Çevre mühendisliği ve mezun olmak

Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Bu ayın sonunda YTÜ çevre mühendisliği bölümünü bitiriyorum. Uzun bir süredir pek bir şey yazmasamda çevre mühendisleri.net'i takip etmeye çalışıyorum. Bugüne kadar bir çok şey kafamda oluştuysa bu platform sayesindedir. Ancak şuan mezuniyet kapıda ve tabii ki herkesin derdi olan iş bulma derdiyle başbaşayım. Sormak istediğim bir konu var zaman bulupta cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle okuduğum sürenin son iki yılını İTÜ Mem-Tek'te bursiyer olarak geçirdim. Bazı tübitak projelerinde lisans bursiyeri oldum ve membran teknolojileri üstüne kendimi geliştirdim. Bu süre zarfında akademik camianın da ne yazık ki piyasadan daha iyi durumda olmadığını gördüm ( gerçi piyasada çalışmış değilim ama dostlarımız ve sizlerden duyduğumuz kadarıyla ne yazık ki şartlar kötü). Bu yüzden şu sıralar sürekli iş arıyorum. Ancak şubat ayından beri açıklama beklediğimiz için maça 1-0 yenik başladım çünkü çevre görevlisi belgesini alamıyorum. Bu süreyi değerlendirmek için mesleki anlamda bana faydası olabilecek şeylerle ilgilenmeye çalışıyorum. Ancak hem kendim için hemde bu platformu ziyaret edecek benden başka diğer yeni mezunlar için bir isteğim olacak.

Aramızda işinde oldukça başarılı çevre mühendisleri var takip ettiğim süreçte açıkça gördüm (: İsteğimde şu, mezun olmaya yaklaşmış kişiler için (çoğumuz okulda bu bilgileri edinemiyor) geçireceğimiz o işsizlik dönemi için kendimizi geliştirmemiz açısından gerekli olabilecek; yönetmelikler, çalışma yaşantınızda ilk olarak şunlara sahip olunmalı dediğiniz envai çeşit bilgiyi kendinize göre listeleyebilir misiniz ? Elbette içinde her şey olamaz ama en azından başlangıç için fikir edinip o dönemi böyle geçirebiliriz.

İlginiz için şimdiden teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
@Metehan Bitmez

Öncelikle şimdiden tebrik ederim. 3 Aydır çalışıyorum. 2014 mezunuyum. Yaklaşık 1 sene iş aradım. Bu bir seneyi boş geçirdim diyebilirim. Ama siz boş geçirmek istemiyorsanız öncelikle İngilizce'nizi geliştirmenizi öneriyorum. Ne durumdasınız bilmem ancak ülkede yabancı sermayeli çok fazla şirket var. İngilizce bilerek herhangi bir fabrika/firmada çevre mühendisi olarak işe girmeniz daha kolay olacaktır.

Eğer ki proje mühendisliği yapmayacaksanız AutoCAD, NetCAD gibi programları boşuna öğrenmiş olursunuz. Genellikle belge mühendisliğine döküldü bizim işimiz. Örneğin dediğiniz gibi Çevre Görevlisi Belgesi şu an çok önemli. Danışmanlık şirketleri sürekli ilanlar veriyor. C Sınıfı İSG uzmanı olursanız da iş alanınız genişler. OSGB'ler arıyor tıpkı diğer şirketler gibi. Son olarak yeni moda olan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı yani TMGD.

Bunlardan başlamanız gerekecek zaten, üzülerek belirtmeliyim ki her sene yeni belgeler de ekleniyor. Ancak azimli olursanız, bir yerde işe başlarsanız sonrası kesinlikle daha kolay geliyormuş bunun farkına vardım :) Bol şans dilerim meslek hayatınızda.
 
Üyeler Görebilir
Hem verdiğin bilgiler için hemde temennilerin için teşekkür ederim Cem. Peki ISO'ları belgelendirme konusunda bir fikrin var mı birde onu da paylaşabilir misin ?
 
Üyeler Görebilir
Malesef şuanda firmalar birçok işi yapacak tek kişi arıyorlar Çevre Görevlisi belgesini yanında İSG belgesini almanı şiddetle tavsiye ederim. İSG belgesi iş bulmanı kolaylaştırır. İSO belgeleri kalite birimi için gerekli olsada 14001 ve 18001 konusunda fikir sahibi olman şart
 
Üyeler Görebilir
@Metehan Bitmez

Açıkçası şu anki çalıştığım birimde ihtiyaç duymamaktayım. Ancak Kenan Bey'in bahsettiği gibi fikir sahibi olmanız sizin iyiliğinize olacaktır.
 
Üyeler Görebilir
Evet isg en azından çevre görevlisi belgesinin kaderi belli olana kadar yönelinmesi gereken bir belge önemini hep duyduk zaten, ISO içinde verdiğiniz bilgi için teşekkürler kenan bey.
 
Üyeler Görebilir
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Merhaba
Hangi alanda çalışırsanız çalışın bence ilk yapmanız gereken yönetmeliklere hakim olmak. Ezbere gerek yok kulak dolgunluğunuz olsun neyi nerede aramanız gerektiğini bilmeniz çok önemli. Çalışırken soruların çoğu mevzuattan çıkacak. O yüzden yönetmelikleri ve uygulamarını anlamaya çalışmak önemli.

İyi bir üniversiteden mezun oluyorsunuz. İngilizce bilmeniz sizin için avantaj diğer belger ise ne yazıkki avantajada dönüşebilir dezavantaja da. Firmalar ihtiyaçlarına göre bu belgelerin bir veya hepsini yeni işe alacağı kişiden isteyip bu hizmetleri de bedavaya getirmek isteyebiliyorlar. Aslına bakarsanız bu belgelerin her biri ayrı ayrı uzmanlık alanı ve ayrı istihtam yada danışmanlık gerektirmektedir.

İster yeni mezun olsun ister tecrübeli olsun, iş arayan bir Çevre Mühendisinin İSG belgesi, TMGD belgesi , Kalite belgeleri vs vs. belgelerinin olması demek işe girer girmez bir sürü konuda inanılmaz bir sorumluluk yüklenmesi anlamı taşır. Birde işin şu boyutu var işveren bu belgelerin hepsini bedavadan kullanmak isteyecektir. Tek ücret 5 kişilik iş. Sizde işsizlik korkusuyla boyun eğmek durumunda kalabilirsiniz. Mevzuat alınabilecek belgelere bir sınırlama getirmediği sürece bu işin sonu yok gibi.

Bana göre çok belge sahibi olmak kişinin iş bulmak için her şeyi yaparım abi moduna girdiğinin göstergesidir. Buda sistemin bizleri nasıl acizleştirdiğini gösteriyor.
Birde belge almak pahalıya patlayabiliyor ve bu belgelerin çoğunun vize süresi var sürekli güncel tutmak için para harcamakta cabası. Şu belgeyi alayımda bir gün lazım olur mantığı ters ve masraflı bir tercih.

Size tavsiyem kariyerinizi sizmi yönlendireceksiniz yoksa ne iş bulursam şeklinde akışına mı bırakacaksınız buna karar verin ve kariyer hedefinize göre size yarar sağlayacak belgelerinizi alın. Yoksa yarın bir gün sizden de duyacamız cümleler şu şekilde olabilir. İsg belgem var, yangın belgem var, TMGD belgem var , kalite belgelerim var, LPG sorumlu müdürlük için belgem var, varoğlu var ama ben bu işlerin hiç birini yapmıyorum. Yada isg uzmanı işi bıraktı işveren benim belgemi kullanmak istiyor ne yapmalıyım? gibi...
 
Üyeler Görebilir
Öncelikle nereye yönelmek istediğimizi belirlemek çok önemli haklısınız. Ama dediğiniz gibi başlangıçta ufak bir adım atmadanda bunu yapmak mümkün mü bilmiyorum sanırım zaman gösterecek. Teşekkürler İbrahim Bey.
 
Üyeler Görebilir
Şu an ki durum nedir bilmiyorum ama bizim zamanımızda Üniversite bizi hep suya arıtmaya yönlendirdi, gürültü hava ÇED vb. dersler hep ikinci planda kaldı. O yüzden sektörü sadece su ve arıtımı olarak gördük. Ancak iş hayatına girince hiç öyle olmadığını anladık. Nacizane dışarıdan bir göz olarak aşağıdaki durumları özetleyebilirim.

- Emisyon Gürültü Laboratuar hizmetleri yorucudur, seyahati boldur Türkiye'de görmediğin yer kalmaz,
- Çevre Danışmanlık Hizmetleri rekabet fazladır. Düşük fiyatlara iş alındığından sıkıntılar olur.
- ÇED Streslidir, Patron, yatırımcı, Bakanlık üçgeninde döner durursun işlerin süreli işlerdir her yatırımcının acelesi vardır, ancak güzeldir.
- Proje hizmetleri, mesai kavramı genellikle yoktur, zordur
- İSG şu an herkesin sahip olduğu bir belge ve bu alanda sadece bu konu üzerine çalışman çok lüks, yanına danışmanlıkta yapacaksın,
- TMGD bak bunu bende bilmiyorum...:)

Yani kısaca her açıdan sorunları olan, hangisini seçersen seç zorlanacağın bir iş koluyuz. Yine de en güzeli Kamu...:)
 
Üyeler Görebilir
@ibrahim59

Arkadaş gayet mantıklı bir şekilde yorumlamış. Kurumsal bir şirketten çevre mühendisi olarak işe başlamış biri olarak, ancak işe başladıktan sonra gerekli yetkinlikleri kendine katman görüşündeyim. Bu süreci yaşamış biri olarak öncelikle yapılacak ilk iş sabırlı ve kendi hedefleriniz doğrultusunda nitelikli olan işi seçmeniz. Çevre görevlisi belgesi artık olmazsa olmaz. Bu belgeyi tamamladıktan sonra zaman içerisinde inanıyorum ki istediğiniz profilde iş teklifleri size gelecektir. Ayrıca askerlik engeliniz var ise ilk yapmanız gereken bu durumu ortadan kaldırmanız olacaktır. Başarılar dilerim..
 
Üst