• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel Atıksu Arıtma Tesisi KOİ değeri

D. ÖKSÜZ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eylül 2012
Şehir
Zonguldak
Firma
BELEDİYE
Arkadaşlar merhabalar. Acil yardıma ihtiyacım var. 26.000 nüfusa sahiç bir ilçe belediyesinin evsel atıksu arıtma tesisinin (6 havuzdan oluşan) KOİ değeri son iki aydır yüksek çıkıyor. Son çıkan 750. SKKY tablo 21.5 e tabi. Atıksu arıtma çamuru en son 2016 senesinde temizlenmiş. Bu zamana kadar analizlerde hiç problem yaşanmamış. Son iki aydır KOİ nin aniden bu kadar yükselmesi normalmidir? Tesisi tamamen doğal havalandırma ve bekletme yöntemi ile çalışmaktadır. Herhangi bir kimyasalda kullanılmamaktadır. KOİ değerini düşürmek için ne yapmamız gerekiyor? Sorun nereden kaynaklanıyor olabilir? Biran önce çözmemiz lazım. Arıtılan sı ırmağa dökülüyor. Lütfen konu hakkında bilgisi olan yardım edebilirmi ?
 
Merhabalar,

Tesiste doğal havalandırmadan kasıt kademeli havalandırma sistemi var.( Yani aeratör veya difüzör sistemi ile değil )

Sisteminizde kaskat havalandırma ve çöktürme havuzunun olduğunu varsayarak söylüyorum.

Sistemde çamur geri devri var mı ? Eğer yok ise havalandırma yapıp çötktürme yapıp deşarj ediyorsunuz.

O zaman bekleyen çamurlarda anaerobik şartlar oluşmaya başlıyor demektir.Bu yüzden denitrifikasyon oluyor ve N2 gazı ile beraber çamurlar yüzeye çıkıp çıkış suyunun kalitesini bozuyor diye düşünüyorum. Bu yüzden sistemden çamur çekmeniz gerekiyor

Daha detaylı bilgiye daha sağlam yorum yapılır.:D
 
Anladığım kadarıyla 6 adet , stabilizasyon havuzu var . Şimdi stabilizasyon havulzarında böyle koi yükselmelerinin temel nedeni , biriktirdiği çamur miktarı ve çamurun karakter durumu . Çamurun karakter durumu dediğim şu , mevcut mikroorganizma değişimi(mevsimsel şartlar, baskın tür durumu vs ) veya havuzu giriş atıksuyn karakter değişimi olabilir. Size tavsiyem şudur , çamuru temizletin :) . Çünkü bunlar durgun havuzlar , herhangi bir bakteri aşılaması hem maliyetli olur hem de istediğiniz sonuca erişmez . Dediğim gibi bir an önce çamuru çekin yapısı bozulmuş olabilir.
 
Diğer olasılıkları da Ben yazayım; Yazın ılıman hava koşullarında yeterli gelen havalandırmanız kış mevsiminden kaynaklı verim kaybı nedeniyle yeterli gelmiyor olabilir.
Diğer parametrelerde de yukarı yönlü eğilim varsa sorunun hava yetersizliği olma ihtimali yüksek. Yarım litrelik pet su şişesine havalandırma havuzundan su doldurup 30 dk bekletin çöken çamur doldurgunuz suyun %30 fazla ise çamur sorunuz var demektir. Sistemden çamur cekin veya kontrollü klorlama yapın. Ama ilk önce sistemde arızalı veya verimi düşmüş ekipman var mı kontrol etmenizi tavsiye ederim
 
çok teşekkür ederim arkadaşlar cevaplar için. Bende çamur birikmesinden kaynaklandığını düşündüm ama çok da olmamış temizleneli. Diyelimki çamuru temizlemeye karar verdik bunu nasıl yapacağız inanın onu da bilmiyorum ? Birde çıkan çamuru ne yapmamız gerekiyor? Benden önceki senelerde tesisin yanındaki araziye sermişler. Çıkan çamurun analize gitmesi gerekiyor mu? Çevre Şehirciliği arıyorum herşeyden bihaberler tek söyledikleri ceza yersiniz. İyi de yememek için ne yapayım diyorum nasıl bir yol izlemem gerekiyor diyorum onu bilmiyorum da ceza yersiniz diyor ?‍♀️
 
Onu bilmiyorum da, çok pis ceza yersiniz :koptum: :koptum:

Şaka bir yana, çamuru temizlemek için dipten dalgıç pompa yardımı ile çamuru çekebilirsiniz. Dekantör, filtrepress, beltpress gibi bir ekipman varsa susuzlaştırılıp, yoksa çamur kurutma yatağına serilip düzenli depolama sahasına uygun km oranlarına getirildikten sonra bertarafı sağlanır.
 
Üst