@İrem S. Öncelikle bir konuya itiraz edecekseniz itirazlarınızı dile getirdiğiniz tarafın doğru kişi olup olmadığından emin olup ondan sonra yola koyulmanızı, hatta mesleki konularda itiraz edilecekse meslektaşlarınızı karşınıza alacak şekilde söylemlerde bulunmamanızı aksine meslektaşlarınızı yanınıza çekecek tarzda ikna edici diyalog yöntemleri kullanmanızı naçizane tavsiye ediyorum. Bu şekilde meslektaşlarınızla meslek birliği sağlayıp gücünüzü arttırabilir ve itirazı kuvvetlendirebilirsiniz.
Muzdarip olduğunuz şikayetleri ve itirazlarınızı hem bireysel olarak hem de meslek odası aracılığıyla defalarca dile getirmiş bir meslektaşınız olarak sadece bir tane örnek şikayetimi aynı yolda olduğumuzu anlamanız açısından ekte paylaşıyorum.
Asıl konuya gelecek olursak, her konuyu kendi özelinde değerlendirmek gerektiğine bazı şeyleri birbirine karıştırmamak gerektiğine inanıyorum.
Eğer yönetmelikteki;
ALTINCI BÖLÜM
Son Hükümler
GEÇİÇİ MADDE 2 –
(2) Çevresel sürdürülebilirlik uzmanı havuzuna aşağıdaki niteliklerden herhangi birisini sağlayanlar özgeçmişleriyle ve destekleyen belgelerle beraber Bakanlığa başvurur.
(b) 4/11/1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda tanımlanan öğretim üyelerinden sektörle doğrudan veya dolaylı ilişkili meslek grubunda öğrenimini tamamlayanlardan Mühendislik,
Fen ve Veterinerlik fakültelerinde lisansüstü eğitim derecesine sahip olanlardan, sektör ile ilgili en az bir projede çalışmış ve/veya yayın/bildiri hazırlamış olanlar,
b bendindeki sarı ile işaretli fen ve veterinerlik kısmına itiraz edeceksek üzerine tartıştıktan sonra beraber itiraz edelim.
Ancak
"yine mezunu olduğumuz mesleğin gerekliliklerini yerine getirmek için bakanlıktan sertifika almamız gerekecek, yeni bir istihdam alanı değil de bakanlığa gelir kapısı olacağız diye yorumladım." "Neden 4 yıl emek vererek mezun olduktan sonra atık su arıtımında çalışmak için ayrı, sürdürülebilirlik alanında çalışmak için ayrı, mevzuat takibi ve uyumu için ayrı belgeler almak zorunda kalıyoruz ve neden kimsenin sesi buna çıkmıyor?" gibi çok genel bir sitemin sonuç vermeyeceğini yaşayarak öğrendik diye düşünüyorum. Her meslekte olduğu gibi çevre mühendisliğinde de branşlaşma söz konusu doğal olarak mezuniyetin ardından her konuya hakim olmanız ve her konuda uzmanlaşmanız mümkün değil. Keza bir konuda uzmanlığınızı iddia edebilmeniz için ciddi emek ve mesai harcamanız gerekir. İtirazınız eğer buna ise ben bu görüşe karşıyım. İtirazınız her seferinde gelir kapısı yaratılması ise bunu yukarıda dediğim gibi enine boyuna tartıştıktan sonra beraber itiraz edebiliriz.
"Mezun olduktan sonra diplomasının bu kadar geçersiz olduğu ülkede başka bir meslek yok. Lütfen istihdam alanı diyerek duruma toz pembe bakmayalım." bu konuya gelecek olursak bu ülkede öğretmenlik fakültesi mezunu olanlar yeterli gelmedi, fen - edebiyat fakültesi mezunlarına hızlandırılmış formasyon eğitimi verdiler, hepsini öğretmen yaptılar. Şimdi hepimizin çocuklarını o sözde öğretmenler eğitiyor.
Sözün kısası duruma toz pembe bakmıyorum. Durumu meslektaşlarıma haber vermekti niyetim. Mesela başlığı tekrar okursak:
Endüstriyel emisyonların yönetimi yönetmeliği’nin taslağı görüşe açılmıştır!
Umarım işe yaramıştır ve görüşlerinizi bakanlığa iletmişsinizdir.
İyi günler diliyorum.
