Endüstriyel emisyonların yönetimi yönetmeliği’nin taslağı görüşe açılmıştır!

Üyeler Görebilir
Selamlar.

“Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği”nin taslağı görüşe açılmış olup, yayımlanması ile birlikte “Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi” verilmeye başlanacak.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Görüşler emin olmamakla birlikte 29.03.2024 tarihine kadar toplanacak.

Bununla beraber, bu alanda hizmet sunmakta ya da sunacak olanların yoğun ilgisini çekecek olan "Çevresel Sürdürülebilirlik Uzmanı/Başuzmanı" kavramları da geliyor ki yeni bir istihdam alanı oluşuyor.

Çevresel Sürdürülebilirlik Uzmanı/Başuzmanı unvanları için eğitim ve gerekli kriterlerin yer alacağı bir mevzuat daha yayımlanacağı bilgisi var.

Adminlere Not: Uygun bir konu başlığı bulamadığım için soru/cevap kısmına açtım.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Benim dikkati çeken bir husus yanlış anladıysam veya yanlış düşünüyorsam düzeltirseniz çok sevinirim.
Başuzman ve uzman bakanlık tarafından oluşturulacak havuzdan atanacaklar. Ama yönetmelik içerisinde atamanın şeffas/tarafsız veya MELBES, MEDAS gibi uygulama kılavuz gibi hiç bir şeye atıfta bulunmamışlar gibi.

Birde "Ulusal ve uluslararası tanınan üçüncü taraf doğrulama kuruluşları" bunlar neye göre kim tarafından tanınacak akredite olacaklar. Danışman firmalar bu tanınmaya girecek mi ? net değil gibi
 
Üyeler Görebilir
Erkam Haksal"Bununla beraber, bu alanda hizmet sunmakta ya da sunacak olanların yoğun ilgisini çekecek olan "Çevresel Sürdürülebilirlik Uzmanı/Başuzmanı" kavramları da geliyor ki yeni bir istihdam alanı oluşuyor." yine mezunu olduğumuz mesleğin gerekliliklerini yerine getirmek için bakanlıktan sertifika almamız gerekecek, yeni bir istihdam alanı değil de bakanlığa gelir kapısı olacağız diye yorumladım.

Neden 4 yıl emek vererek mezun olduktan sonra atık su arıtımında çalışmak için ayrı, sürdürülebilirlik alanında çalışmak için ayrı, mevzuat takibi ve uyumu için ayrı belgeler almak zorunda kalıyoruz ve neden kimsenin sesi buna çıkmıyor?

Ne yapmak lazım gerçekten can sıkıcı olmaya başladı. Mezun olduktan sonra diplomasının bu kadar geçersiz olduğu ülkede başka bir meslek yok. Lütfen istihdam alanı diyerek duruma toz pembe bakmayalım.
 
Üyeler Görebilir
@İrem S. Öncelikle bir konuya itiraz edecekseniz itirazlarınızı dile getirdiğiniz tarafın doğru kişi olup olmadığından emin olup ondan sonra yola koyulmanızı, hatta mesleki konularda itiraz edilecekse meslektaşlarınızı karşınıza alacak şekilde söylemlerde bulunmamanızı aksine meslektaşlarınızı yanınıza çekecek tarzda ikna edici diyalog yöntemleri kullanmanızı naçizane tavsiye ediyorum. Bu şekilde meslektaşlarınızla meslek birliği sağlayıp gücünüzü arttırabilir ve itirazı kuvvetlendirebilirsiniz.

Muzdarip olduğunuz şikayetleri ve itirazlarınızı hem bireysel olarak hem de meslek odası aracılığıyla defalarca dile getirmiş bir meslektaşınız olarak sadece bir tane örnek şikayetimi aynı yolda olduğumuzu anlamanız açısından ekte paylaşıyorum.

Asıl konuya gelecek olursak, her konuyu kendi özelinde değerlendirmek gerektiğine bazı şeyleri birbirine karıştırmamak gerektiğine inanıyorum.
Eğer yönetmelikteki;

ALTINCI BÖLÜM
Son Hükümler
GEÇİÇİ MADDE 2 –

(2) Çevresel sürdürülebilirlik uzmanı havuzuna aşağıdaki niteliklerden herhangi birisini sağlayanlar özgeçmişleriyle ve destekleyen belgelerle beraber Bakanlığa başvurur.
(b) 4/11/1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda tanımlanan öğretim üyelerinden sektörle doğrudan veya dolaylı ilişkili meslek grubunda öğrenimini tamamlayanlardan Mühendislik, Fen ve Veterinerlik fakültelerinde lisansüstü eğitim derecesine sahip olanlardan, sektör ile ilgili en az bir projede çalışmış ve/veya yayın/bildiri hazırlamış olanlar,

b bendindeki sarı ile işaretli fen ve veterinerlik kısmına itiraz edeceksek üzerine tartıştıktan sonra beraber itiraz edelim.

Ancak "yine mezunu olduğumuz mesleğin gerekliliklerini yerine getirmek için bakanlıktan sertifika almamız gerekecek, yeni bir istihdam alanı değil de bakanlığa gelir kapısı olacağız diye yorumladım." "Neden 4 yıl emek vererek mezun olduktan sonra atık su arıtımında çalışmak için ayrı, sürdürülebilirlik alanında çalışmak için ayrı, mevzuat takibi ve uyumu için ayrı belgeler almak zorunda kalıyoruz ve neden kimsenin sesi buna çıkmıyor?" gibi çok genel bir sitemin sonuç vermeyeceğini yaşayarak öğrendik diye düşünüyorum. Her meslekte olduğu gibi çevre mühendisliğinde de branşlaşma söz konusu doğal olarak mezuniyetin ardından her konuya hakim olmanız ve her konuda uzmanlaşmanız mümkün değil. Keza bir konuda uzmanlığınızı iddia edebilmeniz için ciddi emek ve mesai harcamanız gerekir. İtirazınız eğer buna ise ben bu görüşe karşıyım. İtirazınız her seferinde gelir kapısı yaratılması ise bunu yukarıda dediğim gibi enine boyuna tartıştıktan sonra beraber itiraz edebiliriz.

"Mezun olduktan sonra diplomasının bu kadar geçersiz olduğu ülkede başka bir meslek yok. Lütfen istihdam alanı diyerek duruma toz pembe bakmayalım." bu konuya gelecek olursak bu ülkede öğretmenlik fakültesi mezunu olanlar yeterli gelmedi, fen - edebiyat fakültesi mezunlarına hızlandırılmış formasyon eğitimi verdiler, hepsini öğretmen yaptılar. Şimdi hepimizin çocuklarını o sözde öğretmenler eğitiyor.

Sözün kısası duruma toz pembe bakmıyorum. Durumu meslektaşlarıma haber vermekti niyetim. Mesela başlığı tekrar okursak:

Endüstriyel emisyonların yönetimi yönetmeliği’nin taslağı görüşe açılmıştır!

Umarım işe yaramıştır ve görüşlerinizi bakanlığa iletmişsinizdir.

İyi günler diliyorum.


111.jpg
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, @Erkam Haksal bey, üstteki mesajınızı yeni gördüm. Öğretmenlik mezunları zamanında yeterli sayıda olmadı diye fen edebiyat mezunlarına formasyon verilmesi başka halihazırda yeteri kadar çevre mühendisi varken diğer mesleklerden çevre görevlisi devşirmek bambaşka bir konu. Zaten formasyon artık verilmiyor, bir yanlıştan döndüler. Sapla samanı karıştırmayalım. Geçmişte öğretmenlere yapılan şey de hoş değil ama en azından bir veteriner- çevre mühendisi gibi iki ayrı ekolden tek bir meslek birbirinin işini yapmamış.

Çevre mühendisliği çok kapsamlı bir dal ve evet bir alanda uzmanlaşmak çaba gerektirebilir size bu konuda katılıyorum ama şu anki müfredatta yüzde 80'i su üzerine olan bir mühendisliğin mezunlarının da arıtma tesisinde çalışmak için belge alma gerekliliğini ne şekilde açıklayacaksınız? Tamamen eşek olana semer vuran çok olur olayı, ÇMO ses çıkarmadıkça mesleğimiz başka branşlara peşkeş çekiliyor. Daha bugün KGK bir duyuru yayımladı. Sürdürülebilirlik denetimi ve raporlanması için hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, sigortacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler mezunları görev alacakmış, bakın aralarında çevreyi geçtim herhangi bir mühendislik branşı bile yok.
ÇMO hiçbir zaman hiçbir şey yapmadı ve hangi alana elimiz atsak bakanlık önümüzü kesiyor, evet evet istihdam. Yasa çıkarıp meteoroloji ve ziraat mühendisleri çevresel sürdürülebilirlik uzmanı olacak derler biz de 3 5 kuruşa danışmanlık yaparız. Gerçi danışmanlık için de ayrı bir belge almak gerekiyor, o zaman biz de 1- 2 kuruşa hurdacı oluveririz napalım.

Bakanın inşaat mühendisi olduğu ve çevreden çok şehircilik alanında ilerlediği bir ülkede herhangi bir yasayla çevre mühendislerine istihdam alanı açılacağını düşünmek hayata toz pembe bir pencereden bakmaktan başka bir şey değildir. Kusura bakmayın direkt size patladım çünkü kiminle konuşup napacağımı da bilemiyorum artık ama meslektaşlarımdaki pozitif düşünme şekli de üzüyor açıkçası.
 
Üyeler Görebilir
İrem S.Endişenizi ve tepkili olmanızı anlıyorum. Sözün özü mesleğe itibarını kazandıracak olanlar bizleriz. Meslek haklarımızı, ülke gerçeklerini göz ardı etmeden meslek birliği sağlayarak koruyabiliriz. Aksi halde tam olarak anlatmaya çalıştığım şey bir kez daha gerçekleşecek: Çevre mühendisleri birbirini yerken Sürdürülebilirlik alanında adı geçmeyen bir meslek olarak kalacağız.
 
Üst