• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iso 14001:2015 risk ve fırsatlar

Esin Alkar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ekim 2013
Firma
Yok
ISO 14001'e göre risk ve fırsatlar belirlerken aynı zamanda çevre boyut değerlendirmesi de yapılmış olmuyor mu? Bir de SWOT analizi var. Benim anladığım SWOT analizi firmanın biraz da pazarda ki durumuyla ilgili yani çok genel bir analiz. Risk ve Fırsatlar'ı düşündüğümde o da Çevre Boyut değerlendirmesine göre daha genel Çevre Boyut Değerlendirmesi daha detay bir yaklaşım gibi geliyor. Ancak ikisi arasındaki farkı net olarak açıklayabilecek var mı? İkisi için ayrı tablolar mı yapmalıyım? Eğer ayrı tablo diyorsanız Örneğin Tehlikeli Atık sahasını düşündüğümüzde iki tabloda birbirinden farklı nasıl belirtebilirim? Çok uzun yazdım galiba ancak yardım eden arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
 
Merhabalar,
Öncelikler swot analizi firmanın geneliyle alakalı yapılır; yani sadece pazardaki yeri olarak düşünmemek lazım. Firmanın iç ve dış hususlarını kapsar. Fimanızın; güçlü ve zayıf yönleri, fırsatları ve tehditlerini iç ve dış hususları baz alarak yapabilirsiniz.

Bunun haricinde risk ve fırsatlar dediğimizde firmanın her alanında çevre ile alakalı risk oluşturabilecek etmenlere genel manada yer verilirken; etki değerlendirme tablosunda ayrıntıya girilir.

Örnek vermek gerekirse; risk ve fırsatları değerlendirme tablosunda: atık alanında bulunan tehlikeli maddenin yere dökülerek başka tehlikeli maddeler ile etkileşime girmesi sonucu yangıın, zehirlenme,toprak kirliliği vb. gibi durumlarla karşılaşılma riski vardır. Etki değerlendirme tablosunda ise sahada bulunan her tehlikeli atık ayrı olarak değerlendirilir. x kimyasalının etkisi dökülerek toprak kirliliği oluşturması, y kimyasalının kontamine eki oluşturması vb. gibi.

Tehlikeli atık barındırılıyor ise;
Atık sahasının uygun olmaması durumunda atıkların reaxiyona girerek olası kazalara yol açması,
Atıkların uygun depolaması yapılmaz ise personelin bilinçsiz davranışı sonucu kazalar olması.

Bunun dışında;
Evsel atıkların biriktirilip zamanında alınmaması durumunda salgın hastalık yayması,
Sebil bakımlarının yapılmaması sonucu salgın hastalıkların yayılması,
mıntıka temizliği ve ilaçlama yapılmaması sonucu böcek artışından kaynaklı hastalıklar ve maddi zarar

Risk ve fırsatları değerlendirme tablosu için bu gibi örnekler çoğaltılabilir.
 
@Tarık Can

Atık sahasının uygun olmaması durumunda atıkların reaxiyona girerek olası kazalara yol açması: fırsat; atık alanında düzenleme yapılması sonucu yönetmeliğe uygunluk sağlanması ve denetimlerden sorunsuz geçilmesi benim için fırsattır Tarık Bey.
Risklerin sonucu ve etkisi firma bazlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle firmanıza göre fırsatları belirlemeniz daha sağlıklı olur diye düşünmekteyim.
 
Merhaba Arkadaşlar,

Çevre alanında risk ve fırsatları içeren örnek tablo, doküman (swot analizi olabilir) paylaşabilir misiniz. Acil ihtiyacımız var.
 
ISO 14001 : 2015 Çevre yönetim Sisteminde Risk ve Fırsatlar prosedürünün olmasına gerek yok mudur .Sadece Çevre Boyutları ile ilgili prosedür yeterli midir acaba.Konu hakkında bilgisi olan var mı
 
Merhaba Arkadaşlar,
Sizlerden bir cevap gelmedi ama :) ben yararlı olacağını düşündüğüm çevre yönetim süreci için yapmış olduğum SWOT analizini ekte paylaşıyorum.
Herkese denetim sürecinde başarılar.
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Yönetim Süreci Swot.xlsx
    52.8 KB · Görüntüleme: 2,399
Risk ve fırsatlar ilgili tarafları iç ve dış konuları içermeli midir

Örnek olmadı açısından risk ve fırsatlar ile ilgili tablo paylaşabilir misiniz acaba
 
Hatice Hanım Merhaba,

Risk ve fırsat tablosu ilgili başlıkta paylaşmıştım. 14001 ile ilgili olarak direk tabloyu paylaşmak etik olmayacak fakat konu isterseniz paylaşabilirim tabiki. Zaten konuyu başından beri okursanız da örneklemelerim olmuştu. Firma bazlı değerlendirildiği için firmanızı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Değinilecek konular;
atıklar : reaksiyon riski, tehlikeli atık-tehlikesiz atık karışma riski vb. geliştitilebilir.
atık alanı : standartlara uygun olmamaması durumunda bakanlık denetimlerinde sıkıntı yaşama riski, standartlara uygun olmaması halinde ise dökülmelere karşı bariyer olmamması ve toprak kirliliği, atıkların birbirine karışma olasılığı ve kirliliğin artması vb. çoğaltılabilir.
sebil bakımı : yapılmaması somnucu salgın hastalık yayılması
su analizi : yapılmaması sonucu salgın hastalık yayılması
baca ölçümleri: yapılmaması sonucu hava kirliliği oluşturması vb.

bunlar yetersiz gelirse firma bazlı değerlendirme yapılması gerekmekte Hatice Hanım. Sektörünüzü belirtmeniz halinde herpbirlikte düşünüp yardımcı olmaya çalışabiliriz.
 
Bu risk Ve fırsatları tanımlarken ilgili tarafların ihtiyaç ve beklentileri ve iç dış hususlar ele alınacak mı acaba .Formu neye göre oluşturacağım onu bilmek istiyorum.
 
Bu risk Ve fırsatları tanımlarken ilgili tarafların ihtiyaç ve beklentileri ve iç dış hususlar ele alınacak mı acaba .Formu neye göre oluşturacağım onu bilmek istiyorum. formun konu başlıklarını paylaşabilir misiniz acaba
 
Üst