Merhabalar;
Kesikli sistem paket arıtmalarda biyolojik reaktörden önce ön çöktürme ve ön dengeleme havuzları yer alır. Eğer sizin bahsettiğiniz biyolojik reaktörden sonra son çöktürme ünitesi varsa onun çamur çekimi daha farklıdır. Ben aşağıda kesikli sistemi örnek verdim.
Ön çöktürme havuzu
Arıtma tesisine cazibe ile iletilen atıksulardaki biyolojik olarak arıtılamayacak katı maddelerden çökebilenleri haznenin tabanında, yüzenler ise haznenin yüzeyinde toplanır. Çöken ve yüzen maddeler içinde biyolojik olarak çözünen maddeler varsa zamanla çürüyerek suya karıştıklarından hazne tabanında veya yüzeyinde aşırı birikmeye yol açmazlar. Biyolojik olarak arıtılamayan ve haznede biriken katılar yılda 1 kez vidanjörle çekilerek hazneden uzaklaştırılır. Katı madde içermeyen atıksu, hazne yarı kotundan ön dengeleme haznesine alınır. Yüzeyde biriken kaba maddeler ise arıtma tesisi görevlileri tarafından belirli zaman periyotlarında temizlenerek bertaraf edilir.
Ön dengeleme havuzu
Atık sular bu haznede toplanır ve homojen bir atık su karışımı sağlanır. Ayrıca pik debilerle aşırı atık su gelişini dengeleyen bir haznedir. Ön dengeleme haznesine biriken atık suları biyolojik arıtma ünitesine iletmek için, hazneye fosseptik tip açık fanlı dalgıç pompa montajı yapılır.
Biyolojik reaktör
Evsel nitelikli atık suların biyolojik olarak arıtımının sağlandığı bölümdür. Havalandırma, çöktürme, dezenfeksiyon biyolojik ünitede ardışık olarak gerçekleşir. Bu bölmeye giren atık sudaki organik maddeler havalandırma safhasında aktif çamur kütlesi tarafından karbondioksit, su ve diğer metabolik ürünler ile yeni aktif çamur mikroorganizmalarına çevrilecektir. Sistemin ihtiyacı olan oksijen, hazne tabanındaki dağıtıcı borular aracılığı ( ya da difüzörler ) ile blower tarafından sağlanır. Çöktürme evresinde aktif çamur biyolojik olarak temizlenen arıtılmış sudan ayrılarak haznenin tabanına çökecektir. Yüzeyde kalan arıtılmış su dalgıç pompa ile alınır, klorlanarak temiz su deposuna iletilir. Bu işlemler seviye kontrollü ve kumanda paneli aracılığı ile otomatik olarak tekrarlanır. Sistemde çamur yaşı uzun olduğundan çamur mineralize olur. Kesikli sistemlerde bu yüzden ayrıca çamur uzaklaştırma sistemi düşünülmez. çamur direkt sistemden (tabana kadar uzatılmış pompa yardımıyla ) alınabilmektedir.
Gelelim çamuru nezaman ve ne sıklıkla çekeceğimize;
1/3 oranında denir kısaca. Bunun için öncelikle günlük oluşabilecek çamur miktarınızı m3/ gün cinsinden bilmeniz gerekiyor. Daha sonra biyolojik reaktörünüzün hacmini üçe bölün. 1/3 lük kısmın hacmini de günlük çamur miktarına bölün o bölümün kaç günde dolacağını bulursunuz. Ortalama olarak çıkan günde teorik olarak çamurunuzu çekmeniz gerekmektedir. Difüzörlerin tıkanma olasılığına karşı. Ancak bu söylediğim hesaplama teorik olarak mantıklıdır. Proje onay dosyalarında kontrol mekanizmaları formülasyon ve kaynak istiyorlar. Kaynaklarda bu şekilde gösteriliyor. Ancak kesikli sistemlerde çok fazla çamur oluşmaz bu yüzden de burada iş size düşüyor işletme mühendisliğinin önemi burada başlar prosesi iyi bilmeniz yeterli olmuyor nezaman ne yapacağınızı ve sonucunu kestirebilmelisiniz. difüzör hattında tıkanmalara maruz kalmamak için çok sık olmamakla beraber iki çamur çekimi arasındaki zamanı da çok uzatmamakta fayda var. Gereksiz yere çamur çekmeniz nasıl ki arıtma veriminde düşmelere sebep oluyorsa geç çekmeniz de aynı şekilde verimde düşmelere sebep olur. Çevrenizde işletme mühendisliği yapanlar tecrübelerini sizinle paylaşırsa işiniz kolay olur. Mesela arkadaşımız 6 ayda bir diyor. olabilir. Bu biraz da arıtma ünitenizin büyüklüğü ve tam dolu oranında çalışmasıyla alakalı. biraz deneme yanılma yapmanızın bir zararı olmaz düşüncesindeyim çünkü biyolojik reaktörler sisteme çabuk adapte olurlar. kimyasal ya da anaerobik sistemlere benzemezler.
Sayın ülküdadaş ;
Bünyenizde makine mühendisi (ki bence gerek yok tekniker de olur her ihtimale karşılık) montaj ve demontaj ustanız ve elektrikçiniz varsa ve mademki nakliyesi size ait bunu firmalar olmadan yapabilirsiniz. Çok zorlanacağınızı düşünmüyorum. Yalnız merak ettiğim bir konu var götüreceğiniz yerde alt yapıda bir problem yok değil mi? ön çöktürme ve dengeleme ünitelerini yapıyormuşsunuz zaten. Taşıdığınızı ve montajı yaptığınızı düşünelim. İleride bir aksilikle karşılaştığınızda imalatçı firma hiçbir şekilde sorumluluk almaz öyle ki ilerde bakıma da gelmeyebilir. Başka danışman firmadan yardım alacağınızı düşünüyorsanız bu işi yapabilirsiniz.
Proje onay dosyasına gelince öncesinde elinizde onaylı proje onayı varsa (cd ortamında olması işinizi kolaylaştırır) biraz revize ederek projenizi ilgili müdürlüklere sunabilirsiniz. İmza kısmında en az üç imza olmalı hazırlayan bölümünde dosyayı göndereceğiniz müdürlükle görüşmenizde fayda var. Biz hazırlasak olur mu gibilerinden fikir alabilirsiniz. yönetmelikler çok hızlı değişiyor. hızlarına yetişemiyorum. Şuanda da atıksu dışında atık yönetimi ile ilgili çalışıyorum. o yüzden yönetmeliklere ve prosedüre biraz uzak kaldım. firmalardan istenen gerekli evraklar var.mesela büro tescil belgesi ve imza atanların oda kayıt belgeleri diploma ve sigorta belgeleri isteniyor. Sizde bir tek büro tescil belgesi yoktur sanırım olmadan dosya hazırlayabiliyor muyuz diye sorun bence eğer böyle bir yetkiniz varsa firmalara gerek yok. Şöyle bir durum da var aslında ben hazırlar diye düşünüyorum. Çünkü bazı mühendisler var evden yürütüyor proje işlerini. Eğer ki siz yapmayıp başka firmaya verecekseniz aklınızda olsun eski proje ile ilgili evrakları teslim etmeyin çok fazla detay vermeyin kopyala yapıştır için 1000 TL + KDV biraz fazla madem ki o kadar para istiyorlar gelip incelesinler sıfırdan yazsınlar projeyi.
herkese iyi çalışmalar dilerim.
saygılarımla...