Çevre mühendisliğinde coğrafi bilgi sistemlerinin yeri

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar CBS hakkında çalışan birilerinin olduğunu bilmek istiyorum çünkü CBS artık tüm sektörlerde hissedilir derece kendini gösteriyor. Çevre Mühendisliği'nde de kesinlikle olmasını düşünüyorum ve ilgilenenlerle irtibata geçmek istiyorum.
Teşekkürler...
 
Üyeler Görebilir
Merhaba kardeşim;
CBS disiplinler arası bir alan, dediğin gibi Çevre Mühendisliği de dahil birçok alanda veri kaydı, sorgulama ve analizi konusunda çok faydalı. Bu konuda uzaktan eğitim veren İstanbul Üniversitesi ve Anadolu üniversitesi gibi okullar var. İlgin varsa bu ünversitelerin birinde ön lisans eğitimi almanı tavsiye ederim. ARCGİS, QGİS ve MAPİNFO programları en çok kullanılan programlar.
 
Üyeler Görebilir
@Süleyman Doğan
Süleyman Bey merhaba,
GIS konusunda lisans eğitimim sürecinde ders almışlığım bulunmaktadır. Ders almış olmanın çok yeterli olduğunu düşünmemekteyim fakat, hala ilgileniyorsanız iletişime geçmek bu konuda kendimi geliştirmek isterim.
 
Üyeler Görebilir
Şu anda işim dolayısıyla pek vakit ayırdığım söylenemez ama eğer yüksek lisans yaparsanız size çok şey katacağını ve bu konuda güzel işler yapacağınızı düşünüyorum...
 
Üyeler Görebilir
Bence bakanlık şuan CBS' yi sadece modelleme çalışmalarında veri için kullanmakta. Sisteme amatör veri girişleri olduğu için ancak google maps üzerine yapılan işaretlemeler için kullanılmakta şu an için. eski sistem gördüğüm bir haritada harita üzerinde fabrika sembolleri mevcut. Şehircilik alanında daha kapsamlı kullanıldığı biliyorum.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba kardeşim
Çevre mühendisliginde CBS nin önemli oldugunu düşünüyorum bölümü okurken harita bölümünden cok arkadaşlarım oldu aslında halisadan KYK yurtta odadan;))zorderslerin adlarını bahsederlerdide hala hatırlarım;)neyse.
Çevre mühendisliginde CBS Önemi ve kullanım alanları
*Şehircilik ve kentsel planlama alanında(toplum yaşamını geliştirmeye yonelik)
*Çevresel etki analizi
*Afet yönetimi ve önlenmesi
*Sel hasarı tahmini
*Doğal kaynakların yönetimi
*Sulak alan haritacılıgı
*Kömür madenlerinde yangınların önlenmesi
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba, biraz araştırma yaptım fakat pek bişe bulamadım acaba drone ile haritalama konusunda bilgisi olan birisi var mı? Bu konuda kendimi nasıl geliştirebilirim, kazanç sağalayabilir miyim, kariyerime faydası dokunur mu? teşekkürler. (iha operatörlüğünden bahsetmiyorum)
 
Üyeler Görebilir
Hocam merhabalar,
Öncelikle belirtmiş olduğunuz konu, harita mühendisleri veya topoğraflar direk olarak ilgilenmektedir.
Drone ile haritalama 'dan ziyade ölçüm yapılmaktadır. Buda genel olarak maden sahalarında veya yol inşaatlarında kullanılmaktadır. Söz konusu drone ölçümlerinde kullanılan cihazların ücreti baya yüksek ve cihazlardan alınan verilerin işlendiği programların ücreti de bir hayli yüksek. Bu sebeple ulaşman biraz zor olabilir. (Ancak gördüğüm programların arayüzleri genelde basit, biraz bilgisayara ilgin var ise çözebilirsin.)
Her öğretinin kariyere bir faydası vardır. Ancak ilk başta belirttiğim gibi çevre mühendisliği değil ölçüm bilgisine girdiğinden, mesleki kariyerine ne faydası olur tartışılır.
 
Üyeler Görebilir
şöyle ki çalıştığım danışmanlık firmasında işler genelde maden sahaları üzerine ve yanımızda bir de harita teknikeri bulunuyor onun yardımıyla oda bende işi öğrenmek istiyoruz ancak nerden başlasam bilemedim..
 
Üyeler Görebilir
Drone ve programı satan firmalar ile bir iletişime geç bence. Fiyatları öğren. Sana sundukları teknik servis ve yarım imkanlarına bakabilirsin.
Kullanılan droneler genellikle DJI marka (en pahallı olan :( ) Ancak programlar firmadan firmaya değişiyor.
 
Üyeler Görebilir
evet bende gördüm genelde djı kullanıyorlar ve fiyatla çok pahalı ancak kiralanabilir ama onuda yapıyorlar mı öğrenmek lazım tabi bu fırsatlar istanbulda oluyor zor iş gibi...
 
Üst