Arıtılmış atıksuların yeniden kullanımıyla ilgili yazı

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar Merhaba,

Danışmanlığını yaptığım bir firmama bağlı olduğu İl Müdürlüğü' nden 'Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanımı' ile ilgili bir yazı geldi. Yeniden kullanım ile ilgili olarak ön çökeltim havuzlarımız mevcut. Bu havuzlardan çıkan sular sadece mikser yıkamasında kullanılıyor. Ama havuza giren ve çıkan su miktarı ile ilgili bir kaydımız yok. Sadece Beton Santrallari' nin kapasiteleri mevcut. Yazıyı yazan kişi ile görüştüğümde ortalama bir değer girin dedi. Bu şekilde bir yazı eline ulaşan var mı?
 
Üyeler Görebilir
Ece Hanım Merhaba, beton santrallerinde çökeltim havuzunda biriken sular proseste tekrar kullanıldığında Üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından teknik uygunluk raporu hazırlanmaktadır. Bu raporda tesis ile ilgili ne kadar atıksu oluştuğu, ne kadar su kullanıldığı vb. gibi bilgiler yer almaktadır. Bana herhangi bir yazı ulaşmadı. Dediğim gibi teknik uygunluk raporundan faydalanabilirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
Bir soru da ben sorayım konuyla ilgili, teknik uygunluk raporu için gerekli atıksu analizinin başvurusunu melbes üzerinden mi yapmak zorundayım sizce. bildiğiniz gibi melbes sistemi geldikten sonra laboratuvarlar harici yolla yapılan ölçümlerde çevre bakanlığı logosu kullanamıyor, sadece türkak logosuyla rapor sunabiliyor. çevre izni süreci henüz başlamadığından türkak logosuyla kotarabiliriz diye düşünüyorum, il müdürlüğüne de ulaşamıyorum.
 
Üyeler Görebilir
Atıksu analizi için melbesten talep oluşturulması gerekmektedir. Bazı il çevre müdürlükleri beton karma suyu analizini kabul etmektedir. Normalde ham su ve atıksu olmak üzere 2 tane analiz yapılmaktadır. Dediğim gibi beton karma suyu analizi de kabul edilebilir. İl Çevre ile görüşün.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, sormuş olduğunuz sorunun aynısını Bakanlık'a MELBES yetkilisine mail ile sormuştum. Gelen cevabı paylaşıyorum.

Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği



“Amaç

MADDE 1 –
(1) Bu Yönetmeliğin amacı, çevre mevzuatı kapsamında sonuçları Bakanlığa veya Bakanlık tarafından denetim yetkisi devri yapılmış kurum ve kuruluşlara ibraz edilecek her türlü izin, lisans iç izleme ve denetime esas teşkil eden ölçüm ve analizleri yapacak, özel veya kamuya ait kurum ve kuruluş laboratuvarlarının yetkilendirilmesine, ölçüm ve analiz kalitesinin artırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.”



Hükmünü içermektedir. Bu maddeye istinaden yetkili çevre laboratuvarları, Çevre Mevzuatı kapsamında yaptıkları tüm ölçüm ve analiz işlemlerinde, bu yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır. Bahse konu işlem de, Çevre Mevzuatına göre talep edilen bir ölçüm/analiz faaliyeti olduğundan bu işleme istinaden hazırlanan raporun yetkili merci tarafından kabul edilmesi için, bu yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlanması, yani analiz talebinin MELBES üzerinden yapılması gerekmektedir.

Cevabı veren kişi Çevre Referans Başkanı Soner OLGUN.
 
Üyeler Görebilir
@Cem Yılmaz Hocam benim kişisel görüşüm analizler bu teknik uygunluk raporunda kullanılan analizlerin değerlendirilmesi SKKY 'e göre yapılmaktadır. Bu sebeple analizlerin MELBES üzerinden yapılması gereklidir diye düşünüyorum. Ayrıca yayınlanan genelgede bakanlığa sunulacak raporlarda kullanılacak diye bir ifade vardı.
 
Üyeler Görebilir
@YgTK SKKY'de tablosu yok hocam. 1 Ay içerisinde 3 farklı firma için Teknik Uygunluk hazırlattım. Özel bir tablo olduğundan sınır değerleri de yok.
 
Üyeler Görebilir
@Cem Yılmaz Tablosu olmadığını biliyorum. Yorumlama kısmında genelde SKKY atıfta bulunulmaktadır. Bu sebeple 30 Haziran'dan sonra sunulacak raporlardaki analizlerin MELBES üzerinden isteneceğini düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba Sevgili Grup Üyeleri. Başlık açan arkadaştan özür dilerim. Yeni başlık açamadım izin verilmiyor nedenini bilmiyorum. içme suyu arıtma tesisi dersimiz için maliyet hesaplamamız lazımda. bakım maliyeti elektrik maliyeti,kimyasal maliyeti ne kadardır tahmini vb. konu hakkında bilgisi olan yazabilir mi acaba??
 
Üst