Basit çöktürme çamuru

Üyeler Görebilir
Madencilikte blok kesme işlemleri için fabrikada kullanılan küçük bir çöktürme havuzunda oluşan çamur, herhangi bir çukura vs. dökülmek suretiyle bertaraf edilebilir mi?

Çamurda hiçbir kimyasal yok ve çok az miktarda oluşuyorsa hangi yönetmeliğe tabi olunur ve nasıl bir resmi yol izlemek gerekir? Kimyasal olmasa da yine de düzenli depolamaya vs. mi göndermek gerekir?
 
Üyeler Görebilir
çamuru analize gönderin tehlikeli ise bertarafa değil ise depolamaya gönderebilirsiniz bunu gfb aşamasında vs. iş akışınıza da ekletirsiniz sıkıntı olmaz.

önemli olan akredite lab. analiz ilk adım bu
 
Üyeler Görebilir
Akrerdite laboratuvarı çok havalı bir isim tamlaması bu kurum TÜBİTAK mı yoksa başka laboratuvarlar da bu halkaya girebiliyor mu ve Hangi kurumdan onay alıyor Tehlikeli atığı belirleme yetkisini?
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar;
Linki incelerseniz çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lab. listesini bulabilirsiniz. Analizleri sadece burada ismi geçen lab. yaptırmanız gerekiyor.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üyeler Görebilir
Danışmanlığını yaptığım granit madeni ocağı için filtre presten geçerek çöktürme havuzundan çıkan çamur ile ilgili analiz yapılmıştır. Analiz sonucunda çıkan çamur tehlikesiz olarak değerlendirilmiştir. Dolgu çalışmalarında kullanılmaktadır.Çıkan suyun tekrar blok kesmede kullanılması ile ilgili teknik rapor da üniversiteden alınmıştır.

not: önemli bir ayrıntı ekteli yazıyı dikkatle okumanız gerekmektedir. Dolgu malzemesi olarak kullanılacaksa eğer
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
merhaba @efe06 yaptırmış olduğunuz bu analiz maden atığı karekterizasyonu oluyor değil mi? Atık Yönetimi yönetmeliği kapsamında ek 3B analizi? bunu sadece tubitak yapabiliyormuş sanırım. biz de fiziksel krom zenginleştirme işlemi yapıyoruz, tikinerden çıkan şlam için tehlikelilik analizini sadece tubitak'a mı yaptırabiliyoruz?
 
Üyeler Görebilir
@Talip Gümüş

Merhaba @Talip Gümüş öncelikle ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ (
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
) 'nin Ek-4 Atık Lİstesine göre atığın Atık Kodunun Belirlenmesi gerekmektedir (atığın nasıl oluştuğuna ve prosesine göre siz yada çevre danışmanınız belirleyebilir).

ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ'ne göre:

"ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Atık Listesi, Atığın Listede Tanımlanması ve Geçici Depolama
Atık listesi ve atığın listede tanımlanması
MADDE 11 – (1) Bu Yönetmeliğin kapsamında yer alan atıkların listesi ek-4’te verilmektedir. Atık listesinde (*) ile işaretlenmiş atıklar tehlikeli atıktır. Tehlikeli atıklar, ek-3/A’da listelenen özelliklerden bir veya daha fazlasına sahip atıklardır. Atık listesinde (A) işaretli atıklar, ek-3/B’de yer alan tehlikeli atık konsantrasyonuna bakılmaksızın tehlikeli atık sınıfına girer. (M) işaretli atıkların tehlikelilik özelliklerinin belirlenmesi gerekir. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda, ek-3/A’da listelenen özelliklerden H3-H8 ile H10 ve H11 ile ilgili değerlendirmeler, ek-3/B’de yer alan konsantrasyon değerleri esas alınarak yapılır.
(2) Atık listesinde yer alan atıklar, altı haneli atık kodlarıyla ve ilgili iki haneli ve dört haneli bölüm kodları ile bütün olarak tanımlanır.
(3) Atıklar ile ilgili yapılacak bütün çalışmalarda, atığın tanımına karşılık gelen altı haneli atık kodunun tam olarak kullanılması zorunludur.
(4) Atık listesi ve atıkların tehlikelilik özelliklerinin belirlenmesine ilişkin kılavuzlar Bakanlık tarafından hazırlanır.
(5) Atıkların tehlikelilik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılacak çalışmalarda malzeme güvenlik bilgi formları, proses girdileri ve bilgileri, Bakanlıkça yayınlanan kılavuzlar veya ek-3/B’de yer alan konsantrasyon değerleri esas alınarak yapılacak analiz çalışmaları kullanılır. Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde ek-3/B’de yer alan konsantrasyon değerleri esas alınarak atık üreticisi veya atık sahibi tarafından analiz yaptırılır. Analiz çalışmaları Bakanlıktan ek-3/B için yeterlik almış laboratuvarlarca gerçekleştirilir."


Burada Ek-3 A atığın tehlikeli olup olmadığının analizini şu anda yetkili olarak TUBİTAK yapmakta.
Eğer belirlediğiniz atık kodunun karşısında herhangi bir kod yok ise veya atığınız tehlikesiz çıkmış ise Atıkların Düzenli depolanmasına Dair Yönetmelik kapsamında analizini yaptırıp (Türkak'tan akredite ve Çevre Şehircilik Bakanlığından Yetkili Laboratuvarca) uygun düzenli depolama alanlarına gönderebilirsiniz.
 
Üst