• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ön Arıtmadan Sonraki KOİ Parametresi

N.Özgören

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mart 2017
Şehir
Aydın
Firma
Buharkent Organize Sanayi Müdürlüğü
Merhaba arkadaşlar...
Bi sorum var.Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan süt işletme tesisinin ön arıtmasından çıkan atıksu değerindeki KOİ miktarının OSB kanalına verilebilmesi için hangi aralıklarda olması gerekmektedir?
 
Bulunduğunuz OSB'nin şartnamesi vardır. Ayrıca organize kanalına verdiğiniz için 2 yılda bir kanalizasyon bağlantı izni yenilemeniz gerekiyor. Bu aralıkta orada yazar
 
Su kirliliği kontrolü yönetmeliğinden faydalanın makaleden ziyade orada hangi sektör ise tablolarda aralık ve değerler yazar sanırım Su kirliliği kontrolü yönetmeliği ekinin tablo 5.3 (alıcı ortam için) üne giriyorsunuz KOİ ve Yağ gres parametresi var.

Alıcı ortama verilecekse 5.3 tablo, OSB'ye verilecekse tablo 25, OSB ise tablo 19'a göre deşarj yapar benim bildiğim.

1583305307753.png
 
Bu tablo minimum gereksinim olarak geçiyor ve SKKY 'de eğer Kanalizasyon idaresi gerekli görürse limitleri indirebiliyor. Bu sebeple hangi OSB'de olduğu da önemlidir.

Süt End. KOİ, AKM, Yağ-Gres ve pH değerlerine bakılıyor.
 
Peki arkadaşlar başka bir sorum daha var. Tablo 25'teki değerleri indirmek (AKM=500 mg/L yerine 400 mg/L ve yahut sülfat=1700 mg/L yerine 1000 mg/L gibi diğer kirlilik parametreleri de düşürülerek seçilse) yapılacak olan arıtma tesisinin maliyetini düşürür mü?
 
Kanalizasyon idaresi hangi durumlarda ve neye göre gerekli görebilir?
 
@n.benturk mevcut belediye arıtma tesisi kapasitesi , yük kaldırma kapasitesi vs gibi nedenlerden dolayı değerleri belediye kendi yönetmenliğine göre değiştirebilir . Örneğin izsu, İSKİ , buski gibi idarelerin yönetmeliklerinde farklı değerler yazar .
[automerge]1583742267[/automerge]
Tabi farklılık gösterebilir . Ama arıtma tesisinin arıtma yöntemi ve proseslerine göre bu maliyet değişebilir . Sizn uygulayacağınız veya kirlilik yükünüze göre ağır basan kirlilik yüklerine göre de maliyet farklılık gösterebilir . Tek başına bir kirlilik yükü maliyeti arttırabilir ..
 
Tam tersi arttırır. Çünkü bu değerler atıksuyun deşarjı için izin verilen değerler.
Örneğin; ham atıksu AKM 1500 mg/L
Deşarj değeri normalde 500 mg/L iken 400 mg/L yapmak için AKM giderim verimini %66,7 'den %73.3 'e çıkarman gerekir.
Bunun için daha fazla hidrolik alıkonma süresine ihtiyaç duyarsın. Ayrıca daha fazla enerji ve kimyasal harcayacağın gibi daha fazla atığın oluşur.
Özetle hem yatırım maliyetin, hem de işletme maliyetin artar.
 
Dediğiniz şey tek başına bir arıtma için doğru olabilir. Yalnız benim OSB kanalıma ön arıtmadan gelen firmaların kirlilik parametrelerinin tablo değerlerinden düşük olması benim avantajıma olmaz mı?
 
@n.benturk Pardon ben karşı taraf için değerlendirdim durumu. Siz eğer değerleri düşürecek olan altyapı idaresi iseniz, size gelen yük düşük olacağı için sizin yapacağınız arıtmanın da yatırım ve işletme maliyeti daha düşük olacaktır.
Ama bu oran sizin kuracağınız arıtmanın kaçta kaçı olur, deşarjı kullanan işletmelerin fazladan tesis kurması buna değer mi gibi maliyet çalışmaları yapılmadan tam bir veri elde etmek çok zor.
 
Üst