İşe başlamak için gerekenler

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar 2016 mezunu bir çevre mühendisiyim fakat bu zamana kadar aktif bi çalışma hayatım olmadı bazı sebeplerden dolayı. Bir kaç konu hakkında soru sormak istiyorum. Çevre mühendisi işe girmek için çevre görevlisi belgesi alma zorunluluğu varmı ? İsg uzmanı olmak için eğitim almalı mı ? Yoksa mezun olmuş olmak yeterli mi ?

Üyeler Görebilir
Merhaba,

Direkt olarak hiçbir belgenin zorunluluğu olmamakla birlikte, çalışacağınız alana göre almanız gerekenler bulunmaktadır. Eski adı çevre görevlisi olan belgeyi almanızı elbette öneririm. Danışmanlık firmalarında ya da işletme bünyelerinde bu belgeye ihtiyacınız olacak. Ancak laboratuvarda çalışacaksanız, bu kez o alandaki belgelere (numune alma, analiz ve raporlama vb.) ihtiyaç duyacaksınız. Şu an sistem yeni belge başvurusuna izin vermiyor olabilir çünkü kanun maddesinde değişiklik bekleniyor. Meclis tatilde olduğu için bu süreç yıl sonunu bulacak gibi.

Diğer sorunuza gelecek olursak; İSG uzmanı şu an olamazsınız. C sınıfı uzman olmak için kursa ve staja gittikten sonra sınava girmeniz gerekmektedir. B sınıfı uzman olmak için ise yüksek lisans yaptıktan sonra, yine sınava girerek uzman olmanız mümkündür. Sınavsız olmanız mümkün olmamakla birlikte, önünüzde İSG uzmanlığı için çizebileceğiniz 2 farklı yol haritası mevcuttur.

Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
NurAltuğ
Mesleğimizde direkt olarak Çevre Mühendisliği diplomanızla özel sektörde işe girebileceğiniz yerler mevcut fakat bu yerlerin nasıl işe alacağı ve ne zaman işe alacağı meçhul. Çevre Görevlisi belgesini almak elbette zorunlu değil ama istihdamın büyük kısmı bahsi geçen belgeyi almayı gerektiriyor. Danışmanlık firmalarında ayrıca ehliyet ve aktif araç kullanımı önem arz ediyor. Bu yüzden şu an sizinle aynı konumdayım. İşe alım konusunda net bir yorum yapmayacağım çünkü firmaların alım şekli farklılık arz ediyor.

İSG konusunda B Sınıfı almanızı öneririm. C Sınıfı aldığınızda eliniz büyük ölçüde zayıflamış olacak. Firmalar OSGB üzerinden tüm hizmeti alacak.

Saygılarımla.