etkinliklerimiz ile, hedeflediğiniz kitleye(yetişkin veya çocuk) hem faydalı hem de eğlenceli etkinlikler düzenlemekteyiz.
  • Sosyal Sorumluluk Etkinlikleri;
Sosyal-Sorumluluk-Etkinlikleri-2k-endustriyel-150x150.png
Ürününüze, hizmetinize ilişkin tanıtım ve bilgilendirme veya sosyal sorumluluk projesi olarak çevre, enerji, su vb. konularında ya da özel gruplar olan; kadın, çocuk, engelli vb. farkındalık çalışmaları ile tiyatro oyunu hazırlayabilir, yaratıcı drama eğitimleri düzenleyebilir, lokal ya da ülke bazında istediğiniz her bölgeye sizin için bu hizmeti sunabiliriz.
 
Esra Hanım Merhaba, ilk başta çevre ile ilgili prosedür ve politika oluşturarak başlayabilirsiniz. Çevre politikası oluştururken eğitimi de katarak genel bir çalışma yapabilirsiniz. Eğitim ile ilgili prosedür de ise eğitimin amacı, kimlere verileceği, senede kaç defa yapılacağı vb. gibi çalışmalar yapabilirsiniz. Daha sonra eğitim vereceğiniz kişilere genel anlamda çevre ile ilgili bilgiler verin ama daha çok çalışmış olduğunuz sektör ve işyeriniz ile alakalı bilgiler verin. Örneğin tesisiniz hangi konuda çevre izni ve/veya lisansı almış. Çıkan atıklar nelerdir ve bu atıklar neler yapılıyor. Özele daha çok vakit ayırırsanız hem çalışanlar hem de siz tesisi daha iyi tanımış olursunuz. Çevre tatbikatı yapmanızı da tavsiye ederim. Uygulamalı olarak yapılan her iş akılda kalıcılık sağlar. Tesisinizde kimyasal madde kullanıyorsanız kimyasal döküntü ile ilgili tatbikat yapabilirsiniz.
 
Arkadaşlar çok teşekkür ederim çok değerli fikirler verdiniz bana. Hepsini not alıp üzerine çalışacağım.
Daha önce İSG ve Çevre konularını birleştirip Sahne İşte ekibiyle çalışmamız oldu. Çok faydasını gördük.
Teknik konular, etik konular farketmiyor her konuya açığız. İnci Akademiyi biliyorsanız eğer onun tarzında bir şeyler yapmayı hedefliyoruz.
Videolar ve basılı dokumanlarla ilgiyi arttırmayı planlıyorum.
Eğitim planlamaları için yazılımlar var onlardan aldırabilirsem eğer her şey daha kolay olur gibi.

Yeni görevimin umarım altından kalkabilirim. Teşekkürler tekrardan hepinize :)
 
merhabalar çevre eğitimi örneği paylaşabilecek olan var mı acaba? ilk defa eğitim vereceğim de elimde örnek olması amaçlı soruyorum.
 
Üst