• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tokat Niksar’da Taş Ocağına Köylülerden Tepki

Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Mercimekli ve Yağmurlu köyleri arasındaki alanda taş ocağı tesisi kurulacak. Köye giden içme suyunun karşılandığı, tarım ve orman alanı olan bu bölgeye patlatmalı kalker ocağı tesisi kurulması için Akhel adlı firmaya izin belgesi verildi.

tokat.jpg

Yağmurlu Köyü Muhtarı Ali İpekçi, taş ocağının kurulacağından birkaç gün önce haberdar olduklarını belirterek, “Taş ocağının kurulacağı alan köylülerin can damarı. Bu tesisler can damarlarımızı kesmek istiyorlar. Tarım arazisi oradan besleniyor. Yapılması durumunda içme suyumuz kesilecek ve hayvancılık bitecek. Bize soran olmadı. Bir kağıt geldi ve görüştüğümüz yetkililer itiraz edin, dedi. Ne bir ÇED raporu alınmış ne de başka bir şey. İki köyün arasında bir alan. Buna müsaade etmeyeceğiz. Hem hukuki yolla hem de gerekirse eylem yaparak bu tesisin yapılmasını engelleyeceğiz” dedi.

Köylüler de yaşam alanlarının yok edilmemesi için tesise asla izin vermeyeceklerini ve gerekli tüm girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

ÇED gerekli değildir kararıyla sessiz sedasız ihalesi yapılıp Akhel şirketine verilen ruhsat hiçbir meşruluğu olmayan, içi boş bir belge niteliğindedir. Halktan habersiz havalarını kirletecek, ormanlarını tahrip edecek, sularını kesecek, bölge ekosistemini ise yerle bir edecek taş ocağı projesine ruhsat verilmesi, işlerin bir tebligatla oldubittiye getirilmesi kabul edilemez bir hukuksuzluk, yağmacılık örneğidir. Bu yağmayı devletin yapması hiçbir meşruluk sebebi değildir. Salgın dönemi fırsat bilinerek sessiz sedasız ihaleleri yapılan talanlara karşı mücadele veren, hem hukuki yollara başvurarak hem de eylemlerle yaşam hakkını savunan yerel halkın sesi olmak hayati öneme sahiptir.

Niksar halkı yalnız değildir....

tokat2.jpg
 
ÇED Yönetmeliği Ek-2 kapsamında ÇED Proje Tanıtım Dosyası hazırlanmış. Proje kapsamında kapasite sınırda tutularak halka sorulmasına gerek kalmayacak şekilde proje hazırlanmış. İncelemek isteyenler için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Niksar Halkına tavsiyelerim şunlardır.
  • Proje kapsamında iki vardiya halinde çalışılacağı belirtilmiş. Buna itiraz edip 1 vardiya olarak düzenlenmesi istenebilir.
  • Proje alanında su kaynağı yok gerekli olacak yaklaşık günlük 100 ton su taşıma usulü yapılacak. Suyun Tokat Belediyesi'nden temin edileceği yazıyor ama belediyeden alınmış bir yazı yok. Burada halk belediyeye sorsun sen bu suyu verebilecek misin diye?
  • Oluşacak evsel nitelikli atıksuyun verileceği bir arıtma yok fosseptik biriktirilecek ve her 8 günde bir vidanjör ile çektirilecek.
  • Günlük ocaktan çıkarılan madenin satışında 92 kamyon seferi, kırılmış malzemenin stok alanına taşınması için de 59 kamyon seferi yapılacağı hesaplanmış. Bunların kullanacağı yollar, yakınından geçen tarlalar elbette etkilenecektir. Bunlara itiraz edilsin, vardiya 2'den 1'e indirilsin ki bu seferlerin sayıları azalsın.
  • Tüm faaliyetlerden kaynaklı toz hesabı yapılmış, modelleme de yapılmış sonuçlar uygun görünüyor ancak şunu unutmamak gerekiyor, hesaplama sonucu saatte 113 kg veya sulama vs. yapılır da toz kontrol edilebilirse saatte 36 kg toz oluşacağı hesaplanmış. Ve bunun her gün, günde 16 saat boyunca olacağını düşünün. Kimse bu kadar tozun alında kalmak, yaşamak istemezdi herhalde.
ÇED firması gayet güzel çalışmış ve başarılı bir dosya hazırlamış. Özenle tüm konuları detaylıca işlemiş.
Bence buradaki sorun proje sahibi çevreyi ve insanı düşünmeden sadece üretim odaklı bir kapasite seçmiş.

su.png


toz.png
 
Üst