Ek-6 Ambalaj Tedarikçisi Beyanı Nasıl Yapılır?

Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Hocam bir sorum olacak hammadde üretim ünitesi içermeyen ve üretim için gerekli hammaddelerin (Polipropilen) dışarıdan temin edilmesi suretiyle PP levha üretimi sağlayacak tesiste Tehlikesiz Atık (Plastik) geri kazanımı yapmayı düşünüyoruz Bunun için beyanı nasıl yapmalıyız acaba
 
Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Olgaç Sürmelihindi@Melih Coşar @Olgaç Sürmelihindi üstadlarım merhaba,
takıldığım konu şu bizim aldığımız ambalajların üstünde herhangi bir firmaya ait isim yer almamaktadır. Bu alınan ambalajlar ile ürün oluşturup satılmakta ama bu oluşturulan ürünlerin üzerinde firmaya ait bir etiket bulunmamakta ama tabi ki sarma işleminde streç film veya birbirine bağlamak için plastik malzeme bulunmaktadır.
 
Üyeler Görebilir
Aykut Ö.Üstad, durumu özetleyelim;

Bir firma ürün üretip bu ürünü ambalaj malzemesi ile kapladığı zaman piyasaya süren kapsamına girer ve ek-5 beyanı yapması gerekir. Kullanmış olduğu ambalaj malzemesini nereden alındığı, ne kadarını kullandığı ( yurt içi ve yurt dışına gönderimler olmak üzere) ve sene sonu kalan stok bilgilerini ek-5 kapsamında ambalaj bilgi sistemine girmesi gerekir.

Örneğin firma elyaf ürünü üretiyor ve bu elyafı plastik çuval ambalajına sarıp başka firmaya gönderdi. 2020 yılında x firmasından 200 kg çuval ambalajı aldı, 150 kg kullandı ve kalan ambalaj miktarı 50 kg. Ambalaj bilgi sistemine bu bilgileri gireceksiniz.

Ambalaj atığı toplama ayırma lisansına sahip firma atık üreticisinden ambalaj atığı aldığı ve bu kapsamda almış olduğu atığı geri kazanım lisansına sahip firmaya gönderdiği zaman ambalaj bilgi sisteminde ek-7 beyanını yapması gerekir.

Örneğin; elyaf üretimi yapan firma streç ambalaj malzemesini kullanacağı zaman yırtılma meydana geldi. Bu streç ambalajı kullanılamaz hale geldiğinden dolayı ambalaj atığı sayılır ve bu atığı toplama ayırma lisansına sahip firmaya vermesi gerekir.

Ambalaj atığı geri kazanım lisansına sahip firma ise ambalaj atığı toplama ayırma lisansına sahip firmadan atık alabilir. Bir önceki anlatımda bahsettiğimiz streç atığı alan toplama ayırma lisansına sahip firmadan streç atığını geri kazanmak üzere geri kazanım lisansına sahip firma alır ve yeni bir ürün haline getirir. Bu ürünü lisans şartı olmaksızın başka firmaya gönderebilir. Ambalaj atığı geri kazanım lisansına sahip firmalar ise ek-8 beyanı yapar.
 
Üyeler Görebilir
Fason üretim yapanların tedarikçi bildirimi nasıl yapılıyor? Ambalajı firma alırsa ya da fason üretim yaptıran firma tarafından gönderilirse neler değişir?
 
Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Melih CoşarNeden ambalaj üreticisi beyanını açtırıyoruz? Fason üretim kısmı biraz karışık. Ambalaj dışarıdan alınıyor ürünle beraber fason üretim yaptıran firmaya gönderiliyor. Bu durumda alınan ambalajları firmaya satıyor gibi görünüyoruz. Bazen fason üretim yaptıran firma ambalaj gönderiyor. Aynı şekilde ürünle beraber geri gidiyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
merhaba arkadaşlar ,

Ek-6 beyanında "Yurt İçinde piyasaya sürenler haricinde satılan ambalaj miktarı" ile "Piyasaya sürenlere satılan ambalaj miktarı" arasında fark nedir?
 
Üyeler Görebilir
Bora E.Bu sorunun yanıtı biraz karışık. Aldığım açıklamayı buraya aynen aktarıyorum: Piyasaya sürenlere satılan ambalaj miktarı adı üzerinde piyasaya sürenlere tedarik edilen ambalaj miktarları. Yurtiçinde piyasaya sürenler haricinde satılan ambalaj miktarını başka bir tedarikçiye vb satılan ambalaj miktarı olarak düşünebiliriz.

Tedarikception oluyor böylece :)
 
Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Üst