• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Istrancalar’daki madenin ‘kapasite artırımı’ için 17 bin ağaç daha kesilecek

ıstranca-1.jpg


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Istranca Ormanları onlarca maden ocağı tarafından tahrip ediliyor. Istrancalar’ın en eski köylerinden Çukurpınar da maden ocağı tehdidi altında. Şirket maden ocağında genişleme ve kapasite artırımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Proje için alanda yaklaşık 17 bin ağaç kesilecek. Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksel Çidam, “Gelecek nesillerin yaşam alanlarını ve yaşam hakkını yok etmeye kimsenin hakkı yok. Onlar bunu hak etmiyor” dedi.

Cumhuriyet‘ten Hazal Ocak‘ın haberine göre,Çukurpınar köyü yakınlarında Özberce Madencilik İnşaat Nakliye San. ve Tic. Ltd. Şti. “Dolomit Ocağı Kapasite Artışı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilk olarak 2017 yılında başvurdu. Şirket hazırladığı dosyada 2006 yılında kalker ocağı için 17.52 hektarlık alanda 14 bin 580 ton üretim kapsamında “ÇED Gerekli Değildir Kararı” aldığını anımsattı. Daha sonra alanı 17.52 hektardan 51.4 hektara genişletmeyi planladığını ancak 51.4 hektarlık alanın 11.93 hektarlık kısmının Kırağı Kayrak Kalesi 1. dereceden arkeolojik sit alanı ve orman gençleştirme sahası içerisinde kalmasından dolayı söz konusu alandan çıkarılmasının istendiğini anlattı. Şirket dosyada “Bu talep doğrultusunda 51,4 hektarlık proje alanı revize edilerek 39.17 hektar olarak düzenlenmiştir” denildi.

16 bin 752 ağaç

Proje kapsamında ocak üretim faaliyetleri, 39.17 hektarlık alan içerisinde belirlenen 4.3 hektar ve 19.5 hektar büyüklüğünde iki adet ocak sahasında açık işletme yöntemi ile basamaklarda gevşetme patlatması yapılarak gerçekleştirilmesi planlanıyor. Söz konusu arazi “Ormanlık alan” vasfında ve meşe ağaçları var. Alanının 640 metre batısında Çukurpınar köyü var. Proje alanın doğu ve kuzey kesimi tamamen ormanlık sayılan alandan oluşuyor alanın güney kesiminde ise buğday ve ayçiçeği tarımı yapılıyor.

Ayrıca proje dosyasında ocak, kırma eleme tesisi, stok alanları, şantiye alanı ve benzeri için 28.3 hektar alan içerisinde ağaç kesimi olacağı belirtildi. Dosyada “Yapılan hesaplamalara göre faaliyetlerin sürdürüleceği alanlarda yaklaşık 16.752 adet adet ağaç kesimi söz olacaktır. Kesimi söz konu olacak ağaçların büyük çoğunluğu (15 bin 815 adet) bozuk meşedir’ ifadeleri yer aldı. Şirket, kesilecek ağaç sayısının beş katı kadar ağaç dikimi yapılacağını ifade etti.

“Milenyum çağında taş devri yaşıyoruz”
Çidem, “Milenyum çağında Istrancalar’da taş devri yaşanıyor. Proje alanından etkilenecek, doğal ve kültürel varlıklar, orman, su, insan ve köy var. Hepsini yok edecek, dinamitlerin patlayacağı taşocağı açılmak isteniyor. İnsaf” dedi.
 
Üst