• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yağmur Suyu Yönetimi

Nejla Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Mart 2018
Firma
Çukurova Üniversitesi
Arkadaşlar merhaba, öncelikle Çevre Mühendisi olmadığımı, Peyzaj Mimarı olduğumu belirtmek isterim.
"Yağmur suyu yönetimi" konusu üzerinde çalışıyorum. Bununla ilgili bir sunum yapacağım.Araştırma yaparken böyle bir foruma denk geldim. Bu konu hakkındaki bilgi ve ve tecrübelerinizi buradan hem kendim hemde merak eden arkadaşlar adına paylaşmanızı rica ediyorum.
saygılarımla.
 
@Nejla Yılmaz

Öncelikle hoşgeldiniz :srnsml:

Tesislerden çıkan sular için 2 çeşit su hattı bulunuyor; atıksu kanalı hattı ve yağmur suyu kanalı hattı. Atıksu kanalları arıtma tesisine, kanala, fosseptiğe bağlı olduğundan ve siz ilgilenmediğinizden geçiyorum. Yağmur suyu kanalları projelendirilirken, suyun tesise düştükten sonra kendi cazibesi ile tesisten uzaklaştırılması istenir. Birden fazla noktadan çıkışı gerçekleşebilmektedir. Bu süreçte tesisteki herhangi bir tehlikeli madde, kimyasal, atıksu hattına karışım vb. durumların kesinlikle önüne geçilmelidir.

Yağmur suyu kanalları ile ilgili gördüğüm en güzel projelerden birisi ise, tesisin tüm yağmur suyu hattının uç kısmında, 2 adet havuz bulunmaktadır. Bu havuzlara kendi akışı ile gelen yağmur suyunun içerisinde bulunan toz, taş, çakıl v.b. partiküller havuz dibine düşer ve su ikinci havuza geçer. İlk havuzdan kaçmayı başaran diğer partiküller ise bu havuzda çöker ve yağmur suyunun mümkün olduğunca temiz hâli tesis dışına atılır. İlerleyen zamanlarda kapasitenin azalmaması açısından; havuzlarda birikmiş olan maddeler, belirli zaman aralıkları ile manuel olarak temizlenmektedir.
 
Çok teşekkür ederim. Hoşbuldum.

Verdiğiniz bilgiler içinde teşekkürler. Verdiğiniz örnekler ile ilgili kaynak/lar önerebilir misiniz pekala? Araştırmamın detaylılığı açısından.
 
UMARIM İŞİNİZE YARAR.
 

Ekli dosyalar

  • SÜRDÜRÜLERBİLİR YAĞMUR SUYU YÖNETİMİ VE YAĞMUR BAHÇELERİ.docx
    14.8 KB · Görüntüleme: 91
  • Yağmur Suyu Toplama.pdf
    2.2 MB · Görüntüleme: 105
  • YAĞMUR SUYU YÖNETİMİ.pdf
    962.7 KB · Görüntüleme: 101
Şu anda onları inceliyorum. Ama asıl çalışma alanım Adana. ben öncelikle Türkiye Yağmur suyu yönetimi alanında neler yapılıyor onu incelemeye çalışıyorum.
Teşekkür ederim.
 
Merhaba, Yağmur Suyu Yönetimi nasıl yapılıyor, aşamaları neler, bunu veriler dahilinde incelemeye çalışıyorum. Anlamadım sorunuzu; fakat şöyle anlatayım. Sürdürülebilir bir çevre için Ekolojik Planlama yapmamız gereken bu durumda, Yağmur Suyunun Yönetimi ile ilgili bir çalışma yapıyorum. Adana'da okuduğum için Adana üzerinde , Adana'da ne yapılması gerektiği üzerine bilgi ve veriler üretip bulmaya çalışıyorum. Aynı zamanda Türkiye de Yağmur Suyu Yönetiminde gelinen nokta, yapılan çalışmaları incelemeye çalışıyorum. Bu konuda Çevre Mühendislerinin daha çok çalıştığını gördüğüm için; bu foruma yazma gereği duydum. Çok kişiden fikir ve bilgi alabilirim diye.
 
Yağmur Suyu Yönetimi - Sürdürülebilir bir çevre için Ekolojik Planlama :

anlaşılan Yağmur Suyunun kullanımı.

Şebeke suyu kalitesinde arıtmak gerektiğinden (kanunen) kullanan pek yok galiba, yeşil alan sulama yapanlar vardır. Ama şehirlerde bunu da Şebeke suyu ile yapıyorlar galiba.

Yurt dışı uygulamaları var, Almanya'da görmüştük.
 
Evet Türkiye de pek yok. Umarım olur. Almanya'da Yağmur suyu da fazla aslında bu şekilde iyi bir uygulama oluyor.
Dsi ile görüştüm böyle bir uygulama ve ayrım yapmadıklarını(sadece yer altı ve yuzey suları olarak kaynaklar bazında çalıştıklarını) söylediler. Aski de yoğun biraz ama onlarla görüşeceğim.
çok teşekkürler ilginiz için.
 
@Nejla Yılmaz

Birçok konuda olduğu gibi tesis ilk yatırım maliyetinden dolayıdır, yani yağmur suyu için tesis yatırımı yapmak yerine ucuzca olan şebeke suyunu veya yeraltı kuyularından su getiren su tankerlerini (fabrikalar) kullanıyorlar.
 
büyük bir depo alanı ucuz olur mu?

bilhassa şehirlerde 1 m2= altın....

Almanya'daki kurum bodrum katı depo yapmıştı. Bizde daire yaparlar.
 
Arkadaşlar merhaba, yağmur suyu kanalı ve atık su kanalı ayrı olan bir tesiste atık su kanalı arıtma tesisine bağlı olup, arıtılarak alıcı ortama verilmektedir fakat yağmur suyu kanalından direk alıcı ortama deşarj yapılabilir mi ? yağmur suyu hattına her hangi bir şekilde farklı bir atık su karışmamamaktadır. İlgili mevzuatlardan baktım fakat net bir ifade göremedim. Yardımcı olabilir misiniz acaba ?
 
Yağmur suyu kanalına endüstriyel & evsel atıksu karışmıyorsa, cazibesi ile ya da kendi kurduğunuz hat ile tesis dışına verebilirsiniz. Ancak karışması ve bunun tespiti durumunda yüklü cezası olduğunu hatırlatmak isterim.
 
İşletmenin su ihtiyacına yönelik (proses yada insani tüketim amaçlı şartlandırma ile) yağmur suyunun kullanılmasına yönelik yada kullanılan suyun takibine yönelik bir raporlama zorunluluğu bulunmakta mıdır ? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bu konuda yasal bir zorunluluğu bulunmaktadır. Yönetmelikle, kuraklık sorununun giderek artması da dikkate alınarak artık 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaların çatılarında toplanan yağmur sularının, bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplaması amacıyla "yağmur suyu toplama sistemi" yapılması zorunluluğu getirildiği belirtilmektedir. Fakat yasal sürecine ilişkin bilgi bulunmamaktadır.
 
Üst