MSDS inde tehlikesiz olarak görülen madde, çevre bakanlığınca tehlikeli bulunabilir mi ?

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar Merhaba,

Bir firmada hassas döküm işlemi yapılmakta. Küçük ayrıntılı olan parçalarda kalan seramik kalıntıları HF ile temizlenmekte. Bu HF li su tehlikeli oluyor mu ? Firma yetkilisi msds inde tehlikeli olmadığı yazıyor dedi. Henüz görmedim MSDS i.

MSDS inde tehlikesiz yazsa dahi bakanlık tehlikeli bulabilir mi bu HF li atıksuyu ? Görüşlerinizi bekliyorum.

Üyeler Görebilir
@Hamza Ay

HF tehlikesiz olabilir ama seramik kalıntıları ile birleştiğinde farklı reaksiyon gösterip kimyasal olarak tehlikelilik özelliği kazanabilir. Ancak atıksuyun tehlikeli/tehlikesiz şeklinde ayrımı yoktur. HF ile temizlemeniz sonucu oluşan sular endüstriyel niteliklidir.

Üyeler Görebilir
Hidroflorik Asit (HF)
Hidroflorik asit, Hidrojen florür bileşiğinin sudaki çözeltisine verilen isimdir.
En çok kullanıldığı sektör cam sektörüdür. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır .
Susuz hidrojen florür, akışkan ve renksiz bir sıvıdır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar. Berrak sıvı halinde olup, HF olarak tanımlanır.
Kullanımında oldukça dikkat edilmelidir. Solunması ciddi zehirlenmelere yol açarken, cilt ile teması, derin yanıklara sebebiyet verebilir.Susuz hidrojen florür ve hidroflorik asit ile yalnız çeker ocak içinde çalışılmalı, eldiven, ayrıca koruyucu gözlük veya yüz maskesi takılmalıdır. Hidroflorik asit yüksek oktanlı benzin yapımında da kullanılır. Ayrıca kullanım alanları arasında; aluminyum ve uranyum'un saflaştırılması, çamaşır ürünlerinde pas uzaklaştırılması, yağ endüstrisinde katalizör gibi konular da bulunmaktadır. Silikat bileşiklerini çözme yeteneği nedeniyle, sık sık kaya örneklerini eritmek amacıyla mineral ve kaya analiz prosesi sırasında kullanılır.

Buna nasıl tehlikesiz dedi firma?

Üyeler Görebilir
@Hamza Ay

MSDS her zaman dogru bilgi vermeyebilir. benim de karsilastigim olmustu. öncelikle ADR tablosundan kontrol edebilirsiniz UN numarasına bakarak, ordan tehlikeli olup olmadıgını anlarsiniz, ya da ordan da birşey çıkmazsaTEHLİKELİ MADDELERİN VE MÜSTAHZARLARIN SINIFLANDIRILMASI, AMBALAJLANMASI VE ETİKETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Ek-2 Tehlikeli Maddeler Listesinden kontol edebilirsiniz, listede yer alıyorsa tehlikelidir.

Üyeler Görebilir
@Hamza Ay
HF e tehlikesiz nasıl denebiliyor anlam veremedim. HF kuvvetli bir asittir ve tehlikeli kimyasal olarak adlandırılır. Seramik atığının tehlikesiz olması durumu tehlikesizleştirmiyor. Az miktarda HF e maruz kalan insanın 3 gün komada kaldığını biliyorum ben. İşin içinde HF varsa biraz daha dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Üyeler Görebilir
MSDS 'lere çok güvenme derim. Zaten bir maddenin (Atığın) tehlikeli olup olmadığına kimse tek başına kadar veremez ki buna MSDS i hazırlayan da dahil. Eğer Atık Yönetimi Yönetmeliğindeki atık kodlarından bir atık kodu belirleyebiliyor isen ve bu kod M işareti ile işaretlenmiş bir kod ise bunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından alınan numunesinin TÜBİTAK 'a yaptırılan analizi sonucunda tehlikeli mi tehlikesiz mi olduğunu görebilirsin.