• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Odtü çevre mühendisliğinden mezun olmam bir fark yaratır mı?

  • Konuyu başlatan Silinen üye 26203
  • Başlangıç tarihi
S

Silinen üye 26203

Bu sene odtü çevre mühendisliğine başladım. Daha ne is yaparlar ne kadar kazanırlar bilmiyorum. Sizce odtü çevreden mi mezun olayim. Yoksa tekrar sinava girip inşaat vb bir alan mi secmeliyim. Yüksek lisansla daha iyi işler yapabilirmiyim. Yoksa gazi inşaat gibi yerlere yatay gecis mi daha mantıklı.
 
Derdim bu ülkede kalmak kendi okulumdan üst dönemlere kime sorduysan hep yurt disina çıkıyor. Burda sormanim nedeni ülkede kalmak istemem ve daha objektif görüşler almak istememdi. Ama boyle meslek taşlarım varken herkese demiyorum bana kendimi gelistirmeye dönük yorum yapanlar hariç odanin belirledigi maasin altina razi analitik noksanligi ve heyecanla kendi meslegini yeren insalar varken, bosuna mezunlar yurt dışına cikmiyormus.
 
@Engfitt

Engfitt Bey, okumasını, dinlemesini bilirseniz altın değerinde tavsiyeleri göreceksiniz size verilen. Yönlendirme istiyorsun, insanlar sana diyor ki mesleğini sev, kendini geliştir. Bundan ala yönlendirme mi olur? Belge, meslek dalı, şirket vb.. yönlendirmesi istiyorsan bugünün şartları ile sana yazarız ancak yarının ne getireceğini, piyasanın nasıl şekilleneceğini nasıl kestirebiliriz? Yazdıklarımız geçmişte kalır.

İşini ciddiyetle yap, kendinle yarış, kendini geliştir ama en önemlisi mesleğini sev, mesleğin her şeyindir. Ya sevdiğin işi yap ya da yaptığın işi sev bundan ötesi yok çünkü.
 
Bence maaş değilde global ve önünü açabilecek firmalarda başlamak önemli. Benim gördüğüm bu firmalar da genel olarak Türkiye'nin belli başlı üniversitelerinden mezun Çevre Mühendisi çalıştırıyorlar özellikle bizim jenerasyonda geçmiş hakkında yorum yapamıyorum. Üniversitenin İngilizce eğitimi bence bu konuda ilk etken. Kendini geliştirmiş istisnalarda yok değil tabi.
 
ODTÜ'lü olmak her zaman ayrıcalıktır bunu kimsenin göz ardı edebileceğini düşünmüyorum. Size iş görüşmelerinde artı sağlayacaktır fakat iş ilanlarına bakacak olursanız genelde endüstri,makine vb. bölümlerdeki gibi bir artısı olacağını düşünmüyorum.
 
yurtdışında çalışmak tabiki iyi fikir malum herkes ister gitmeyi ama imkanlar elverişli olursa bana kalırsa sen yüksek lisans doktora yurtiçi-yurtdışı kıyaslamasından önce (önünde enaz 5 sene var kim öle kim kala) üniversite tercihi değil de meslek tercihi yap sonra o bölümü okurken kampüslerin yeşilliğine arkadaşlarının hovadalıklarına aldanmadan çok çok çalış iyi bir not ortalaması yap artı süper bir yabancı dil erasmusla yurtdışına bi git oku gör oraları kıyaslamayı kendin yaparsın zaten başkasının fikrine ihtiyacın da olmaz sonra geri gel biraz da burda oku sonra yüksek lisans mı yaparsın doktora mı yaparsın iş hayatına mı atılırsın yoksa kendi işini mi kurarsın sana kalmış artık istersen iş hayatına yurtdışında devam edersin istersen ülkende kalıp memleketine hizmet edersin yurtdışından sıkılıp ülkene geri döndüğünde oranın teknolojisini buraya uygulayamazsan yurtdışında da çalışmanın pek bir önemi kalmıyor ayrıca onu da hatırlatayım bir 10 yıllık çevre müh olarak. uzun lafın kısası bence sen bi 5 sene sonra gel kıyaslamayı burda yaparız eh ozaman bende 15 senelik olurum daha güzel tavsiyelerde bulunurum bu arada dip not: inşaat işleri ara ara durma noktasına geliyor ev yapacak toprak bulamıcaz ama insanlar var oldukça nefes alıp verdikçe sürekli atık ürettikçe aş için çalıştığımız fabrikalarda çevre için önlemler aldırmadıkça hava su toprak kirliliğine izin verdikçe çevre kirlenmeye devam edecek bizler de temizleyeceğiz yalnız şu bir gerçek henüz hiçkimse çevre mühendisleri hariç dünyamızın kirletilmeyecek kadar küçük temizlenemeyecek kadar büyük olduğunun farkında değil
 
arkadaş hemen bu bölüme başlayanlar neden para kaygısı ya da iş bulamama kaygısı duyuyor. Sen okulu elinden geleni yaparak iyi bir şekilde bitir. Hedeflerini belirle sonra hayallerinin peşinde koş. Paraya bu kadar çok takmayın.Huzur önemli. Mesleğini sev.Ben iddia ediyorum bu meslek değer kazanacak. Arkadaş herşey para demek değil. sen elinden gelenin en iyisini yap. Allah sana tüm kapıları açacaktır. Burada başarılı kişiler var ve artık üniversite önemli değil. Önemli olan insanlıktır.Şu bölümü bırak bu bölüme git diyenlere aldırma. Onlar kör cahil. Sana elimizden gelen yardımıda yaparız:)
 
ODTÜ 'nün etiketi ve sana katacağı dil bilgisi tartışılmaz. İlk işe alım aşamasında ODTÜ etiketi sana fayda sağlar fakat işe kabul edilmiş olmak o işe devam edeceğin anlamına gelmiyor. Fakat şunu unutmamak gerekiyor. Dil problemi de etiket problemi de diğer üniversiteler için bir şekilde çözülüyor. İyi birkaç firmada çalışmak ve dil kursları arada fark sayabileceğimiz her şeyi çözüyor. İşinden kovulan çok odtü 'lü tanıdım. Tabi ki çok iyi yerde olan odtü 'lü meslektaşlarımızda var. Durum tamamen kişinin kendini geliştirmesiyle ilgili bir durum.

Neredeyse 10 senelik tecrübem var ve hep yurt dışında çalıştım diyebilirim. Özel sektör dolayısıyla işveren iş bitirici adamlar ister. İşini doğru yapan, verilen işi doğru bitiren personeller her zaman daha avantajlıdır. Okulda analitik düşünüyor olmak aynı başarıyı iş hayatında da götürebileceğin alamına gelmiyor maalesef. Okuldan sonra iş hayatına yeterince adapte olamayan çok meslektaşımız var.

Kendini ifade edemeyen, verilen işi zamanında bitiremeyen bir ODTÜ 'lü yerine kendini ifade eden ve iş bitirici Atatürk üniversitesinden birini şahsen tercih ederim. Mesai arkadaşlarımı seçerken de bu duruma çok dikkat ederim.
 
@Engfitt kesınlıkle okulun bır onemı var ODTÜ mezunu olman tabi ki sana fark katar ama seninde iyi olman şartıyla...ıs basvuruları sonrası alınan kişiler arasındakilere bakınca net olarak görüyorum (Örneğin TÜPRAŞ gibi bir yerde çalışmak için öncelikli şart ODTÜ ya da Boğaziçi mezunu olman) tabi torbilin yoksa!
 
Deneyimli olup bana yol gösteren herkese çok teşekkür ederim. Biraz araştırma yaptim cap vb durumlarla ilgili yurt dışında hep civil and environmental engineering diye geçiyor. Acaba insaattan yan dal yada cap yapilarak yurt disi imkanlarimi artirmis mi olurum. Yoksa meslekte spesifiklesmek icin daha ozel alanlara donuk yuksek lisans mi calisma konusunda sorun yasayan biri degilim.
 
Bence iyi ya da kötü meslek yoktur senin amacın alanında en iyisi olmak olmalı(şahsen benim öyle).Tüm dünya çapında da kural böyle işliyor bence en kötü diyebileceğin işte bile olsan ama alanının en iyisisiysen ve mesleğini gerçekden seviyorsan çok güzel yerlere gelmek kaçınılmazdır.Üniversite meselesine gelince o sadece işe giriş için avantaj sağlar diye düşünüyorum güzel bir kapak fotoğrafı olur,kalan kısmı ise sen tamamlıyacaksın üniversite hayatı boyunca yaptıklarınla !
 
Dil bakımından tabi ki ODTÜ'lü olmak size avantaj sağlayacaktır. Fakat 10 yıldır bu mesleğin içinde olan biri olarak söylüyorum ki bence hangi üniversiteden mezun olduğunuzun çok ta önemi yok, kimse iş görüşmelerinde bana hangi okuldan mezun oldun diye sormadı mesela, zaten akademik personel olacaksanız okuduğunuz üniversitede kalmanız söz konusu olacak muhtemelen, devlet memuru olacak iseniz dil hariç hangi üniversite olduğunun önemi yoktur. Önemli olan sizin mesleki gelişiminiz, şimdi maalesef artık mezun olmak yetmiyor, dil, sertifikalar, belgeler v.s isteniyor. Başarılar dilerim....
 
okulda ilk yıl iyi bir ortalama yaptım şimdi yatay geçiş ve çift anadal dönemi yaklaşıyor.Sizce hangi dallarda yandal veya çift yapmalıyım yoksa komple çevreyi bırakıp inşaat bilgisayar gibi mühendisliklere mi geçeyim.
 
@Engfitt


Bu sitede yalnızca yeni mezun yok, yorum yapan insanları az çok takip ediyorum oldukça tecrübeli insanlar var. İşine gelmediği için yok sakarya ünivesitelilerin ağlama duvarı demişsin yok bilmem ne. Arkadaşım çevre mühendisliğin ne olduğunu bilerek mi girdin sen bu bölüme? Aşık mısın çevre mühendisliğine? Adama sorarlar Sakarya üniversitesinde endüstri müh. okuyacağına neden odtü çevre mühendisliğine girdin diye. Güzel şeyler yazmak için girmiştim ama odtü de olsan Oxford da olsan bu üslupla bir sakarya üniversiteli olamazsın.
 
@Engfitt senin gibilerini o dediğin 10 yıllık abilerin ablaların tınlamaz çünkü bu mesleğe saygı duymadığın anlaşılıyor ifadelerinden. O yüzden sana ilk ders bilgi nasıl istenilir bunu öğrenmende fayda var. Bak şimdi ödtü lüsün ama o beğenmediğin sakarya mezunu büyüklerinden bilgi istiyorsun ve o beğendeiğin sakarya mezunları abilerin seni tınlamıyor.
 
@Yasemin Uzuner
Hocam mahalesef bizim okulda elektronik haberleşme yok makinaninda ders yükü ağır gibi insaatla yandal yapan bir cevreci sizce sadece insaat mühendisinden daha iyi mi olur.

@Mustafa K.
Sakaryali olmama rahmen ailem puan israfı olacagini düşündü o yüzden evet bilmeden odtü çevreyi yazdim gene aile baskisiyla tip yazip 1.sinifta okumak istemedigimi anlayip sinava tekrar girdim ve puan kaybindan dolayı inşaatı tutturamadım bari okuyorsam en iyisi olsun rekabete tepeden basliyim dedim
 
Engfitt kardeş para kazanmak için okumana gerek yok, matematiği çok bilmenede gerek yok fiziğine bişey diyemem bak, fiziğin gerçekten iyiyse bence okulu üniversiteyi bırak para kazanacak başka işler yap, ticarete atıl don, atlet, kilot, sütyen sat. donu bacaklarına sütyeni göğsüne, kilotuda başına geçir ama önce gözlerine taktığın at gözlüğünden kurtul sonra geçir ve tezgahın başına çık satışını yap bak ne paralar kazanırsın o zaman, şimdiden hayırlı satışlar sana...

Sıra mesleğimizi beğenmeyen basit gören çevre mühendisi demeyeyim çevre görevlilerine geldi. siz neyi beğenmiyosunuz ya hepimiz bu kapıdan iyi kötü ekmeğimizi yiyoruz, atın iyisi arpasını kendi artırırmış der atalarımız, iyiysen göster sanatını artır arpanı.

bu işin odtüsü sakaryası ankarası yok. beş yıllık üniversitelerin tek avantajı ingilizceyse, yabancı dilinde tek avantajı yaz tatillerinde acayip işe yarıyor olması. gerisi hikaye.

şimdi hikayeleri dinleme zamanı...

NE DEMİŞ NECİP FAZIL ( İNSANIN KAZANDIĞI PARADAN DEĞİL, PARANIN KAZANDIĞI İNSANDAN KORK...)
 
Üst