Tekrar Merhaba.
Genç çevre mühendisleri adlı gruba genel merkez üzerinden çeşitli sorularım olacak.
İlk olarak geçenlerde kendilerine genç çevre mühendisleri diyen bir gmail hesabından kamuyaçevremühendisilazım üzerine twitterdan kampanya yapılması için bir yazı geldi. Bu yazıya göre içinde sadece genç çevre mühendislerinin olmadığı tüm çmo birimlerinin yürüttüğü çalışmaların tamamı genç çevre mühendisleri tarafından yapılmış gibi gösteriliyordu. Seçilmeniz durumunda birlik olmaktan uzak, tüm başarıları (kısmen başarı) kendinize mal eden bu tutumunuz devam edeck mi? Bununla birlikte benim genç çevre mühendislerini vermiş olduğum herhangi bir iletişim bilgisi bulunmamaktadır. Geçen genel kurulda genç çevre mühendisleri tarafından telefonuma mesaj gelmişti. Hem mail hem mesaj bilgime genç çevre mühendisleri nasıl ulaşmaktadır? odaya yalnızca meslek örgütümüzden bilgi almak içinverdiğimiz iletişim bilgilerini bu şekilde herkesle paylaşıyor musunuz? yoksa sadece kendi lehinize işlerde mi kullanıyorsunuz? Bu yaptığınız yasalara ve/veya etik anlayışınıza ne kadar uygun?
Genç çevre mühendisleri olarak son iki yılda meslektaşlarımızın iş yaşamındaki yaşadıkları kaza ve cinayetler konusunda ne gibi çalışmalar yürüttünüz? Kaç meslektaşımıza bu konuda destek oldunuz? Elimizde işçi güvenliği ve iş cinayetleri konusunda ne gibi raporlar mevcut? Bunlar nerede yayınlanmaktadır? Neden hiç gündeme gelmemektedir?
Genç çevre mühendisleri tarafından Çevre mühendislerinin eğitimi konusunda son iki yılda ne tür çalışmalar yürütülmüştür? Bu konudaki istatistikler nelerdir, raporlara nerelerden ulaşabiliriz?
Genç çevre mühendisleri olarak mühendislik asgari ücretinin altında çalışmak zorunda kalan meslektaşlarımız için neler yaptınız?
Kaç meslektaşımız asgari ücretin altında çalışmaktadır? Meslektaşlarımızın emeğini sömüren kaç firma hakkında yasal işlem başlatıldı ya da ilgili kurumlara şikayet edildi? Bu konuda hazırlanan raporlar var mı? Varsa nereden ulaşabiliriz?
Genç çevre mühendisleri olarak mobbing konusunda neler yaptınız? Kaç meslektaşımız mobbinge maruz kalmıştır veya kalmaktadır? Mobbinge maruz kalan meslektaşlarımız için neler yapıldı? Mobbing uygulayan firmalar hakkında ne tür işlemler uygulandı?
Çevre sorunları araştırma merkezi nedir? Neye dayanarak, kimlerin talebi doğrultusunda böyle bir yapı kurulmuştur? Neden bir başkanı vardır? Bu başkan neden bir siyasi partiden milletvekili aday adayı olduğunu açıklayan biri olmuştur? Bugüne kadar neler yapmıştır? Hangi çevre sorununa bilimsel çözüm kazandırmıştır? Eğer bir şeyler yaptıysa, merkez kurulmadan önce yapılanlardan farkı nedir?
Eski oda başkanı şimdiki ÇESAM adı verilen bir yapının başkanı milletvekilliği aday adaylığı sürecinde CHP genel merkezine ÇMO adına, ÇMO başkanı kimliği ile, birçok birimi yanına alarak bir ziyarette bulunmuştur. Milletvekilliği aday adaylığı sürecinde yapılan bu ziyaretin amacı nedir? Aynı süreçte başka hangi partilere çevre ziyarette bulunulmuştur? Neden ODA adına yapılan bu ziyarette bazı birimlere haber verilmemiştir? Neden bu ziyarete koşa koşa giden insanlardan bir kısmı, oda danışma kurullarına, TMMOB'un aynı şehirde yapılan eylemlerine katılmamaktadır? Kemal kılıçdaroğlu ismi Oda danışma kurullarından daha cazip mi gelmektedir.
Eski oda başkanı neden her açıklamasında birinci tekil ifadeler (ben, gittim, yaptım) kullanmaktadır? Kendisine bu konuda tepki gösterildi mi? Örneğin, bizim için son derece hassas olan çevre görevlisi konusunda hiçbir birimin haberi dahi yokken, ne web sitesinde, ne de resmi yazılarda herhangi bir bilgi yokken, Facebook'tan "ben müsteşarla konuştum, çevre görevlisi eğitimini verebilecek güçteyiz dedim." (ifadeleri yanlış hatırlıyorsam bağışlayın, ancak buna benzer bir yazı) şeklinde paylaşımda bulunduğunda ne tepki gösterildi? Bu tarz kararlar yönetim kurulundan bağımsız alınarabiliyor mu? Eğer yk kararı ise neden resmi açıklama olmadan facebook'tan duyurulmuştur? Böylesine ciddi karar alınırken hangi birimlere, deleglere danışılmıştır? Meslektaşlarımızın görüşü alınmış mıdır? Bu tutum ne kadar demokratik ve katılımcıdır? Ayrıca dünya tarihinde bu şekilde mücadele verilerek kazanılmış bir hak var mıdır?
Çevre görevlisi eğitimi bir kere çeşme'de iki kere (yanılmıyorsam) ankara da ve birçok kez antalya'da verilmiştir. Neden sadece Çeşme'de meslektaşlarımıza destek olmaya gidilirken, diğer iki şehirde herhangi bir çalışma yapılmamış, meslektaşlarımız yalnız bırakılmıştır? Yapılan tek eylemin genç çevre mühendisi olmayan bir grup tarafından yapılmış olması tesadüf müdür? Oda tarafından yakın zamanda hazırlanan Çevre görevlisi çalışmalarının derlendiği raporda Çeşmedeki eyleminin yer almamasının sebebi de bu mudur? Genç çevre mühendisleri twitterdan hashtag açmak dışında başka ne tür mücadele yöntemleri bilmektedir? Oda başkanının çevre görevlisi eğitimine katılması hangi tür mücadele yöntemine girmektedir? Bu şekilde ilerlersek hangi yılda bu kavramdan kurtulmuş olacağız?
Yeni şehircilik bakanının ÇMO tarafından ziyaret edilmesinden iki gün sonra "çok daha fazla çevre görevlisi eğitimi yapacağız açıklamasını" nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda neden tepki göstermek yerine bu toplantının iyimser bir havada geçtiğini açıkladınız?
Çevre sorunlarına karşı ne kadar hassasınız? Getirdiğiniz çözüm önerilerinin ne kadarı bilimle örtüşüyor? Neden CHP'nin yaptığı ekolojik kıyımlara tepki gösterilmiyor? Neden bu mücadelelerin önemli bir kısmında bir kişinin ismi ve ünvanı (BAŞKAN) ön plana çıkıyor? Bu durumun kişinin siyasi kariyeri ile ilgilisi var mıdır? Çevre sorunlarını istismar ettiğinizi düşünüyor musunuz?
Neden Basın kuruluşlarına çevre ödülü verilmektedir? Hem geziye 'sahip' çıkmak hem de gezi direnişini göstermeye medyaya çevreci demek ne kadar tutarlıdır? Çevreci ifadesi ile ödüllendirelen basın kuruluşlarının arasında gerici, faşist, islamofobik, cemaatçi vb. yayınların da bulunması odanın ilkeleriyle ne kadar örtüşmektedir? Neden sadece basın emekçilerinin ödüllendirilmesi yolu izlenmemiştir? Bu ödülün amacı nedir?
Birçok şey eksik kaldı aslında. Onları da katılabilirsem genel kurulda tartışırız. Kırıcı bir üslup kullanmamaya çalıştım. Haddimi aşan ifadelerim olduysa şimdiden özür dilerim. Umarım sorular özü itibariyle anlaşılabilir ve yanıtlanabilir. Yakın zamanda diğer gruba da çeşitli sorular yönelteceğim.
İzmir'den selamlar.