@Hasan ARIKAN
kum filtre geri yıkaması için bir sorun yaşamazsınız da ters ozmozda geri yıkama için kimyasal kullanıyorsanız durum farklılaşabilir. Ters osmozda genellikle %30luk HCl ve NaOH çözeltisi ile ters yıkama yapılır. bunlar da nötralizasyon gerektirir.
Burada size sormak istediğim bir soru var
Analiziniz için aldığınız numuneyi ne zaman ve nereden aldınız? Numunenizi aldığınız sırada ters osmoz cihazı asit veya kostik ile ters yıkama yapmakta mıydı? Eğer normal su üretimi sırasında filtreden geçmeden atılan (retendant) suyun numunesini aldıysanız bu yıkama suyu değildir.
Bu durumda eğer siz deşarj standardını sağlıyorsanız (ters yıkama sırasında) ve yine de böyle bir tepki geldiyse uygulayacakları prosedürü hangi yönetmeliğin hangi maddesine dayandıracaklarını öğreniniz ve buna göre önlem alınız ya da gerekli şikayetlerde bulununuz (sonuçta kafasına göre yaptırım uygulayamaz)
@Meltem Koca tarafından paylaşılan yazıda şöyle bir ibare vardır:
"Söz konusu suların atıksu arıtma tesislerinin hidrolik kapasitesini zorlayacak ölçüde yüksek miktarlarda oluştuğu işletmelerde ise bu tip suların ayrı deşarj edilmesi önerilmektedir."
Buradan benim anladığım şudur: Eğer atık su tesisinin kapasitesi yetiyorsa bahsi geçen bu suları AAT'ye vermelisin. Eğer yetmiyorsa ama üretim yapmak için zorunlu ihtiyaç duyduğun sistem bu atık suyu oluşturuyorsa belirli bazı sistemlerin atık sularını direk deşarj edebilirsin
Yani sizin AAT kapasiteniz buradan çıkacak yarım metreküp bile olmayacak bu suyu kaldıracak kapasitededir diye düşünüyorum. Bu suyu muhtemelen evsel atık su ile birlikte arıtmaya vermeniz daha doğru olur. Araya ufak bir depo tank vs koyarsanız asit ve kostikli yıkamadan sonraki pH değerini görüp elle pH ayarlayabilirsiniz. (eğer yukarıda bahsettiğim deşarj standartları sağlanmıyorsa)
daha temkinli bir yaklaşım için bakanlığa yazabilir veya farklı illerin il müdürlüklerinden o ildeki uygulamayı öğrenmek için bilgi edinmeyi deneyebilirsiniz. Yani çalabileceğiniz bir çok kapı var. Biz burada size öneri verebiliriz ancak devlet kurumlarında yetkili kişiler dışında verilen bilgilerin yanlış olması, devet kurumunu bağlamamaktadır. yani ben veya bir başkası yap dedi diye yaptığını devlet kabul etmeyebilir.