• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni Yönetmelik Yayımlandı...

@mustikurt
Belge bedeli

MADDE 16 –
(1) Bu Yönetmeliğe göre yeterlik belgeleri, 8 inci maddenin birinci fıkrasında talep edilenlere ilaveten Bakanlıkça belirlenen başvuru ücreti karşılığında verilir. Bakanlığa yapılan başvurudan vazgeçilmesi halinde başvuru ücreti iade edilmez. Ancak ilk defa çevre yönetimi hizmeti yeterlik belgesi başvurusu yapacak kişilerde, başvuru ücreti şartı aranmaz.

miktarla ilgili bilgi göremedim başvuru zamanı açıklanabilir. fakat ilk başvuru yapanlardan alınmayacak.
 
MADDE 18 – (1) 21/11/2013 tarihli ve 28828 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
[automerge]1564469685[/automerge]
onda değişen olmamış ancak 90 gün içinde işletmede bulunanların %60'ına eğitim verilmesi gerekiyor.
 
Son düzenleme:
Yeterlik belgesi başvuru şartları

MADDE 6 –
(1) Çevre Yönetimi Hizmeti Yeterlik Belgesi;

c) Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen fakülteleri ve fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veterinerlik fakültelerinden mezun olanlardan, Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak temel çevre bilimleri ve çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemeler konusunda eğitime katılarak, düzenlenecek sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara, başvuru yapmaları halinde çevre görevlisi olarak çalışabilmeleri için verilir.

Asıl düzeltilmesi gereken bu maddeydi. Bizim yararımıza 1 gram değişiklik yok.
 
koca bir mesleği 10 yaprak yazıyla kurtarmak mümkün değil beyler. dünya o kadar kolay değil. şu da var her gelen yeniliği sadece bana yararı var mı diyerek okumak hastalıklı bi bakış gibi geliyor bana
 
Yapılan çevresel hizmetleri daha kaliteli ve doğru hale getirmek için danışmanlık hizmetlerinde bir tarife belirlenmediği sürece bu yönetmelik eksik kalmıştır. Ancak yeni mezun çevre mühendislerinin önü açılmış istihdam arttırılmış ancak kalite de bir artış olacağı ne yazık ki gözlemlenmemiştir.
 
Dediğiniz gibi danışmanlık firmalarının ve çevre mühendislerinin hizmetlerine asgari bir tarife belirlenmediği sürece, çalıştırılması gereken personel sayısının artması standartları daha da düşürür. İlk iş; personel maaşların daha da düşürülmesi olacak, daha fazla personel çalıştırmak zorunda kalacakları için.
 
'Bana bir yararı olacak mı' mantığı değil de; 4 yıl okunup bitirilen bölüm sonucunda aldığımız diplomanın değer görmesi için hakkımız olan değişikliğin yapılmasını istiyoruz sadece. Zamanında yapılan yanlışların artık düzeltilmesini istiyoruz, çevre görevlisi mevzusunun kaldırılmasını yani. Onun dışında yönetmelikten kimse ekstrem bir şey beklemiyor, bizim mesleği bir numara yapsın, hepimizi uçursun, istihdamı fullesin vb. gibi şeyler zaten beklemiyoruz.
 
Kimse 4 kişi çalıştırma (5 Yıllık 3 yıllık 2 yıllık tecrübesiz) den bahsetmemiş. Birde yönetmelikte dikkatimi çeken geçici madde 2 de yönetmeliğin 7.maddesinde ki mükellefiyetleri yerine getirmek için 90 gün süre verilmiş. Peki 3 kişi çalıştıran firmalar 4 kişiye ne zaman çıkarılacak. Vize yenileme esnasında mı?

Bu konu hakkında detaylı bilgi yok gibi. Fikriniz nedir arkadaşlar
 
Yeterlik belgesi başvuru şartları

MADDE 6 –
(1) Çevre Yönetimi Hizmeti Yeterlik Belgesi;

a) Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümü mezunlarına ve çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında lisansüstü eğitim almış olanlara, mezuniyet belgeleri ile başvuru yapmaları halinde verilir.

dediğine göre, belgelerini yenileyenler içinde ücrete gerek yok anlamı çıkıyor.
 
Yani burada şun merhaba belirtmek istiyorum. Belirtilen 90 gün süre mükellefiyetleri yerine getirmek için. Çalışan sayısı tecrübe ile ilgili bir madde bulamadım. Konu hakkında bilgisi olan konuyu yeşillendirirse sevinirim.
 
Selamlar,

Öncelikle "yeni yönetmelik hayırlı olsun" diyeceğim fakat hayırlı olacağına da inanamıyorum doğrusu. 4 yıl mühendislik lisans eğitimi alan Çevre Mühendisleri neden "Çevre Yönetim Hizmeti Yeterlik Belgesi" almadan mesleğini yapamıyor? Üstelik belgeyi alabilmesi için de eğitim, sınav vs. tabi tutulmadan. Kimse de dememiş ki arkadaş ben zaten Çevre Mühendisiyim sen bana "Çevre Yönetim Hizmeti Yeterlik Belgesi" almayı neden zorunlu kılıyorsun ki? Ben o ismi güzel belgenizi alınca beynime danışmanlık sektörüne ait bilgiler mi yükleniyor? Neye göre veriyorsunuz bu belgeyi. Şey mi acaba eeee haraç!... Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyım kardeşim ben, eğer 10 yıl içerisinde binbir zorluklarla! ancak çıkarabildiğim yönetmelikleri fabrikalara uygulamak istiyorsan önce bana haraç vereceksin, ben de sana 300 TL danışmanlığa gerekirse ayda 4 kez uğrayıp 150 TL yol parası verdiğin, gerekirse firma adına Çevre Müdürlüğüne 3 kez uğrayıp 150 TL yol parası verdiğin, trilyonlar kazanıp bir baca yapmak için peşinde koştuğun firmanın danışmanlığını vereceğim. Çevre Görevlisi yok yok Çevre Mühendisi yok o da değil güzel bir şey olsun hımmm evet buldum "Çevre Yönetim Hizmeti Yeterlik Belgesi" vereceğim hatta. Ufff ne fiyakalı unvan ama... Güzel bir şey mi yapmak istiyorsunuz? Bunu istiyorum: Çevre Danışmanlık firmalarında çalışan Çevre Mühendislerinin maaşı; Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde çalışan yada yatan! (sabah 10'da göreve çıkan, 12 de işini bitirip firmaya öğle yemeğini dışarıda kilitleyen sonra da mesai saati dolmadan devletin arabasıyla kendini eve bıraktıran mühendisler!) memurlardan düşük olamaz.

Hayırlı işler, bol güneşler....
 
Üst