Plastik Ürün vs Plastik Hurda Faturasının Kesilmesi

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba, firmam Geri Kazanım faaliyeti sonrası ürün elde ediyor ancak satış yaptığımız yerler KDV ödemekten çekindiği için faturalar ağırlıklı olarak Plastik Hurda olarak kesiliyor. Açıklama kısmına ürün yazıldığında KDV olması gerektiği için muhasebeyle uzlaşamıyoruz. Ürün sattığımız üretim yapan fabrikaya hurda kesmem de yasak yönetmelik gereği. Faturada yazanı dikkate almadan hepsini ürün olarak çıkış yapsam sorun yaşar mıyım? Bu tarz bir durum ile karşılaşan arkadaşlar fikir verebilir mi? Teşekkürler,

Üyeler Görebilir
C..Konuyla ilgili çoğu firma sorun yaşıyor. plastik işlemsiz ise (balyalama dahil) kdv'den muaf, Yarı mamül (plastik çapak, vb. ) ise yarı tevkifatlı, ürün ise %18 kdv diye ibare bulunmasına rağmen. Yarı mamüller konusunda firmalarda sorunlar yaşanmakta. Dolayısıyla kimi firma kdv'li, kimileri ise kdv'siz fatura kesmekte.

Üyeler Görebilir
KDV siz kesilen hurdaları ürün olarak çıksam problem yaşar mıyım peki? Siz nasıl bir yol izliyorsunuz

Üyeler Görebilir
Bende geri kazanıma yeni başladım şu ana kadar çıkış yapmadım. Lisans işlemi için başvuru yapacağım. Dolayısıyla kdv'li 1 çıkış yapacağım. Fakat sonrasında kdv'siz hurda plastik çıkışı yapıp kds'de üründen düşme yaparım sanırım. Konuyla ilgili net bir bilgim yok. Plastik konusu en büyük sorunumuz

Üyeler Görebilir
Siz kdv'siz kesilen faturaları beyan etmeyin. Çünkü bu iş maliye açısından da sıkıntı yaratabilir. Siz muhasebeciniz ile konuşun ve kdv'li kesilmesi gerektiğini söyleyin.

Üyeler Görebilir
Bakanlıktakiler kendilerine izin verdiyse evlerinde sıkıntıdan forumu hatim ederler. Sonra başımıza iş almayalım :D

Üyeler Görebilir
Merhabalar,
Olgaç Bey paylaşmış olduğunuz madde bir kanuna bağlı sanıyorum. Kanun adını ve madde numarasını paylaşabilir misiniz? Çapak faturalarında bizde KDV bilinmezliği yaşıyoruz, muhasebecimiz KDV'siz olması gerektiğini söylüyor. Karmaşıklığı çözmek için bizlerin de araştırması gerekecek sanırım.

Üyeler Görebilir
Makbule Hanım Merhaba,

Çapağı iki şekilde değerlendirmek gerekir:

1-) Granül imalatı yapan bir firma aynı zamanda plastik masa ve sandalye üretiyor diyelim. Bu üretim sırasında oluşan proses atıklarını lisanslı firmaya kdv'siz bir şekilde atık olarak verebilirsiniz.

2-) Geri kazanım lisansına sahip bir firma atık üreticisinden almış olduğu plastik kasalarını kırma makinesinden geçirerek ufak hale getirdi. Kırma makinesinden geçen atık yarı mamul sayıldığı için kdv'li satışı olmak zorunda. Sadece kırma makinesi ile çalışan tesisler var ve bunlar geri kazanım kapsamında sistem üzerinden ürün çıkışı beyanı yapması gerekiyor.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği aşağıda yer almaktadır.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
@makbule kaya Muhasebeciler granülleri bile kdv'den muaf tutmak için "hurda plastik" olarak kesiyor ve biz de bu faturaları beyan edemiyoruz. Olası bir denetimde de suçu Çevre Mühendislerine atmak istiyorlar. Aslında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı ortak bir çalışma yürüterek atıkların nasıl kesilmesi gerektiği ile ilgili duyuru yayımlayacaklar.