• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Havalandırma havuzu uakm konsantrasyonu

A

Anonim (f938)

İki havalandırma havuzuna eşit debide atıksu alınmasına ve aynı düzeyde oksijen seviyesine rağmen havuzlarda farklı UAKM konsantrasyonları oluyor.Dengeye getirmek için neler yapılabilir ?
 
Proses türü nedir? Ne kadar fark var? Debinin tam eşit dağıtıldığından emin misiniz? İki havuza da aynı seviyede oksijen verdiğinizden emin misiniz? (Sensörlerin kalibrasyonu vs.)
 
İki havalandırma havuzunda aerobik kısımdan sonra aynı noktadan oksijen ölçümü yapıyorum ama oksijen değerlerini farklı ölçüyorum. Vanaların hepsini kontrol ettiğimde hepsi aynı miktarda açık, her iki havuza aldığımız atıksu miktarı aynı.. problem neden kaynaklı olabilir?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Adem PiştofoğluTaşınabilir oksijenmetre ve havuz içerisindeki oksijen sensörü aynı sonucu gösteriyor.. bi numuneyi (a havuzu) iki farklı ölçüm aletiyle ölçüyorum benzer sonuçlar veriyor, aynı anda iki farklı ölçüm aletinin aynı sonucu veiyor olması sebeiyle ölçüm aletlerinde problem olmadığını düşümüyorum.. aynı durum b havuzu içinde geçerli, yani benzer sonuçları alıyorum... ama biri 0,6-0,7 iken diğeri 1.3 mg/l civarında oluyor.. yine sizin söylediğiniz şekilde deneyeceğim ama sonucun değişeceğini düşünmüyorum... teşekkür ederim
 
Kuvvetle muhtemel dağıtım yapısında debiyi eşit dağıtamıyorsunuz. Bence arıtma ilminin en çaresiz kaldığı kısımlardan birisiyle muhatapsınız . Karşılaştığım arıtma tesislerinin çoğunda rast geldiğim bir durumdur. Hidrolik bir problemdir. Araştırdığım kadarıyla çözüm için karmaşık dağıtım yapıları inşa ediliyor ama başarılarını bilmiyorum.

Çözüme gelecek olursak. İnşallah dağıtım yapınızdaki kapak savak kapağıdır(aşağıdan yukarı kapanan, kapağın üzerinden su geçen).Savak kapaklarında savak yükünü yani kapağın üzerinden savaklanan su seviyesini eşit tuttuğunuzda debiyi eşitlersiniz. Eğer giriş debiniz ve geridevir debiniz sabitse bu eşitlik devam eder. Ama debiniz değişkense anlık eşitliği sağlarsınız değişen debiye göre tekrar değiştirmeniz gerekir ki bu işin ucu bucağı yoktur. Kapağınız standart bir penstoksa(yukarıdan aşağıya kapanan, kapağın altından su geçen) işiniz daha zor. A havuzunun kapağını biraz kısmanız gerekir. Bu sefer fazla kısarsanız B havuzunda MLSS miktarınız artar oksijeniniz düşer.%100 eşitliği sağlamanız zordur. Keyfe keder bir farkı yakaladığınız ayarda sabitlersiniz.
 
MÇağrıKdağıtım yapısı savak kapağı.. savakların seviyesi aynı miktarda açıktı (savakların üzerindeki açıklıkları metre ile ölçüyordum).. siz söyledikten sonra kapaklarla biraz oynadım.. b havuzunda oksijen miktarı bir miktar azaldı... arada 1 mg/l fark varken, şimdi 0,6 mg/l seviyelerine düştü.. sanırım, kapaktan ayarlayarak çözebilirim ama savak kapakları aynı miktarda açık değil şu anda
 
Anonim (0e2b)Çözüm olduğuna sevindim. Savak uzunluklarınız eşitse savaklanan su yüksekliklerini eşitlediğinizde debiyi de eşit dağıtmış olursunuz. Elinize bir metre alın,su seviyelerinizde aynı cm'yi gördüğünüzde sabitleyin. Eğer giriş debiniz ve geridevir debiniz sabitse bu eşitlik devam edecektir. Bir kapak fazla açık diğeri fazla kapalı bunlara kafayı takmayın. İlk bakışta tüm havuzda su seviyesinin eşit olacağını düşünürsünüz. Ama dağıtım yapınızda boru girişinizin yeri, kalıp-beton işçiliği... gibi faktörleri düşündüğünüzde hidroliği etkileyen bir sürü etmen var. Bu yüzden karmaşık şeylere kafa yormamak lazım. Arıtma işi teknik bilgisiz olmaz ama büyük oranda deneme-yanılma-gözlem işidir.
 
Taşınabilir oksijenmetre ve havuz içerisindeki oksijen sensörü aynı sonucu gösteriyor.. bi numuneyi (a havuzu) iki farklı ölçüm aletiyle ölçüyorum benzer sonuçlar veriyor.. aynı durum b havuzu içinde geçerli, yani benzer sonuçları alıyorum... ama biri 0,6-0,7 iken diğeri 1.3 mg/l civarında oluyor..
 
Anonim (0e2b)diğer arkadaşların dediği gibi eğer MLSS değerleri analiz sonucuna göre aynı ise bir havuza oksijen fazla veriyorsundur. eğer eşit MLSS sahip değillerse fazla çamur olan yerde oksijen tüketimi de fazla olacak bu yüzden değeri daha düşük göreceksin. Gerekli diğer açıklamaları zaten @MÇağrıK arkadaşımız güzel bir şekilde yazmış.
 
Adem PiştofoğluEvet, mevcut... orada şöyle bi problem var.. a havuzu 1010-1040 nm3/h, b havuzu 960-990 nm3/h civarlarında seyrediyor.. debiye baktığımızda a havuzuna bi miktar daha fazla o2 veriyoruz ama oksijenmetre ile yapılan ölçümlerde de havuz üzerinde ki problarda da b havuzunda daha fazla oksijen var... bi arkadaşımızın anlattığı gibi havuz girişindeki savaklar eşit miktarda açıktı, kapaklarla biraz oynadım.. şu anda eşit miktarda açık değil ama oksijen farkını bi miktar kapatttım.. gece iki havuz arasındaki oksijen seviyesinin farkı artıyorken, gündüz birbirine yaklaşıyor.. gün içerisinde kapaklarla oynayarak o2'yi aynı seviyede tutarım ama sürekli savaklarla oynamak gerekir.. şimdilik bu şekilde devam edeceğim.. yardımlarınız için teşekkür ederim
 
Anonim (0e2b)Kolay gelsin. İmkanlarınız yeterli diye düşünüyorum. Bu kadar bu konuya kafayı taktıysanız havuzların çıkışında (sular karışmadan) amonyum ve nitrat ölçümü yaparak daha da sonuçları pekiştirebilirsiniz. Sadece oksijene bakmak sizi yanıltabilir.

Havuzların savak boylarındadır belki sorun ama buna da bakın.
 
Üst