• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel atıksu arıtılması by-pass ve havalandırmalı kum tutucu hakkında yardım

A

Anonim (9763)

Evsel atıksuyunun arıtılması üzerine bi proje üzerinde çalışmaktayım. Tesis için by-pass kanalı tasarlayacağım fakat internette tasarım kriterleri ile ilgili bi bilgi görmedim elimde sadece debi var çap belirleyip hız mı alıcam veri olarak yoksa belirli bi standartlar var mı, havalandırmalı kum ve yağ tutucu ünitesinde yağ ve kum tutucu kısımlarını birbirinden ayıran bi parça var o parçanın hesabını nasıl yapabilirim,lamellerin hesabını nasıl yaparım bir de kum-sınıflandırıcı hesabını nasıl yaparım.
 
Değerli anonim. Öncelikle bu gizemin sebebini sorabilir miyim ?

Daha sonra by-pass hattı tasarımı tesise aşırı yük gelmemesi için terfi ünitesine gelmeden gelmeden giriş kanalına boru çıkışı verilir bu boru sürgülü kapak ile kapalıdır. Duruma göre açılır. Ve evet klasik hız hesabına göre boru çapı seçilir.

Yukarıda bahsettiğim komple tesisi by-passı için.

Birde ünite by-passı ver örneğin biop havuzuna su gelmesini istemiyor çalışma yapacaksınız. Aynı girişten bir boru daha çıkılır sürgülü kapak ile kontrolü sağlanır. Ve su bio-p ye uğramadan havalandırmaya gider.

Bakanlığın zamanında yayınlamış olduğu "atıksu arıtma tesisi tasarım esasları ve atıksu arıtma tesisi norm rehberi" kaynaklarında kum ve yağ tutucunun hesaplarına ulaşabilirsiniz.

Ayrıca benim konularımda da yapmış olduğum bir proje mevcut oradan bakabilirsiniz.
 
EnesR ÖztürkBen de bir ekleme yapayım:

Kotu da düşünerek tasarlayacaksınız ama en son bypass hattını tasarlayamazsınız. Deşarj kotu değişmiyorsa bypass hattı yüzünden giriş borusunun kotunu ya da tüm tesisi değiştirmeniz bile gerekebilir. Bypass hattında hiçbir pompa/ekipman kullanmadan suyun deşarja gitmesi istenir. Bunun için (bypass kotu) > (deşarj kotu) < (giriş kotu) olmalı.

Tasarım konusunda daha bilgili arkadaşlar daha detaylı bilgi vereceklerdir ancak bypass hattı en az giriş hattı kadar debi kaldırabilir olmalıdır. Gelen suyun tamamını bypass etmeniz gerekebilir. Bu sebeple bypass hattı da giriş hattıyla aynı debiyi aynı hızda taşıyabilmeli.

Bypass hattı dolu akar kotu arıtma tesisinde suyun deşarj olduğu noktadan daha düşük bir kotta olmalı. Böyle olmazsa tam dolu akan bypass sırasında su deşarjdan tesise doğru gidecektir.
 
Üst